Duurzame kantoren duurzaam gebruiken

Het kantoor, we brengen er gemiddeld veel tijd door. Het is dan ook zeker niet onbelangrijk om kantoorpanden een stukje duurzamer te maken. Steeds meer bedrijven dragen hier aan bij door zich te vestigen in duurzaam gebouwde kantoorpanden. Een kantoorpand dat beschikt over een goed energielabel levert echter niet direct veel meer energiewinst op. Het kantoor duurzaam gebruiken is namelijk cruciaal voor de duurzaamheid van een pand.

Steeds meer bedrijven, grote en kleine, zetten hun beste beentje voor en kiezen voor een duurzaam kantoorpand. Het hebben van een duurzaam kantoorpand is immers niet alleen milieuvriendelijk, maar is ook goed voor het imago en past vaak bij de doelstellingen van bedrijven om maatschappelijk verantwoord te ondernemen.

Duurzaamheid vs. gebruik
De duurzaamheid van een pand zegt echter nog niets over het gebruik hiervan. Het duurzaam gebruiken van een kantoorpand is minstens net zo belangrijk als het duurzaam bouwen ervan. Maak bijvoorbeeld eens de vergelijking met een auto. Een vervuilende auto met een bestuurder met een ecologische rijstijl kan bijvoorbeeld een stuk milieuvriendelijker zijn dan een zuinige auto met daarin een chauffeur die juist erg onzuinig rijdt. Hetzelfde geldt voor een kantoorgebouw, het pand is pas écht duurzaam wanneer het ook optimaal wordt gebruikt.

Tips voor duurzaam werken
Hoe kun je een duurzaam kantoor duurzaam gebruiken? Door energie te besparen door de toepassing van goede isolatie, ledverlichting en zonnepanelen. Maar ook op andere manieren kan er energie bespaard worden op kantoren. Zo is het goed om bij de aanschaf van elektronische apparatuur voor het kantoor rekening te houden met het energieverbruik, kan er gekozen worden voor navulbare artikelen in plaats van wegwerpartikelen en is het goed om de radiatoren vrij te houden van blokkades zodat deze energie optimaal benut kan worden. Daarnaast is het gedrag van de werknemers erg belangrijk. Het is goed om medewerkers te motiveren om energie te besparen, bijvoorbeeld door ze te stimuleren om aan het einde van de dag hun computer en andere apparatuur uit te schakelen, de kachel lager te zetten in plaats van een raam te openen en geen verlichting onnodig te laten branden. Wanneer medewerkers overwerken kan dit bijvoorbeeld gecentreerd worden op één verdieping, zodat op de overige verdiepingen de verlichting en radiatoren uit kunnen. 

Duurzaam printen
Printen is natuurlijk niet erg duurzaam te noemen. Daarom is het belangrijk om het digitaal gebruik van bestanden te stimuleren. Dit kan door zoveel mogelijk communicatie via de e-mail te laten verlopen, de werkvloer te voorzien van twee beeldschermen zodat medewerkers minder behoefte hebben om iets te printen en door vergaderruimtes te voorzien van computers. Wanneer een papieren print echt nodig is, kan dit op de meest duurzame manier door dubbelzijdig te printen en gebruik te maken van een milieuvriendelijk lettertype, bijvoorbeeld Ecofont. Dit lettertype gebruikt tot 20% minder printerinkt.

Uitstoot beperken
Het beperken van de CO2-uitstoot draagt voor een groot deel bij aan de duurzaamheid van een kantoor. Hier kan invulling aan worden gegeven door thuiswerken te faciliteren en door medewerkers te motiveren om de fiets of het openbaar vervoer te pakken naar kantoor of te carpoolen met elkaar.

Co-working
Bij het zogenoemde 'co-working' worden kantoorruimtes gedeeld. De trend is overgewaaid vanuit Amerika en is vooral erg interessant voor beginnende ondernemingen en ZZP'ers. Doordat er bij dit concept kantoorruimtes worden gedeeld, wordt er veel efficiënter gebruik gemaakt van kantoorpanden en kunnen de beginnende ondernemers ook de kosten voor de huur van een kantoorpand delen.

Duurzaam bouwen
Het duurzaam gebruiken van een kantoorpand is minstens net zo belangrijk als het duurzaam bouwen ervan. Een duurzaam gebouwd kantoorpand is echter een goede basis. Een duurzaam kantoor maakt energiebesparing makkelijk doordat dit pand is voorzien van bijvoorbeeld zonnepanelen, een groendak, goede gevelisolatie en isolerend glas. Dit soort energiebesparende maatregelen in combinatie met een duurzaam gebruik hiervan maakt een energiezuinig kantoor. Het kantoorpand zelf legt dus de basis en de rest doen de gebruikers. Reacties


Laatste nieuws