Zorgvastgoed: teruggaven lokale- en milieuheffingen!

Zorgvastgoed: teruggaven lokale- en milieuheffingen!

Bij zorgvastgoed liggen nog volop kansen om de fiscale positie te optimaliseren, bijvoorbeeld ten aanzien van lokale- en milieuheffingen. De jaarlijkse lasten kunnen hiermee flink beperkt worden en veelal liggen er ook mogelijkheden om teveel betaalde belasting uit het verleden terug te ontvangen. Een mogelijke besparing dus voor het verleden, heden én de toekomst.

Zorgvastgoed is er in allerlei vormen, zoals ziekenhuizen, verpleeg- en verzorgingstehuizen, revalidatiecentra, gezinsvervangende tehuizen, verslavingsklinieken, jeugdinstellingen, begeleid wonen, logeerverblijven en dagbehandeling. Bij elk type zorgvastgoed of zorginstelling liggen besparingskansen. Een aantal besparingsmogelijkheden lichten wij hieronder voor u toe. Het gaat om besparingen voor de onroerendezaakbelasting, de belasting op leidingwater en de energiebelasting.

Lokale heffingen
De Hoge Raad heeft een belangwekkend arrest gewezen met grote kansen voor o.a. zorginstellingen om de aanslag onroerendezaakbelasting (ozb) te verlagen. De kansen zijn vergroot om zorgvastgoed als ‘woning’ aan te merken, waardoor veel minder ozb betaald hoeft te worden. Daarvoor wordt gekeken of ruimten naar aard en inrichting bestemd en geschikt zijn om voor bewoning te dienen en de woonfunctie in die ruimten ook overheersend is.

Voorheen namen gemeenten vaak het standpunt in dat ruimten waarin ook zorg werd verleend niet als woonruimte kwalificeerde. Dat standpunt blijkt dus onjuist; er mag best zorg worden verleend, als de woonfunctie, maar overheersend is. Vooral bij verpleeg- en verzorgingstehuizen, gasthuizen, hospices of internaten liggen kansen.

Ook bij zorgvastgoed in aanbouw of verbouw is van belang de gemeentelijke aanslag te monitoren. Door informatieachterstanden bij gemeenten kan een te hoge aanslag ozb worden opgelegd. Achtergrond is wederom te optimaliseren wanneer sprake is van een woning voor de ozb. Dat kan bij aan- en verbouw al sneller dan u wellicht verwacht.

Milieuheffingen
Voor complexen met zelfstandige zorgwoningen waarvan de energienota op uw naam staat, kan aanspraak worden gemaakt op een teruggave van energiebelasting per WOZ-object. De vermindering bedraagt in 2024 521,81 euro per WOZ-object. De BDO rekentool onderbouwt of het loont dat de belastingvermindering per WOZ-object wordt toegepast. Vaak is dit het geval, maar doordat het degressieve tarief van de energiebelasting hierdoor teniet gaat, is een zorgvuldige beoordeling vereist.

In andere gevallen kan het juist voordelig zijn uw gebouwen op dezelfde locatie samen te voegen tot één WOZ-object, zoals bij een verslavingskliniek, forensisch psychiatrisch centrum, jeugdinstelling of dagbehandeling. Het energieverbruik van de gebouwen wordt dan samengeteld, waardoor geprofiteerd kan worden van het degressieve tarief van de energiebelasting. Ook voor de belasting op leidingwater liggen hier kansen.

Tot slot bestaat de mogelijkheid om 50 procent van de betaalde energiebelasting terug te krijgen. Voorwaarden zijn onder andere een beperkte financiering vanuit het Rijk, een ANBI-status van uw zorginstelling en geen vennootschapsbelastingplicht.

Verleden, heden én toekomstige besparingen
Bovenstaande besparingsmogelijkheden hebben vaak niet alleen betrekking op het heden en de toekomst, maar ook op het verleden. Veelal kan tot 5 jaar terug de teveel betaalde belasting worden terugontvangen.

Een bijdrage van mr. Frank Schellekens en mr. Jany Mastenbroek van BDO Accountancy, Tax & Legal, Industriegroep Real Estate & Construction. Wilt u meer weten? Neem contact op via REVS@bdo.nl



Reacties


Laatste nieuws