Monumentaal klooster transformeert tot luxe hotel in Eindhoven

In 2018 nam CRA Vastgoed het Clarissenklooster aan de Dommel in Eindhoven over. Het klooster wordt nu omgebouwd tot een luxe vijfsterrenhotel met circa zestig kamers en een hoogwaardig restaurant. Het voorheen gesloten terrein wordt een open en gastvrije omgeving voor iedereen.

Van 1953 tot 2015 was het klooster een afgesloten domein van de zusters Clarissen Coletienen. Het gebouw is ontworpen om drie groepen te huisvesten: de buitenzusters, de novicen en de slotzusters, waarbij de slotzusters slechts bij hoge uitzondering het klooster mochten verlaten. De ommuring, gracht en omliggend groen versterken het besloten karakter van het klooster.

Het Clarissenklooster dat naast de Genneper Parken ligt, werd ontworpen door architect Cees de Bever. Na de Tweede Wereldoorlog werd de nadruk in kloosterleven gelegd op eenvoud, wat zich weerspiegelde in de architectuur.

Van klooster naar hotel
Het klooster krijgt een nieuwe functie door een zorgvuldig geplande transformatie. Het klooster wordt een luxe hotel, met circa 60 hotelkamers en een openbaar toegankelijk restaurant in het hogere segment. Een unieke aanvulling op de hotelmarkt van Eindhoven. De sfeer van het oude klooster met de sobere uitstraling in combinatie met de luxe van een eigentijds hotel.

Het ontwerp van het nieuwbouwgedeelte van het project past bij de uitstraling van het bestaande klooster. De begane grond kent geen grote wijzigingen, zodat de oorspronkelijke structuur van dubbele gangen herkenbaar blijft. Ook de binnenplaats blijft volledig intact.De bouw start in 2025 en het streven is om na twee jaar de eerste gasten te verwelkomen. 

Monumentale status versus duurzaamheidsplannen
De uitdaging binnen dit project is om aan de hoge duurzaamheidseisen te voldoen, terwijl je met een monumentaal pand werkt. Jasper van Benthem, subsidieadviseur bij Subvention: ‘We zien vaak dat partijen ons pas inschakelen als de schop al in de grond gaat. Dat we nu betrokken zijn in de voorfase is heel belangrijk, vooral bij zo’n speciaal gebouw. Zo konden we goed kijken naar oplossingen die de monumentale waarden van het Rijksmonument respecteren en tegelijkertijd bijdragen aan de duurzaamheid van het complex.’

Optimaal subsidieresultaat 
Naast de doelstelling om de monumentale status en historische sfeer te behouden, besteedt CRA veel aandacht aan duurzaamheid. Zo is het behalen van een BREEAM In-Use-certificering Excellent het doel voor dit pand. Deze ambitie onderstreept het streven naar een duurzame en milieuvriendelijke herbestemming van het historische klooster. 

BREEAM In-Use Is een certificeringsmethode voor een duurzaam gebouwde omgeving. Deze methode beoordeelt bestaande gebouwen integraal op duurzaamheid. Omdat het een monumentaal pand betreft, is het niet mogelijk om te veel aan de gevel te doen. Tevens is netcongestie een grote hobbel die genomen moet worden. Doordat er maar een beperkte aansluitwaarde is, kunnen de meest duurzame methodes forse meerinvesteringen vragen. 

Daarnaast is het ook belangrijk om de omgeving van het gebouw zorgvuldig te bekijken en de flora en fauna daarin mee te nemen. Hierbij wordt nu ook goed nagedacht over de manier van afval scheiden, de aan- en wegrijroutes, de fietsenstalling en eventuele parkeerplaatsen voor deelauto’s. Uiteraard komen er ook laadpalen voor elektrische auto’s, maar hierbij komt ook de netcongestie weer om de hoek kijken. 

EPA-U
Het Energieprestatieadvies voor Utiliteitsgebouwen (EPA-U) bepaalt het energielabel en toont de energiezuinigheid van een gebouw. Bovendien geeft een maatwerkadvies inzicht in concrete verbetermaatregelen met bijbehorende kosten, de verlaging van de energielasten (en CO2-uitstoot) en potentiële labelstappen. 

Het huidige pand is verouderd en niet goed geïsoleerd waardoor wat resulteert in een laag energielabel. De verwachting na de verbouwing is minimaal energielabel A+. 

Samenwerking
Aan dit project werken de volgende partijen samen: De Bever Architecten (architect), Huybregts Relou BV (aannemer), Tecco Group (W-installateur), Welvaarts (E-Installateur), W4Y (BREEAM adviseur), Linneman bouw & advies (EPA-U adviseur) en Subvention (subsidieadvies). Van Benthem (Subvention) over de samenwerking: ‘Het is een hele open samenwerking. Iedereen zit bij elkaar in hetzelfde bouwteam en daardoor kun je makkelijk schakelen.’

Over CRA
CRA Vastgoed, gevestigd in Eindhoven, is een maatschappelijk betrokken gebiedsontwikkelaar die zich inzet voor het creëren van een duurzame leefomgevingen. De missie is voor de maatschappij betekenisvolle, duurzame en kwalitatieve leefomgevingen te ontwikkelen. 

CRA Vastgoed heeft ambitieuze duurzaamheidsdoelen, waaronder het bereiken van CO₂-neutraliteit tegen 2030. Ze innoveren met circulaire en biobased materialen en werken aan het vergroten van de biodiversiteit. Bovendien zijn ze actief betrokken bij Cirkelstad, waar ze samenwerken aan een toekomst met een verminderde afhankelijkheid van primaire grondstoffen.


Subsidie voor jouw verduurzaming?
Ben je benieuwd naar de subsidiemogelijkheden voor duurzaam bouwen of verbouwen? Aarzel niet om contact op te nemen met Jasper van Benthem via 06 25 03 80 86 of gebruik ons contactformulier. We staan klaar om je te voorzien van informatie en advies voor jouw specifieke situatie.



Reacties


Laatste nieuws