Van zolderkamer naar bedrijfsverzamelgebouw: waar moeten startende ondernemers op letten?

Veel startende ondernemers die een eigen bedrijf aan huis hebben merken soms dat opereren vanuit de eigen zolderkamer haast onmogelijk wordt vanwege de enorme groei. Men moet op zoek naar andere kantoorruimte, maar wat is dan de volgende stap? In dat geval biedt een verzamelgebouw vaak de uitkomst waar meerdere kleine en grote organisaties werkzaam zijn. Voor sommigen kan dat een hele stap zijn, maar daarom is het goed om te weten wat de mogelijkheden zijn en wat men kan verwachten bij een eventuele overstap.

De voordelen van een bedrijfsverzamelgebouw
Een bedrijfsverzamelgebouw bestaat voornamelijk uit bedrijven met weinig personeelsleden of freelancers. Het is de ideale plek voor ondernemers om nieuwe contacten te leggen en hun netwerk uit te breiden. Naast deze reden zijn er nog enkele voordelen waarom startende ondernemers vaak kiezen voor een bedrijfsverzamelgebouw. Welke zijn dat?

-Relatief lage huurkosten
De voornaamste reden dat startende ondernemers kiezen voor een bedrijfsverzamelgebouw is vanwege de relatief lage huurkosten. Vaak kan men rekenen op een fikse huurkorting. Veel gebouwen hebben namelijk een vast huurbedrag en deze wordt dan onverdeeld onder verschillende bedrijven. Hoe meer ondernemingen intrek in het gebouw, des te lager de huurprijs kan uitvallen. Ideaal voor beginners die nog weinig startkapitaal hebben.

-Veel faciliteiten
Bedrijfsverzamelgebouwen zijn vaak ook voorzien van de benodigde faciliteiten. Denk bijvoorbeeld aan een eigen catering, meerdere vergaderruimtes en centrale kantine waar men kan ontmoeten. Deze faciliteiten zitten ook vaak bij de huurprijs inbegrepen waardoor men hiervoor geen extra kosten maakt.

-Goede bereikbaarheid
Over het algemeen is de bereikbaarheid van een bedrijfsverzamelgebouw zeer gunstig. Meestal bevinden deze gebouwen zich nabij een snelweg of ander centraal punt waar men makkelijk met de auto of het openbaar vervoer kan komen. Tevens is er ook genoeg parkeergelegenheid aanwezig waardoor startende ondernemers niet ergens in de straat te hoeven staan of extra moeten betalen.

De nadelen van een bedrijfsverzamelgebouw
Er zijn ook een aantal redenen te bedenken waardoor startende ondernemers twijfelen om hun intrek te nemen in een bedrijfsverzamelgebouw. Welke zijn dat?

-Centraal internet
Veel bedrijven hebben tegenwoordig internet nodig om aan het werk te kunnen. In veel bedrijfsverzamelgebouwen is vaak een centrale internetverbinding aangelegd waar men kosteloos gebruik van kan maken. Echter heeft dit wel invloed op de internetsnelheid. Aangezien veel ondernemingen baat hebben bij een snelle internetverbinding, kiezen zij er bijvoorbeeld voor om een eigen abonnement voor internet af te sluiten. Hierdoor moeten bedrijven wel extra kosten maken, maar dan zijn zij wel verzekerd van een supersnelle verbinding. Tegenwoordig is het mogelijk om internet, en zelfs tv, te vergelijken via de daarvoor bestemde websites.

-Veel concurrentie
De opkomst van bedrijfsverzamelgebouwen heeft als gevolg dat er steeds meer startende ondernemers een eigen bedrijf beginnen. Zeker voor locaties rondom een grote stad lijkt het voor veel kleine bedrijven steeds moeilijker om geschikte kantoorruimte te vinden. In dat kader kiezen veel ondernemers ervoor om te gaan voor grotere ruimtes met het oog op dat ze de komende jaren flink gaan groeien. Daardoor zouden ze die ruimte in de toekomst goed kunnen benutten.

Wel of niet naar een bedrijfsverzamelgebouw?
Voor iedereen die op zoek is naar geschikte kantoorruimte en wel graag in de buurt iets willen gaan huren, is het goed om vast te oriënteren naar alle beschikbare mogelijkheden. Tegenwoordig kan men er niet vroeg genoeg bij zijn om vast te kijken welke bedrijfsverzamelgebouwen er zijn en of daar nog een eventuele bedrijfsruimte te huur is. Mocht er niets beschikbaars zijn, dan kan men altijd overwegen om te kijken of er ook grotere ruimtes zijn.

Tip: kijken naar grotere ruimtes kan met het oog op eventuele groei soms nog een betere investering zijn dan iets huren wat groot genoeg is voor de eerste jaren.

Dit is een artikel van Marnix de Munck van Sooda internetbureau B.V.
www.sooda.nl

 



Reacties


Laatste nieuws