Lancering 7e editie van [On]Benut Breda: samen werken aan de toekomst van Breda

Lancering 7e editie van [On]Benut Breda: samen werken aan de toekomst van Breda

Wethouder Wonen Arjen van Drunen van de gemeente Breda heeft op 30 oktober de zevende editie van [On]Benut Breda gelanceerd. Dit magazine brengt wederom inspirerende verhalen over de transformatie van leegstaand vastgoed in Breda en de kracht van samenwerking binnen de stad. Voor transformaties zijn steeds vele partijen nodig die een bijdrage leveren om Breda mooier maken. Het proces van herontwikkeling kan soms tijd kosten, maar het resultaat laat zien dat het mogelijk is met de juiste inzet en visie.

Met de vaststelling van de Woonvisie van de gemeente Breda en haar 'Ja, mits' houding zullen toekomstige transformatieprojecten naar verwachting sneller gaan verlopen. De stad heeft geleerd van eerdere initiatieven, en elke succesvolle transformatie biedt waardevolle lessen en inspiratie voor nieuwe projecten.

Een voorbeeld van succes: Bühne
Het magazine werd op een prachtige locatie gelanceerd: Bühne in de St. Janstraat, een creatieve hotspot die het beste van Breda laat zien. Het is een plek die doet denken aan de creatieve hubs in Berlijn, waar talenten op het gebied van horeca, beeldende kunst en muziek samenkomen. Dit pand begon ooit als een bankgebouw en diende later als de bekende sportzaak Brejaart. Dankzij de inspanningen van ontwikkelaar en bouwer Maas Jacobs is het gebouw getransformeerd tot een multifunctionele plek met appartementen, behoud van winkelruimte en de unieke sfeer van Bühne.

Dit is een schitterend voorbeeld van hoe lokale initiatieven kunnen bijdragen aan de herontwikkeling van onze stad. Het succes van dergelijke transformaties hangt af van de betrokkenheid, kennis en kunde van vele partijen.

Inspiratie voor nieuwe projecten
Elke editie van [On]Benut Breda biedt een podium voor de verhalen van bewoners, ontwikkelaars, makelaars, architecten en ondernemers die betrokken zijn bij de transformaties in onze stad. Ze delen hun ervaringen over het proces en geven een inkijkje in wat het betekent om leegstaand vastgoed een nieuwe bestemming te geven. Terugkerende thema’s zoals bijzonder wonen, ontwikkelingen in het centrum, en ondernemerschap staan centraal.

De kunst van herontwikkeling is om panden zo te transformeren dat ze voldoen aan de behoeften van deze tijd. De stad verandert, en daarmee veranderen ook de functies en gebruikers van gebouwen. Het blijft van groot belang dat we leegstaand vastgoed omvormen tot nieuwe woon- en werkplekken. De mogelijkheden daarvoor zijn eindeloos.

Natuurlijk is dit geen eenvoudig proces. Het vereist toewijding, geduld en de nodige middelen. Maar de resultaten laten zien dat het de moeite meer dan waard is. Overal in Breda ontstaan prachtige woon- en werkplekken, die stuk voor stuk bijdragen aan het levendige karakter van de stad.

Hoogtepunten uit deze editie
In deze nieuwe editie van [On]Benut Breda lees je over inspirerende projecten en initiatieven die de stad nieuw leven inblazen. Enkele voorbeelden:

  • Het Ondernemersfonds met starterswinkels en een kunstproject op de Haagdijk.
  • Innovatieve ondernemingen zoals Start-up Algorithmic Perfumery, waar computers persoonlijke geuren ontwerpen, en Cultureel locatiebeheer Breda (CLIB), dat zich inzet voor atelierruimtes.
  • Sociale huurwoningen ontwikkeld door woningcorporatie Alwel en Maas Jacobs in een voormalig kantoorgebouw.
  • Surplus, dat met het LEV-project laat zien hoe de zorgsector zich ook kan transformeren: een leegstaande etage werd omgebouwd tot huisvesting voor zorgstudenten die ook op de locatie werken.

Daarnaast biedt het magazine een kijkje in de woonervaringen van mensen die nu in getransformeerde panden wonen, zoals in de voormalige Heilig Hartkerk en Pastorie aan de Baronielaan, in een oude politiepost in de wijk De Heuvel en een voormalige smederij in Princenhage.

Ook buiten Breda zijn er inspirerende voorbeelden die een plek hebben gekregen, zoals circulair slopen en bouwen in Roosendaal en Oss, erfgoedbehoud in Den Bosch en Hal 90, een urban broedplek in de Spoorzone in Tilburg.

Een stad vol mogelijkheden
De verhalen in [On]Benut Breda laten zien dat transformatie niet alleen noodzakelijk, maar ook mogelijk is. Het vereist samenwerking, creativiteit en doorzettingsvermogen. Maar het resultaat is altijd de moeite waard. Wij nodigen iedereen uit om deze inspirerende verhalen te lezen en zich te laten motiveren door de vele mogelijkheden die Breda te bieden heeft. Het magazine is via deze weg te verkrijgen: Magazine [On] Benut Breda 7 is uit ! - Erfgoedweb Breda



Reacties


Laatste nieuws