Wat zijn de omgevingsrechtelijke aspecten van hoogbouw?

Hoogbouw kent specifieke, omgevingsrechtelijke vraagstukken die bij andere projecten geen of een minder grote rol van betekenis spelen. Daarom zet Advocaten van Van Riet in een tweeluik de belangrijkste aspecten op een rij; zo komen de hoogbouwvisie, de plint, windhinder en brandveiligheid aan de orde.

Verder lezen?

U kunt het artikel niet volledig lezen omdat u nog niet bent ingelogd. Log in of word abonnee van Vastgoedjournaal.nl. U en uw collega's krijgen toegang tot al het nieuws, interviews en achtergronden. Uw onderneming zal tevens elke werkdag de populaire nieuwsbrief ontvangen.

Abonnement afsluitenInloggen

Of wilt u dagelijks onze gratis nieuwsbrief ontvangen? Klik dan op deze link.



Reacties

Sibrand Gratama

Het mag ook wel eens benadrukt worden dat hoogbouw juist heel veel interessante kansen en voordelen biedt in de stedelijke ontwikkeling:
* Duurzaam ruimtegebruik.
* Creëren kritische massa voor hoog voorzieningenniveau en nabijheid.
* Daarmee kans tot vergaande wijziging modal splitt ten gunste van openbaar,
vervoer, fietsers en voetgangers.
* Realisatie aantrekkelijke en diverse grootstedelijke stadswijken door hoogtedynamiek met afwisseling middelhoogbouw en hoogte accenten en meer ruimte voor rijke plinten en hoogwaardige openbare ruimte met veel groen. Hierdoor veel keuze in woonsferen (wonen in plinten van 2 tot 4 hoog, wonen in middelhoogbouw en in hogere torens, dus dichtbij reuring, voorzieningen en groen of juist hoger met fraaie uitzichten).
* Meer ontmoetingsmogelijkheden door aanwezigheid diverse voorzieningen op loop- en fietsafstand en gebruik van gedeelde ruimtes/voorzieningen in plinten, waaronder werkplekken, ateliers, e.d.
* Mobiliteitsbeheersing door terugdringen forenzenverkeer - auto's, etc. - bij keuze voor binnenstedelijke stadswijken nabij OV knooppunten t.o.v. spreiding woningbouw langs stadsranden en buitenstedelijke 'woekering' of 'Vinex 2.0'.
* Behoud open ruimte buiten stedelijk gebied ten gunste van robuuste natuur, extensieve landbouw en stadslandbouw, bosbouw, dorplandschappen en recreatie.
* Goede condities voor realisatie inclusieve en natuurinclusieve steden.
* Vergroting stedelijke diversiteit in woonmilieus.
* Versterking van de stedelijke en ook de landelijke economie en vestigingsklimaat.
* Versterking van kansen voor rendabel hoogwaardig openbaar vervoer binnen en tussen steden.
* Minder eenzaamheid dankzij vele ontmoetingsmogelijkheden in gemengd hoge dichtheden met van alles op loop en fietsafstand en in plinten.
* Last but not least.. draagt bij aan aanpak/oplossing klimaat-, stikstof, fijnstof, etc. problematiek op lokale, regionale en grotere schaal.

Er zijn al mooie voorbeelden in ontwikkeling in diverse steden, zoals Wonderwoods en Mark in Utrecht, Knoop XL in Eindhoven, Rijnhaven en Schiekade/Hofplein in Rotterdam en Sluisbuurt, Vertical en Hondsrugpark in Amsterdam. Hoge dichtheden en natuurinclusiviteit gaan heel goed samen!

Geplaatst op 26 juni 2020 om 16:21


Erik Faber

Dag Wouter, dank voor je heldere uiteenzetting. Na de zomer komt de Stichting Hoogbouw met een publicatie over de hoogbouwontwikkeling in Nederland. Daar zien we interessante ontwikkelingen, die jouw inzichten nog belangrijker maken om goed om te gaan de wijze waarop we hoogbouw maken in Nederland. Gr. Erik Faber

Geplaatst op 28 juni 2020 om 16:16



Laatste nieuws