Woningverhuur in 2025: tussen klappers en klappen

Woningverhuur in 2025: tussen klappers en klappen

Nederland heeft een groot tekort aan huurwoningen en de situatie wordt alleen maar nijpender. Ondanks een enorme vraag, neemt het huuraanbod eerder af dan toe. Veel beleggers lijken er niet meer in te geloven.

Wie het nieuws volgt denkt misschien inderdaad dat er geen brood meer te verdienen valt aan vastgoedbeleggen, woningverhuur incluis. In de populaire pers hebben verhuurders het zwaar te verduren, maar ook in de vakpers lees je regelmatig hoe rendementen onder druk zijn komen te staan door gestegen rentes en veranderende regelgeving.

Rente en regelgeving maken inderdaad de animo van veel beleggers kleiner. Veel buitenlandse partijen zijn vertrokken en ook de vele, vaak kleinere beleggers, die dachten in deze markt snel geld te kunnen verdienen, zijn verdwenen. De Wet betaalbare huur beoogt prijs en kwaliteit meer in lijn te brengen. Heb jij een kwalitatief hoogwaardige woning, duurzaam, met voldoende meters en het liefst een buitenruimte? Dan is door de enorme terugloop in aanbod in de vrije sector nog prima rendement te behalen. Is het wenselijk dat het aanbod zo krap is waardoor de prijzen over de kop gaan? Nee. Is het wenselijk dat beleggers de markt verlaten? Ook daarop is het antwoord: Nee. Beleggers zijn op zoek naar rendement en zorgen daarmee voor vernieuwing, transformaties, verduurzaming en nieuwbouw.

Velen vinden de uitpondgolf geen slechte ontwikkeling, er komen immers koopwoningen door beschikbaar. Maar een gezonde woningmarkt heeft ook baat bij voldoende huurwoningen. Huren biedt flexibiliteit, bijvoorbeeld voor mensen die vanwege werk, studie of privéomstandigheden snel een andere woning zoeken. Die behoeftes nemen niet af, ze nemen eerder toe. Ondertussen wordt het huuraanbod wel steeds kleiner. Sinds 2022 zijn de rentes op de kapitaalmarkten snel gestegen, waardoor lenen duurder werd. Maar vooral ook gewijzigde regelgeving maakt het werkveld van beleggers lastiger. Denk aan de fors gestegen overdrachtsbelasting, opkoopbescherming, verbod op tijdelijke verhuur, fiscale wijzigingen zoals Box III en natuurlijk de Wet betaalbare huur. Allemaal maatregelen die kosten voor beleggers verhogen of de opbrengstcapaciteit verminderen. Veel van hen geven dus de verhuurpijp aan Maarten.

Toch zijn er nog kansen voor beleggers. Doordat veel partijen zijn verdwenen en portefeuilles worden uitgepond wordt het speelveld kleiner. Maar ondertussen groeit de vraag. In zo’n krappe markt is verhuur van je woning vrijwel gegarandeerd. Als je tegen de juiste prijs en met gunstige financiering – welkom bij Vitru - kan instappen, is nog steeds een prima rendement te behalen. Wanneer je de woningen kan verduurzamen, is veel winst te behalen. Financieel en maatschappelijk. Je investeert in de verduurzaming van de woningvoorraad én biedt mensen die er nu niet tussenkomen een toekomstbestendig dak boven hun hoofd. Zo blijft investeren in huurwoningen een relatief stabiele en betrouwbare investering, zeker in vergelijking met andere investeringsopties en zeker voor partijen met een langetermijnvisie.

Dat woningbeleggers in een hoek zitten waar klappen vallen, is geen reden om de handdoek in de ring te gooien. Door nu te beleggen in huurwoningen draag je bij aan een toekomstbestendige en duurzame woningvoorraad en voorzie je in een grote maatschappelijke behoefte. Als dat je aanspreekt verkennen we graag samen met jou de mogelijkheden om toekomstbestendig te investeren in een duurzame Nederlandse woningmarkt.



Reacties


Laatste nieuws