Van Draeckeburgh over subsidiekansen voor duurzaam bouwen in 2024

Ook in 2024 heeft de overheid weer veel subsidies voor duurzaam bouwen. Subsidie-adviesbureau Van Draeckeburgh zet de kansen voor je op een rijtje, want zij zien nog steeds veel mooie kansen om met steun te werken aan een duurzame toekomst van gebouwen.

De nieuwe publicaties van de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Energie-investeringsaftrek (EIA) zijn wel wat veranderd. Ook andere subsidieregelingen zijn aangepast. Lees hier welke.

Fiscale MIA-subsidie voor duurzame gebouwen
De Milieu Investeringsaftrek regeling is voor duurzaam gecertificeerde gebouwen op een aantal onderdelen minder geworden. Ook kunnen logistieke gebouwen voor maximaal 30.000 m2 worden gemeld. De aanpassingen moeten ervoor zorgen dat de regeling consistent de meest duurzame gebouwen kan subsidiëren. Een budget van 192 miljoen euro staat klaar om duurzame initiatieven te ondersteunen. Wij zien nog voldoende kansen om met subsidie je bouwproject nog verder te verduurzamen. Hieronder hebben we de wijzigingen samen gevat.

Subsidie voor BREEAM en GPR gecertificeerde gebouwen

  • Voor BREEAM en GPR gecertificeerde gebouwen kan de MIA subsidie worden aangevraagd. Voor nieuwbouw gebouwen moet een minimaal niveau BREEAM excellent of GPR 8,0 worden gerealiseerd. Voor renovatie is dat respectievelijk very good of 7,0.
  • De MIA aftrek is voor deze categorieën verlaagd van 36 procent naar 27 procent. De MIA aftrek is het bedrag wat in mindering gebracht mag worden op de fiscale winst. Daarmee zie we bij 25 procent belasting nog steeds een heel aantrekkelijk subsidie voordeel van ruim 50 euro per m2 bvo. 
  • Voor gebouwen die een ambitieus duurzaamheidscertificaat van een stap hoger realiseren bedraagt de MIA aftrek nog steeds 45 procent.
  • Voor industrie gebouwen, waar logistiek ook onder valt, mag er voor maximaal 30.000 m2 aan gebouwoppervlakte worden opgevoerd. Voor grote distributiecentra is daarmee het voordeel fors lager dan 2023. Daarnaast komt BREEAM nieuwbouw “Alleen het casco” niet meer in aanmerking voor MIA-certificering.
  • Pas je een vegetatiedak of gevelbegroeiingssysteem toe? Dan krijg je voor dit oppervlakte een extra fiscale subsidie van ongeveer 40 euro.
  • Bij nieuwbouw waar een GPR-certificaat wordt toegepast moet het primair fossiel energiegebruik (BENG 2) ten minste 10 procent lager zijn dan vereist in Bouwbesluit 2012. Voor een renovatieproject moet het energieverbruik ten minste 20 procent lager zijn dan voor de ingreep het geval was.

Subsidie voor circulaire gebouwen
De MIA kan een mooie subsidie bieden voor circulaire utiliteitsbouw en huurwoningen. De regeling is in 2024 wel aangescherpt. Voor circulaire projecten zien we ondanks verscherpingen van de regeling op goede punten veel kansen. Hieronder de belangrijkste wijzigingen:

▪ Voor grote woningen zijn er scherpere milieu prestatie-eisen. Afhankelijk van het type woning is de maximale MPG waarde 0,38 - 0,50 euro.

▪ Vanwege Europese staatsteunkaders is de maximale subsidie gebaseerd op de meer-investering voor het circulaire gebouw. Er is een aangescherpte formule voor de calculatie referentie-investering en daarmee van het maximale voordeel.

▪ Circulair bouwen vereist nu 50 procent demontabele producten, zonder dat deze herbruikbaar moeten zijn.

Er zijn minder mogelijkheden voor specifieke duurzame en circulaire bouwproducten. Duurzaam beton(product) en recyclebare dakbedekking komen in 2024 bijvoorbeeld niet meer voor op de milieulijst.

Lees hier meer over de MIA-regeling.

EIA-subsidie voor energiebesparende maatregelen
Het stimuleringseffect voor de Energie Investeringsaftrek regeling is het voorgaande jaar getoetst door de overheid. De EIA-regeling bleek effectief in het stimuleren van energiebesparende toepassingen. Wel bleken veel gesubsidieerde maatregelen gemeen goed geworden. Hierdoor nam het zogenaamde “freerider effect” toe.

Bedrijfsgebouwen
In 2024 moeten energie-investeringen gebaseerd op maatwerkadvies (energielabel sprongen) conform de NTA8800 worden berekend, met minimaal energielabel A als vereiste.

  • Een aantal bedrijfsmiddelen zijn komen te vervallen. Zo zijn warmtepompen enkel nog subsidiabel in de bestaande bouw.
  • Luchtbehandelingskasten in nieuwbouw zijn alleen subsidiabel met een Eurovent A+ certificaat.
  • Luchtdichte kanalen zijn niet langer subsidiabel.

EIA-subsidie voor Energie opslagsystemen
Dit jaar zijn er meer systemen voor energieopslagsystemen die in aanmerking kunnen komen. Hier lijkt de vraag naar subsidie dus te groeien. Ook blijft het in 2024 mogelijk om een investeringsaftrek te krijgen voor zonnepanelen voor kleinverbruikers.

Het EIA-tarief is verlaagd van 45,5 procent naar 40 procent om het budget op de lange termijn te handhaven. Op deze manier kunnen meer ondernemers gebruik maken van de EIA. Deze wijziging resulteert in een voordeel van ruim 10 procent bij het hoge vennootschapsbelastingtarief. Lees hier meer over de EIA-regeling.

Lagere rente door groenfinanciering
De overheid stimuleert samen met groenbanken duurzame of energiezuinige gebouwen. Middels een belastingvoordeel aan groene spaarders en beleggers kan een groenbank een lening aan een investeerder tegen een lager rentetarief verstrekken. Er kunnen aanvragen worden gedaan voor utiliteit, industrie en woningen. De hoogte van de rente en de korting is afhankelijk van de betreffende groenbank. Hier kun je meer lezen over de groenfinanciering.

Met subsidie je huurwoningen verduurzamen
De Subsidieregeling voor verduurzamen van huurwoningen maakt het mogelijk om steun te krijgen voor isolatiemaatregelen, onderhoud wat bijdraagt aan energiebesparing en energieadvies voor huurwoningen. Er zijn verschillende subsidiabele activiteiten zoals, spouwmuurisolatie, gevelisolatie, energiezuinig ventilatiesysteem, een energieadvies. Er is nog veel budget over, dus een prachtige kans om aan te grijpen. Hier kun je meer lezen over de SVOH-subsidie.

Subsidie voor warmtepompen in bestaande gebouwen
Zakelijke eigenaren kunnen een subsidie ontvangen voor het toepassen van duurzame installatie in bestaande gebouwen. Je kunt met de ISDE-subsidie een tegemoetkoming ontvangen voor de aanschaf van bijvoorbeeld zonneboilers en (hybride) warmtepompen. Dit jaar is het budget verhoogd naar 600 miljoen euro. Hier kun je meer lezen over de ISDE-subsidie.

Kansen voor jouw project
Benieuwd naar de subsidiekansen voor jouw project? De adviseurs van subsidie adviesbureau Van Draeckeburgh helpen je graag om met onze ervaring alle subsidiekansen te benutten. Van Draeckeburgh adviseert niet alleen over de mogelijkheden. Ze zorgen er ook voor dat de aanvragen soepel verloopt en je geen subsidie mist. Je kunt hier een vrijblijvende subsidiescan aanvragen.
 



Reacties


Laatste nieuws