Bentley naast de ingang

De vastgoedsector moet de krachten bundelen en een gezamenlijk plan om het woningtekort op te lossen presenteren aan Den Haag. Maar de sector, en dan met name het commerciële deel ervan, moet ook hard werken aan het verbeteren van het imago, schrijft Huib Boissevain in deze column.

Het woningtekort in Nederland is weer verder opgelopen, zo werd aan paar dagen geleden bekend. Inmiddels is er voor meer dan 400.000 huishoudens en mensen die een huishouden willen vormen geen woning beschikbaar. Een ongelooflijk aantal, dat vooral bevestigt wat we al wisten. Toch heeft dat gegeven nog op geen enkele manier geleid tot de juiste maatregelen. Nou kunnen we als vastgoedsector de blik hoopvol op Den Haag blijven richten, maar op basis van de afgelopen jaren kunnen we vaststellen dat effectieve verandering daar niet vandaan gaat komen. Het is de sector zélf die verandering moet initiëren, faciliteren en executeren. En dan niet door Den Haag links te laten liggen, integendeel.

Partner van politiek
De vastgoedsector moet zich juist actiever dan ooit opstellen als partner van politiek en bestuurlijk Den Haag. En dan bedoel ik de sector in de meest brede zin: van woningcorporaties en grote en kleine commerciële vastgoedbeleggers en van makelaars tot koepelorganisaties. Maar voordat de sector die rol geloofwaardig en succesvol kan oppakken moeten er twee dingen gebeuren.

Het eerste is dat partijen zich daadwerkelijk verenigen, waar mogelijk de krachten bundelen en laten zien dat de enorme uitdagingen op de woningmarkt een gezamenlijk probleem zijn die om een collectieve aanpak vragen. Neem de verschillende brancheverenigingen, die weliswaar namens hun leden spreken, maar als organisatie tamelijk solitair optreden. Het zou geen moeite moeten kosten een aantal doelstellingen, ambities en boodschappen te formuleren die door al deze organisaties gedragen worden. Ik zou in dit kader vooral IVBN, Vastgoedbelang, NEPROM, de NVM en Forumvast willen vragen gezamenlijk een vuist te maken. En niet in de vorm van een verontwaardigde vaststelling dat er wat moet veranderen, maar met een op feiten gebaseerd, concreet plan van aanpak. De sector en Den Haag hebben elkaar nodig, zo simpel is het. We hebben te maken met een enorm maatschappelijk probleem en als er ooit een moment was waarop markt en politiek hun synergie kunnen laten zien dan is het nu.

Bentley
Dan is er nog een tweede belangrijke stap die de vastgoedsector zou moeten nemen en die heeft te maken met haar imago. Met name het commerciële deel van de sector heeft de afgelopen jaren weinig inspanning geleverd te laten zien dat zij onderdeel is van de samenleving. Toen ik onlangs Provada binnenliep stond naast de ingang pontificaal een Bentley geparkeerd. Alles wat er in de perceptie van veel mensen niet klopt aan de sector gevat in één ongelukkig beeld, zullen we maar zeggen.

Natuurlijk is dat een veel te ongenuanceerde schets van de werkelijkheid en is de realiteit dat de sector voor het grootste deel bestaat uit hardwerkende professionals met het hart op de goede plek. Maar ik hoef niet uit te leggen dat er een verschil is tussen perceptie en realiteit en een feit is nu eenmaal dat de sector veel harder moet werken aan haar draagvlak bij maatschappij en politiek. Niet alleen omdat dit recht doet aan alle inspanningen en intenties, maar ook omdat alleen op basis van gelijkwaardigheid en respect kan worden gewerkt aan concrete oplossingen.

Hoe? Om te beginnen, als gezegd, door veel meer als één sector naar buiten te treden. Maar ook door Den Haag de hand te reiken en beleidsmakers serieus te nemen in plaats van enkel te bekritiseren. De dialoog aangaan en niet afwijzen. En, last but not least, door nog veel beter en frequenter te laten zien welke inspanningen er worden geleverd - bijvoorbeeld op het gebied van duurzaamheid en innovatie en daar optimaal gebruik van te maken bij het oplossen van één van de grootste maatschappelijke uitdagingen van de afgelopen dertig jaar.

Huib Boissevain, CEO Annexum



Reacties

W.J. Beks MRE

Een bemoedigende gedachtegang van de heer Boissevain omtrent de voorliggende woningproblematiek. En als dit nu eens wat ruimer zou worden getrokken? En er bijvoorbeeld vanuit de Nepron, met alle kennis en ervaring binnen haar ledenbestand, een plan zou kunnen worden ontwikkeld voor de razend snelle bouw van de 1e 100.000 woningen met volledige negatie van enige wettelijke bepaling of regeling?
En omdat plan dan direct te presenteren aan Den Haag,onder verzoek om met onmiddellijke ingang algehele ontheffing te bewerkstelligen van al die (nader aan te duiden) specifiek verstikkende bepalingen, die aan de realisatie van dat plan in de weg zouden blijken te bestaan. Dan zal vanzelf wel de aap uit de mouw komen wie van onze politici nog serieus te nemen zijn bij hun vermeende bouwbetrokkenheid.
Zonodig zou rond het plan nog een bindend referendum kunnen worden uitgelokt of afgedwongen, dan heeft de burgerij tenminste het laatste woord, want met al het hedendaags ontmoedigend geleuter komt de woningbehoevende geen steek verder, toch?

Geplaatst op 22 juli 2024 om 20:03



Laatste nieuws