Vastned breidt portefeuille uit met acquisitie in Amsterdam van €108 miljoen


Vastned, de beursgenoteerde Europese vastgoedonderneming met focus op venues for premium shopping, verwerft het gebouw gelegen aan Kalverstraat 11-17/Rokin 12-16 in Amsterdam voor € 108 miljoen. Succesvolle internationale retailers Forever 21 en Pull & Bear hebben hier hun flagship stores. Met deze acquisitie stijgt het aandeel premium city high street shops naar 64%
.

Vastned zet met deze aankoop een volgende stap in de richting van een portefeuille die voor 75% uit premium city high street shops bestaat. Het aandeel premium city high street shops in Nederland stijgt na deze acquisitie naar 53% (eind 2014: 45%) en voor de gehele portefeuille stijgt het aandeel naar 64% (eind 2014: 60%), op basis van de meest recente taxatie van de portefeuille. Vastned zal deze acquisitie financieren uit de bestaande kredietlijnen. De loan-to-value zal hierdoor circa 45% bedragen, op basis van de meest recente taxatie van de portefeuille.

Kalverstraat 11-17/ Rokin 12-16
De ligging van dit gebouw is uniek. Aan de ene kant bevindt het zich op het drukst bezochte stuk van Amsterdams populairste winkelstraat, de Kalverstraat, waar alle grote internationale retailers, zoals ZARA, H&M en Topshop hun flagship stores hebben. Aan de andere kant ligt het aan het opkomende Rokin, tegenover het Britse warenhuis Marks & Spencer en het luxe warenhuis Haussmann die hier beide binnenkort neerstrijken. De aantrekkingskracht van het Rokin als winkelbestemming met de brede straat en de statige panden zal nog verder toenemen wanneer de metrohalte van de Noord-Zuidlijn hier opengaat in 2017.

Het gebouw is geheel herontwikkeld, waardoor er ruim 6.000 vierkante meter state-of-the-art retailoppervlakte is gecreëerd. Ook dit maakt het gebouw uniek. De grootste huurder is het Amerikaanse Forever 21 dat hier haar Nederlandse flagship store heeft gevestigd met circa 4.500 vierkante meter verdeeld over diverse verdiepingen. Pull & Bear, onderdeel van het Spaanse Inditex, huurt de naastgelegen unit met een oppervlakte van circa 1.500 vierkante meter verdeeld over twee verdiepingen. Beide hebben een langjarig huurcontract.

De unieke ligging, de toenemende populariteit van Amsterdam bij (internationale) toeristen en het Rokin als winkelbestemming, in combinatie met de state-of-the-art retailoppervlakte van het gebouw, maakt dat deze acquisitie naadloos aansluit bij de premiumcityhighstreetportefeuille van Vastned. Met deze acquisitie kan Vastned inspelen op de schaarste aan grote aantrekkelijke retailoppervlaktes op populaire winkelbestemmingen. Aan de andere kant is het ook mogelijk het gebouw juist te splitsen en aan meerdere retailers aan te bieden. Deze flexibiliteit draagt bij aan het bijzondere karakter van dit gebouw.

Het premiumcityhighstreetcluster in Amsterdam wordt met deze acquisitie uitgebreid naar circa €220 miljoen en bestaat uit diverse grote en kleinere retail units. Hiermee is Amsterdam het grootste premiumcityhighstreet-cluster in de Vastned-portefeuille. Vastned heeft na deze acquisitie zeven retail units op de Kalverstraat, waaronder de retail unit op Kalverstraat 9, die naast de huidige acquisitie ligt.

De verkopers zijn particuliere beleggers. Naar verluidt gaat het om Emmes Group, dat sinds kort Ivy Group heet. Vastned werd door The McDevitt Company en Lexence bijgestaan in deze transactie. De verkopers werden bijgestaan door Rechtstaete en Eversheds Notarissen. De levering zal plaatsvinden op 1 juni 2015.

Foto: Forever 21 gezien vanaf het Rokin gemaakt door Marcel van der Burg Reacties


Laatste nieuws