Prijzen vakantiewoningen onder druk? Huurprijzen niet, koopprijzen wel

Prijzen vakantiewoningen onder druk? Huurprijzen niet, koopprijzen wel

De leisure verblijfsmarkt van hotels en vakantiewoningen in Nederland toont een wisselend beeld na de uitdagingen van de Covid-19 pandemie. VJ-columnisten Roel van de Bilt en Rob Wismans van Debta duiken deze vakantiemaand in leisurevastgoed. 

Terwijl de hotelmarkt stevig herstel toont, staat de markt voor vakantiewoningen onder druk door veranderende fiscale regels. In deze tweeluiksblog duiken de columnisten als eerste voor de vakantiewoningenmarkt dieper in deze sector met uitdagingen. In het tweede deel van de blog - die over twee weken online komt - behandelen ze de hotelmarkt.

Bezetting op orde
Deze zomer zien we aan de kust meer ‘te koop’-bordjes staan bij vakantiewoningen. Is dit een trendbreuk met de coronaperiode toen de vakantiehuizenprijzen door het dak gingen? Beleggers zien een gunstige ontwikkeling van de boekingen, wat wijst op een voortzetting van het eerdere voorzichtige positieve herstel van de toeristensector na Covid-19, waarbij opgetekend moet worden dat voor een goed 2024 de eerste helft wegens het slechte weer nog wel ingehaald moet worden.

Duurzaam toerisme en beleidsmaatregelen
In 2022 presenteerde de Nederlandse regering haar visie op een duurzame ontwikkeling van het toerisme. In een kamerbrief benadrukte de regering de noodzaak om negatieve effecten van toerisme tegen te gaan, zoals overtoerisme en druk op de lokale infrastructuur. Deze visie wordt door vele gemeentes, zoals de gemeente Amsterdam, ondersteund met concrete maatregelen, zoals het beperken van vakantieverhuur via platforms als Airbnb en het ter discussie stellen van het gebruik van tweede woningen. Deze stappen zijn bedoeld om de leefbaarheid in de stad te verbeteren en de druk op de woningmarkt te verlichten.

Maar voor de waarde is de fiscaliteit bepalend
In scherp contrast met de positieve waardeontwikkelingen in de hotelmarkt, staat de markt voor vakantiewoningen. Deze staat zichtbaar onder druk. Volgens recente rapporten is de markt voor vakantiewoningen met een derde ingezakt, en het Kadaster meldt dat het aantal verkochte vakantiewoningen sinds corona gehalveerd is. Deze daling is niet zozeer te wijten aan een afnemende vraag, maar eerder aan veranderende fiscale regels die het bezit van vakantiewoningen minder aantrekkelijk maken. De nieuwe belastingheffing in box 3 en strengere regels voor privaat beleggingsvastgoed en verhogen de kosten voor eigenaren van vakantiewoningen aanzienlijk. Deze fiscale veranderingen maken het voor beleggers minder aantrekkelijk om in vakantiewoningen te investeren, wat resulteert in een afname van het aantal transacties in deze markt ondanks positieve vooruitzichten voor de verhuur. Diverse recreatieve nieuwbouwprojecten stagneren hierdoor.

Outlook op korte termijn niet positief
De leisure verblijfsmarkt toont een gemengd beeld. Terwijl de hotelmarkt profiteert van toenemend toerisme en strategische beperkingen in het aanbod, staat de markt voor vakantiewoningen onder druk door veranderende fiscale regelgeving. Deze dualiteit binnen de leisuresector benadrukt dat hoewel toerisme als geheel zal blijven groeien, de financiële aantrekkelijkheid van investeringen afhankelijk is van zowel de vraag als overheidsmaatregelen, zoals fiscaliteit en eventuele regulering. Voor beleggers is het cruciaal om goed geïnformeerd te blijven en strategische beslissingen te nemen op basis van een grondige analyse van de marktomstandigheden en de regelgeving.

Flexibel
Terwijl de hotelmarkt gunstige vooruitzichten biedt, blijft de markt voor vakantiewoningen nog wel even een uitdaging. Waar de box 3-beleggingen onder druk staan, zullen nieuwe businessmodellen ontwikkeld moeten en ook kunnen worden, zeker zolang de bezetting van vakantiewoningen onverminderd goed blijft. In deze dynamische omgeving blijft het belangrijk om de ontwikkelingen in de gaten te houden en flexibel in te spelen op veranderingen in zowel vraag als regelgeving. De toekomst van de leisure verblijfsmarkt biedt kansen, maar ook uitdagingen die zorgvuldig moeten worden overwogen.

Roel van de Bilt en Rob Wismans zijn partner bij vastgoed financieringsadviesbureau Debta en delen tweewekelijks hun kennis van de markt met de lezers van VJ en schrijven over belangrijke actuele ontwikkelingen.



Reacties


Laatste nieuws