Zijn we in de retailmarkt getuige van koopjesjagen of een verdergaande uitverkoop?

Zijn we in de retailmarkt getuige van koopjesjagen of een verdergaande uitverkoop?

Na forse bewegingen op de winkelmarkt is de vraag of we in een nieuwe periode belanden. Zijn we al aan het uitbodemen? Volgens ABN Amro zijn de vooruitzichten voor de detaillisten nog niet heel gunstig en de visie van Rabobank voegt een nieuw perspectief toe aan deze dynamiek. Institutionele partijen stappen qua beleggingen nog uit, maar private partijen zien alweer koopwaardige kansen. Vastgoedfinancieringexperts Roel van de Bilt en Rob Wismans praten in deze tweewekelijkse bijdrage de lezers van VJ bij over de laatste belangrijke ontwikkelingen in de retailmarkt.

Recente ontwikkelingen (lees hier meer over de recente Stivad-update) tonen aan dat ook de winkelmarkt fors in beweging is. Het totale beleggingsvolume in Nederlandse vastgoedbeleggingen is meer dan gehalveerd in 2023, en winkels vormen geen uitzondering. Deze ontwikkeling wijst op een dieper liggende malaise die de gehele sector treft en de prognoses zijn niet positief, zo ook te lezen in de sector outlook 2024 voor retail van ABN Amro.

Rabobank benadrukt in haar visie de combinatie van uitdagingen die transities in zowel de detail- als groothandel aanwakkeren. Van digitalisering tot veranderend consumentengedrag, deze uitdagingen dwingen bedrijven om zich aan te passen en nieuwe strategieën te omarmen. 

Opvallende trend
Ondanks deze uitdagende omstandigheden zien we echter ook een opvallende trend onder particuliere investeerders die hun terrein uitbreiden. Dit illustreert de veerkracht van individuele investeerders te midden van een veranderend landschap. Een recente transactie is de verkoop van 23 winkelpanden verspreid over elf steden door Patrizia. Een ander voorbeeld is de recente aankoop van Zuidplein 787 door Kroonenberg Group, met plannen voor herontwikkeling. Deze aankopen getuigen mogelijk van een andere kant van de medaille, waarbij investeerders kansen zien in het transformeren en optimaliseren van goede winkelgebieden.  

Deze ogenschijnlijke tweedeling tussen institutionele en particuliere spelers weerspiegelt de complexiteit van de huidige winkelmarkt. Terwijl grote organisaties zoals Unibail-Rodamco-Westfield nog worstelen met balansmanagement en afwaarderingen vanwege eerder ingenomen posities en transacties, zien individuele investeerders kansen waar anderen problemen zien. Het toont de veerkracht van ondernemerschap en de diversiteit van benaderingen die deze markt kenmerkt. 

Niet te snel juichen
Maar laten we niet te snel juichen. De uitdagingen, waarmee de detailhandel wordt geconfronteerd, zijn diepgeworteld en vereisen meer dan alleen individuele initiatieven om te overwinnen. Structurele veranderingen, innovatieve strategieën en nauwe samenwerking tussen alle belanghebbenden zijn nodig om de sector weer op de rails te krijgen. 

Misschien is het tijd om de vraag te stellen: zijn we getuige van koopjesjagen of een verdergaande uitverkoop? Het antwoord ligt ergens in het midden, en in de nuances van een complexe en dynamische markt. Wat wel zeker is, is dat de komende periode zeker weer interessant zal zijn en zowel winnaars als verliezers zal opleveren. De detailhandel staat op een kruispunt. Of we nu te maken hebben met koopjesjagers die hun slag slaan of een uitverkoop van de traditionele retail, één ding is duidelijk: de winkelmarkt zal zich moeten aanpassen aan een nieuw tijdperk van retail. En dat vergt niet alleen moed, maar ook creativiteit, samenwerking en een gezonde dosis doorzettingsvermogen. De keuzes die nu worden gemaakt, zullen bepalend zijn voor de richting die de sector opgaat.

Roel van de Bilt en Rob Wismans zijn partner bij vastgoed financieringsadviesbureau Debta en delen tweewekelijks hun kennis van de markt met de lezers van VJ en schrijven over belangrijke actuele ontwikkelingen.



Reacties


Laatste nieuws