AFM-bestuurder Everts: Taxateur moet oppassen voor scoren in eigen doel

Bestuurder Gerben Everts van de Autoriteit Financiele Markten (AFM) is tevreden over de stappen die zijn gezet in taxerend Nederland. “Maar we zijn er nog niet”, waarschuwt hij. “We bevinden ons in dit deel van de wedstrijd in een kwetsbare fase willen we de totstandkoming van adequate zelfregulering realiseren. Willen we ingrijpen van de wetgever voorkomen, dan mogen we niet verslappen.”

Van accountants heeft de AFM, inmiddels een aardig goed beeld. Er zijn veel raakvlakken tussen de controlerende accountant en de taxateur, stelt Everts. Hij licht dat toe: "Accountants en taxateurs hebben hetzelfde soort opdrachtgevers. Deze opdrachtgevers zijn gebonden aan internationale vereisten over verslaggeving en waardering. Waarbij deze internationale definities en uitgangspunten voor de verslaggeving bindend zijn voor de opdrachtgever. En daarmee bindend voor de accountant én de taxateur."

En qua objectiviteit zijn er ook overeenkomsten. Everts: “Zowel een taxateur als een externe accountant hoort objectief te handelen, ondanks de soms strijdige belangen die de opdrachtgever kan hebben.nDit levert soortgelijke spanningen op ten aanzien van mogelijke belangenconflicten. Daar moeten duidelijke regels voor zijn.”

Vrolijk worden van zelfregulering

Everts sluit de vergelijking af: “Accountants hebben veel ervaring met centrale aansturing en zelfregulering. De taxateurswereld is net zo verdeeld als de nu ervaren accountants in het verleden waren, zo niet nog verdeelder. Ook met centrale zelfregulering kunnen partijen heel vrolijk worden.”

Wat houdt wat de toezichthouders betreft een publiek belang in? “Dat is het organiseren van centrale zelfregulering. Een set van objectieve beroeps- en gedragsregels. Ondersteund door een goed werkende tucht.”

Er zijn in de ogen van de AFM twee dingen nodig om het vertrouwen te herwinnen: professionalisering van de taxateur en betere vastgoeddata voor de taxateur. Voor die professionalisering is een centraal orgaan binnen de taxatiebranche nodig, vindt de AFM. “Een orgaan met een gedegen set van objectieve gedragsregels, opleidingseisen en een werkende tucht. Dit centrale orgaan is als het ware het ‘huis’. Alle taxateurs krijgen toegang tot een bepaalde ‘kamer’ in dat huis. Maar ze mogen enkel binnen als zij aan bepaalde objectieve criteria voldoen. Criteria die keurig zijn verankerd in een voor die groep toegesneden set van beroeps- en gedragsregels.”

Wat zal dat voor effect hebben? Everts: “Ik denk dat door objectieve gedragsregels, een centraal huis en eigen tucht, de professionaliteit van taxateurs omhoog gaat. Het taxatievak veel beter op de kaart komt. En het vertrouwen in de sector toeneemt. Het zou heel mooi zijn als de sector in staat blijkt het centrale huis op te zetten, dan kan een einde komen aan de verdeeldheid in de sector en krijgt het publiek weer vertrouwen.”

AFM is geen partij

De AFM kan in het zelfreguleringsproces optreden als grens- of scheidsrechter. “Maar we zijn zelf nadrukkelijk geen ‘partij’. We houden samen met DNB de voortgang in de gaten. Zien erop toe dat het publiekuiteindelijk tevreden kan zijn. Maar het spel moet door alle partijen tezamen worden ingevuld.”

De sector heeft ook veel goede ontwikkelingen in gang gezet. “De NBA is voor accountants erg belangrijk. En is ook binnen het PTA een drijvende kracht geweest. Dit begon denk ik in juni 2011. De NBA is toen met een publieke managementletter gekomen Dit is gevolgd door een praktijkhandreiking vastgoed."

Die publieke managementletters slaan volgens Everts een brug tussen de vertrouwelijkheid waar individuele accountants tot op heden altijd zo aan hechten en het publiek dat geïnformeerd wil worden. En met het initiatief te komen tot het platform PTA zijn individuele taxateurs en individuele accountants tot elkaar gekomen. “Dat is erg belangrijk geweest”, aldus de AFM-bestuurder. Uit het PTA zijn vorig jaar 28 aanbevelingen aan de taxateurs voortgekomen.

Taxateurs aan de bal

“Taxateurs zijn nu aan de bal om met een set van objectieve beroeps- en gedragsregels te komen. Maar zover is het nog niet. Er kan nog van alles gebeuren. We zijn nog niet aan het eind van de wedstrijd”, aldus Everts. “Wij realiseren ons dat zoiets niet in één keer tot stand komt in een sector die nooit eerder centraal gereguleerd is geweest. Aan de andere kant zijn we nu in ieder geval al twee jaar aan het praten aan de vastgoedrondetafel en wordt het tijd dat binnen de speeltijd de sector het winnende doelpunt gaat scoren. En niet in eigen doel:, waarschuwt hij.



Reacties


Laatste nieuws