Natuurvriendelijk isoleren van woningen spaart beschermde diersoorten in woonwijken

Provincies en gemeenten zijn gestart met het uitrollen van een pakket maatregelen om het isoleren van woningen natuurvriendelijk te maken. Hiermee worden beschermde diersoorten gespaard en komt de biodiversiteit van de woonomgeving minder in gevaar. Zo gaat het verduurzamen van onze woningen niet ten koste van de natuur.

Vleermuizen
In de spouwmuren van woningen leven vaak allerlei diersoorten. We hebben daar als bewoners amper weet van, maar deze dieren zijn veelal bijzonder nuttig voor ons ecosysteem en staan in veel gevallen op de lijst van beschermde diersoorten. Een bekend voorbeeld is de vleermuis, die zich overdag schuilhoudt in de spouwmuur en ’s nachts naar buiten kruipt om voedsel te verzamelen. Wie niet graag muggen in zijn huis heeft, doet er verstandig aan de vleermuis ruim baan te geven! Terwijl wij ons vooral zorgen maken over wat spouwmuurisolatie kosten moet, is het voor deze dieren vaak een zaak van leven of dood. Ze worden soms door de isolatiewerkzaamheden gedood en als ze tijdig weg weten te komen, is het steeds lastiger voor ze om een nieuwe schuilplaats te vinden.

Werkwijze
Bij natuurvriendelijke isolatie komt het bedrijf dat de werkzaamheden uitvoert enkele dagen voorafgaand aan de klus langs om openingen bovenin de spouwmuur te maken. Daar worden soms speciale flappen aangebracht, waardoor een vleermuis nog wel, maar buiten kan gaan, maar niet meer terug. Op die manier zullen de vleermuizen tijdig verdwenen zijn als de werkzaamheden beginnen. Tijdens het isolatiewerk zorgt het bedrijf ervoor dat er schuilplaatsen voor de dieren overblijven. Zo hebben de vleermuizen een veilig onderkomen en komt de populatie niet in gevaar door de energietransitie. Zo zitten wij er als bewoners warmpjes bij (denk niet alleen aan de spouwmuur, maar ook aan vloer- en dakisolatie plus het vervangen van enkel- of dubbelglas voor HR++-glas voor een betere isolatie) maar blijft ook de natuur om ons heen gespaard.

Landelijke aanpak
Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) hebben in mei 2024 afspraken gemaakt met het Interprovinciaal Overleg (IPO) en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) over een landelijke aanpak van het natuurvriendelijk isoleren. Daarvoor is gekozen om snel te kunnen schakelen, want het zal enige tijd duren voordat elke gemeente in ons land een plaatselijk soortenmanagementplan (SMP) heeft opgesteld. Vooruitlopend hierop kunnen bedrijven nu al aan de slag met deze methode.



Reacties


Laatste nieuws