Neem nu de maatregelen voor minstens een C-label voor uw kantoor in 2023

De vastgoedsector werd vorige week opgeschrikt door de aangekondigde wettelijke verplichting dat vanaf 2023 alle kantoren wettelijk minstens een C-energielabel of hoger moeten hebben. Dat energieslurpende kantoren hoog op de agenda staan bij de overheid is geen verrassing. Maar een daadwerkelijke wettelijke verplichting om met energiebesparing aan de slag te gaan, dat hakt er toch even in.

“Vanaf 2023 mag, wanneer de wetgeving daadwerkelijk wordt aangenomen, geen enkel kantoor meer gebruikt worden met een energielabel slechter dan label C”, herhaalt Thijs Vaneker, subsidiespecialist duurzaam bouwen bij Subvention. “De hamvraag is natuurlijk: hoe staat uw kantoorpand er voor? Is uw pand wel toekomstbestendig en welke stappen moet u nu op korte termijn gaan zetten?”

Wat is de impact voor u?
De impact voor eigenaren van panden die niet minimaal een C-label bezitten is behoorlijk. “In de komende periode daalt niet alleen de verkoopwaarde, maar daalt ook de verhuurbaarheid.”, aldus Vaneker.

Het is dan ook noodzakelijk dat u als belegger inventariseert welk energielabel uw panden hebben en welke panden op basis van deze inventarisatie binnen enkele jaren een noodzakelijke renovatie moeten ondergaan.

Hoe nu verder? Aan de slag met het EPA-U maatwerkadvies
Hoe weet u nu welke maatregelen voor uw pand interessant zijn? Vaneker: “Een maatwerkadvies geeft u hierop het antwoord. Met het EPA-U maatwerkadvies krijgt u inzicht op het effect van een energiebesparende maatregel of een pakket van energiebesparende maatregelen op het label van uw pand.”

Het maatwerkadvies geeft inzicht in de verwachte mogelijkheden van energiebesparing, de investeringen die daarvoor nodig zijn en de terugverdientijden. Vaak zijn energiebesparende maatregelen te financieren met (fiscale) subsidies.

Subsidie maakt investeren interessant
“Zeg nu zelf, met (fiscale) subsidie wordt investeren toch interessanter?”, vervolgt Vaneker. Kantoren met een energielabel van D tot en met G mogen dus vanaf 2023 niet meer worden gebruikt. “Dit vraagt om een noodzakelijke investering in energiebesparende maatregelen van een grote groep eigenaren. Deze investering wordt nu nog met fiscale subsidie ondersteund, of dit in de toekomst ook nog zo zal zijn, dat is maar de vraag.”

Wat levert fiscale subsidie u op?
Fiscale subsidie geeft u als zakelijke investeerder in 2016 recht op een extra aftrek van 58%. Het gaat hierbij om de kosten van een energiebesparende maatregel waarover u geen vennootschapsbelasting hoeft te betalen. Stel een pakket van energiebesparende maatregelen, bijvoorbeeld LED-verlichting, warmtepomp, warmterugwinning uit ventilatielucht en isolerende maatregelen, kost € 1.000.000. De aftrek is dan € 580.000 waarover geen 25% belasting betaald hoeft te worden. Dit levert u een netto fiscaal subsidievoordeel op van € 145.000. In 2017 zakt dit percentage waarschijnlijk naar 55,5%.

Meten = weten. Hoe staat u ervoor?
Wilt u weten hoe uw panden ervoor staan? Welke subsidiemogelijkheden er voor de energiebesparende maatregelen of zelfs de complete renovatie van uw pand zijn? De specialisten van Subvention adviseren en begeleiden u graag gedurende het hele traject en behalen het maximale subsidieresultaat voor u. Zo wordt ook uw pand toekomstbestendig. Neem vrijblijvend contact met ons op. Klik HIER voor het contactformulier.

 

Bezoektip:
16 februari: De Nationale Renovatie en Transformatie Dag

 Reacties


Laatste nieuws