‘Wij willen af van het schimmige imago van de vastgoedveiling’

De Eerste Amsterdamse bestaat al sinds 1860. Jarenlang was de strategie van het veilinghuis hetzelfde en daalde de omzet gestaag. Maar daar is nu verandering in gekomen. VJ sprak uitgebreid met de nieuwe directeur Chris van Dam.

Van Dam vertelt: “Vorig jaar was een kantelpunt voor De Eerste Amsterdamse. Al jaren was de omzet dalend, dus er moest iets veranderen. Allerlei scenario’s zijn besproken, zoals verkopen of stoppen. Uiteindelijk is gekozen voor een nieuw management. Ik ben sinds 1 februari 2016 directeur en vanaf dat moment hebben we een nieuwe koers ingezet met De Eerste Amsterdamse.”

Transparant en toegankelijk
“Het belangrijkste bij de verkoop en aankoop van vastgoed is transparantie en toegankelijkheid, want dat vraagt de maatschappij waar we tegenwoordig in leven. Door internet wordt alles steeds meer inzichtelijk”, vertelt Van Dam. “Als het om vastgoedtransacties gaat is een veiling daar een prettig instrument voor. Alles is transparant en vanwege het online aspect in combinatie met de zaal is het ook toegankelijk voor iedereen. Een transparantere markt creëren dan een veiling gaat bijna niet. Prijsafspraken maken is niet mogelijk, iedereen kan tenslotte meebieden.”

Hij vervolgt: “Het instrument veilen is echt ondergewaardeerd. Het verdient een beter imago dan het nu heeft en moet worden gezien als ‘marktplaats’ waar vastgoed wordt gekocht en verkocht. Vanuit het verleden heeft veilen op de een of andere manier een beetje een schimmig imago en wordt het vaak gelinkt aan executoriale verkoop, maar dat is niet terecht.”

Bereidheid tot doorbieden
Hoe werkt het? Van Dam: “Wij veilen iedere maand, soms zelfs twee keer per maand, een aantal objecten. Dit gebeurt zowel online als fysiek in de zaal, in de Rode Hoed. Dit maakt het hybride en dit leidt tot transacties die onderhands niet gedaan zouden worden. De aanwezigheid van de zaal, waar zo’n 350 mensen komen, geeft sfeer aan de veiling en levert hogere biedingen op. Soms hebben beleggers een bepaald bedrag in hun hoofd, maar bij een veiling zijn zij, door de dynamiek van de zaal, bereid om door te bieden. Als je ziet dat er ook anderen zijn die interesse hebben dan gebeurt er iets met je. En dit levert dus hogere verkoopbedragen op. Of er gegund wordt aan de hoogste bieder wordt uiteindelijk altijd bepaald door de verkopende partij.”

Belangen
Volgens Van Dam zit het veilen van vastgoed behoorlijk in de lift. “Vorig jaar hadden we 27 vrijwillige verkopen, dit jaar ruim 100. Het veilen van vastgoed is goed voor zowel de verkoper als de koper. Als veilinghuis is het de kunst de belangen van beide partijen te behartigen. Met een veiling krijg je inzichtelijk wat bijvoorbeeld een heel beleggingspand in Amsterdam waard is. Dit jaar hebben we nog vier veilingavonden op de agenda staan. Sinds tijden bieden we daarin ook weer volledige panden aan. Hier zijn veel partijen naar op zoek, dus het kan zeer interessant worden.”

Heel Nederland
Om de veilingobjecten onder de aandacht te brengen verstuurt De Eerste Amsterdamse onder andere veilingboekjes en mailings. Van Dam zegt hierover: “We zijn druk bezig om specifiek aanbod te kunnen versturen naar geïnteresseerden, nu is dat nog algemeen.”

De Eerste Amsterdamse beschouwt heel Nederland als markt, dus zeker niet alleen de regio Amsterdam. “Je ziet bijvoorbeeld dat speciale panden in Brabant of Zeeland geveild worden via De Eerste Amsterdamse. De betreffende regio komt dan ook naar de veiling in Amsterdam en ook de aanwezigen vanuit Amsterdam kunnen interesse hebben in objecten elders in het land. Als een bijzonder object alleen in bijvoorbeeld Zeeland wordt geveild komt alleen die regio daar, want beleggers of andere geïnteresseerden uit de regio Amsterdam gaan daar niet heen. Wij merken dat de uiteindelijke bedragen waar een object voor verkocht wordt door middel van een veiling echt de marktwaarde is. Dit geldt voor de vrijwillige verkopen, maar ook de executoriale’, zegt Van Dam.

Op de kaart
“We zijn dus zeker op de goede weg, maar er is ook nog een traject te gaan”, vertelt Van Dam. Hij doelt hiermee op het ‘schimmige’ imago dat veilen toch nog heeft. “Zo verkoopt de gemeente Amsterdam zo’n 150 panden, maar zij willen niet veilen. We hebben echt een goed platform om vastgoed te verkopen en kopen, maar dat bewustzijn moet nog groeien. We hebben nu steeds meer veilingen en hierdoor zetten we onszelf meer op de kaart en laten we ook zien dat het niet alleen om verplichte verkoop gaat. Ook wat betreft verkoop aan particulieren hebben we nog wel een slag te slaan. Maar we hebben daar zeker onze focus op.”

Tendens
Volgens Van Dam merken regelmatige veilingbezoekers een tendens in de markt. “Een veiling is eigenlijk een vroegtijdige weerspiegeling van de markt. Gaat het tijdens de veilingen goed, dan zie je de markt vervolgens ook verbeteren. En als de bedragen tijdens de veiling lager worden, dan zie je dat vervolgens in de markt ook gebeuren. Tijdens een veiling komen allerlei mensen uit het vastgoed bijeen. Er zit dus ook een sociaal aspect aan, want er wordt volop genetwerkt. Dat is een voordeel ten opzichte van online. Natuurlijk moet internet geïntegreerd zijn in ons hybride model, want zo kun je meedoen met de veiling waar je op dat moment ook bent, maar het gevoel en de sfeer van de zaal dragen bij aan de maximale opbrengst.”

Open voor verandering
Al jaren worden de veilingavonden in de Rode Hoed gehouden. Is dat vanwege het parkeren wel toegankelijk? Van Dam: “Als we het over toegankelijkheid hebben is dat wellicht niet de beste plek. Wij doen er alles aan om zo transparant en toegankelijk mogen te zijn. Niets moet omdat het al jaren zo is, dus we staan open voor discussie en verandering om de toegankelijkheid te vergroten.”

Tot slot vertelt Van Dam dat de omzet in 2015 nog €30 miljoen was en dat dit in 2016 zeker verdubbeld wordt. “Een groei die we gaan doorzetten met onze nieuw ingeslagen koers”.

Wilt u meer weten over de objecten die geveild worden of (gratis) aanwezig zijn bij één van de vier veilingen die nog dit jaar plaatsenvinden? Meer informatie vindt u hier

Eén van de objecten die geveild wordt aanstaande maandag is het pand aan de Plantage Doklaan 38.

 

Reacties

Lees onze special over Hoogbouw Special