Welk huurcontract kan je als verhuurder het beste gebruiken?

Als u, als particuliere belegger, uw vastgoed gaat verhuren is het raadzaam om een huurcontract op te stellen. Soms doen investeerders dit zelf, maar het is verstandig om gebruik te maken van de expertise van een gecertificeerde (VBO) verhuurmakelaar.

In de dagelijkse praktijk zien we nog wel eens dat verhuurders ‘afspraken’ maken met huurders en dit vastleggen in een huurcontract. Zodra het huurcontract eindigt blijkt de huurder zich niet aan de zogenaamde afspraken te willen houden en vaak blijken de vastgelegde afspraken ook geen stand te houden bij een rechtbank.

Huurwet aangepast
Sinds 1 juli 2016 is de huurwet aangepast. Vanaf die datum worden verhuurders in de gelegenheid gesteld een huurcontract voor bepaalde tijd te sluiten. Wat betekende dit precies? Voor deze datum kende de wet eigenlijk alleen maar contracten voor een bepaalde tijd onder specifieke voorwaarden. Dit was bijvoorbeeld verhuren op basis van de leegstandswet of verhuren via een diplomatenclausule.

Aan beide vormen van verhuur werden in het wetboek duidelijke kaders gesteld waar deze vormen van verhuur aan moesten voldoen. Vaak zagen we dat verhuurders onrechtmatig gebruik maakte van deze clausules, wat nog wel eens voor een onaangename verrassing zorgde als de einddatum van het contract in zicht kwam.

Huurcontracten voor bepaalde tijd
Na 1 juli 2016 werd het voor verhuurders mogelijk gemaakt om contracten voor bepaalde tijd te sluiten. Na het verstrijken van het contract, stopt het huurcontract bij rechtswege en kan de huurder zich niet beroepen op huurbescherming. De belangrijkste aspecten van dit contract zijn:

  • Minimaal 6 en maximaal 24 maanden
  • Verhuurder heeft maximaal 3 maanden en minimaal 1 maand opzegtermijn voor einddatum contract
  • Huurder kan het huurcontract tussentijds opzeggen met 1 maand opzegtermijn
  • Huurder kan tot een halfjaar na einddatum contract de aanvangshuurprijs laten toetsen bij de huurcommissie

Bedenk goed welk huurcontract u wilt gebruiken
Hoewel het huurcontract voor bepaalde tijd de verhuurder meer vrijheid geeft, betekent het ook dat een huurder een huurcontract eerder op kan zeggen. Wilt u een huurder aan een bepaalde huurperiode houden dan moet u dus een ander huurcontract afsluiten. Bedenk dus voordat u gaat verhuren goed welk soort huurcontract u af wilt sluiten.

Verhuren zonder zorgen
Wilt u geheel ontzorgd worden? Overweeg dan eens om te investeren in een vastgoedfonds. Door te investeren in een vastgoedfonds kunt u beleggen in vastgoed zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over huurcontracten. Het fonds regelt namelijk de gehele verhuur inclusief het sluiten van de huurcontracten.

DIt artikel werd geschreven door drs. Esther Dekker, vastgoed directeur van Dominium en Max Property Group Nederland én verhuurspecialist binnen Max Property Rentals in Rotterdam.

Wilt u meer informatie over dit onderwerp of andere onderwerpen? Neem dan contact met Esther op of volg haar via Facebook, Instagram of LinkedIn.



Reacties


Laatste nieuws