'Circulair bouwen vraagt om inventiviteit'

De overtreffende trap van circulair bouwen werd vorig jaar getoond op de Dutch Design Week. Op dit grootste design-evenement van Noord-Europa werd een paviljoen opgebouwd van geleende materialen. Er kwam geen schroef, lijm, zaag of boor aan te pas, 100% van de gebruikte materialen ging in ongeschonden staat retour naar de eigenaar. Een bijdrage van Van Draeckeburgh Subsidies en Financieringen.

Materiaal lenen is uiteraard geen optie voor een permanent gebouw, maar dit voorbeeld toont wel de kracht van inventiviteit. Op een andere manier kijken naar samenwerkingsvormen en bouwmethodieken leidt tot nieuwe oplossingen.

En dat is waar het bij circulair bouwen om draait, want er is nog geen beproefd concept. Er moet draagvlak worden gecreëerd, ketensamenwerking is een vereiste en het is zoeken naar de meeste efficiënte manieren om de beschikbare technieken in te zetten. Dat vraagt in alle opzichten om een denkwijze die buiten de gebaande paden om gaat.

Een andere businesscase
Ook de berekening van de financiële haalbaarheid is anders bij circulair bouwen. Wat zijn de meerkosten, hoe bereken je de terugverdientijd, welke meetmethodes zijn er en welke score is haalbaar? Hierover is gelukkig al wel aardig wat kennis opgebouwd. Iedere zichzelf respecterende bank heeft zich verdiept in circulair bouwen en wil meedenken om de transitie naar een circulaire economie haalbaar te maken.

De overheid helpt mee
Circulair bouwen wordt door de overheid gestimuleerd. Veel duurzaamheidsambities sneuvelen door gebrek aan budget, maar subsidie kan helpen om het financiële plaatje kloppend te maken. Ook hierbij is creatief denken een pré.

Er is een jungle aan beschikbare subsidieregelingen, ieder met eigen voorwaarden en deadlines. Denk aan Milieu Investeringsaftrek (MIA), Groenfinanciering, DEI+, MIT en EFRO. De uitdaging zit in de puzzel, het vinden van de combinatie waarmee het meeste financiële voordeel kan worden behaald.

Ervaring delen is kennis vermenigvuldigen
Kijkend naar het feit dat de bouwsector de grootste gebruiker van grondstoffen is, dan wordt duidelijk dat circulair bouwen noodzaak is. De trend is gezet, maar de snelheid moet nog omhoog. Dat kan door op grotere schaal kennis en ervaring te delen.

Binnen én buiten de bouwsector, zoals blijkt uit het Dutch Design Week voorbeeld. Ook wij delen graag onze kennis. Niet alleen omdat we alles over bouw- en innovatiesubsidies weten, maar vooral omdat we inmiddels aan veel circulaire projecten hebben meegewerkt. Daarbij hebben we zowel successen als valkuilen gezien, een waardevolle ervaring om te delen.

Mitchell Gmelich is directeur/eigenaar Van Draeckeburgh Subsidies en Financieringen. Hij is bereikbaar op mg@vdsf.nl of op Linkedin: nl.linkedin.com/in/mitchellgmelich/


Bezoektip:
Meer weten over de bouw ga dan naar deze vakbeurs!



Reacties


Laatste nieuws