Ook onderwijsvastgoed moet op weg naar duurzame toekomst

De weg naar duurzaam onderwijsvastgoed is een uitdagende maar biedt tegelijkertijd kansen in niet alleen ecologisch opzicht, maar ook op economisch en sociaal-cultuur vlak. Vastgoedadviseur Drees & Sommer roept op om vanuit diverse invalshoeken te kijken naar de mogelijkheden voor verduurzaming van bestaande en nieuwe onderwijsgebouwen.

Het is onmiskenbaar dat vastgoed een cruciale rol speelt in de inspanningen om de CO2-uitstoot terug te dringen. Met ruim 28 miljoen vierkante meter aan onderwijsgebouwen, waarvan zo’n 24 voor het primair, voortgezet en middelbaar onderwijs, staat de onderwijssector voor de grote opgave zijn bestaande bezit in lijn te brengen met de klimaatdoelstellingen en bij nieuwbouw vanaf het allereerste ontwerp duurzaamheid centraal te stellen. Met een deadline voor decarbonisatie die mogelijk veel eerder komt dan het jaar 2050 is de druk om actie te ondernemen nog urgenter geworden.

Om deze transitie te versnellen, is een langetermijnvisie essentieel. De traditionele beleidsplannen en onderhoudsplannen, die doorgaans niet verder dan vijf jaar vooruitkijken, moeten plaatsmaken voor een bredere blik. Het is niet alleen nodig om bestaande gebouwen te renoveren met innovatieve oplossingen voor duurzaamheid op de lange termijn, maar ook om bij nieuwbouw langetermijnstrategieën te implementeren. Hierbij gaat het zowel om ecologische en economische duurzaamheid als om sociale en culturele aspecten.

Een cruciale aanpak om deze uitdagingen aan te gaan, is het toepassen van strategieën die ruimtegebruik optimaliseren. Daarnaast biedt circulaire bouw, waarbij materialen worden hergebruikt en de levenscyclus van een gebouw centraal staat, een veelbelovende oplossing om het gebruik van natuurlijke hulpbronnen te verminderen. Hierbij moet de nadruk liggen op CO2-reductie, efficiënt ruimtegebruik en verantwoord gebruik van hulpbronnen.

De internationale Expert Talk 'Future-proof Educational and Research Buildings', die Drees & Sommer organiseert op 5 oktober in Delft, biedt een platform om deze ideeën verder te verkennen. Bij het Co-Creation Center van de inspirerende The Green Village, op het campusterrein van de TU Delft worden experts samengebracht om te spreken over duurzaam bouwen, innovatie in groene bouw en campusontwikkeling. Sprekers van diverse achtergronden delen hun inzichten over hoe onderwijsvastgoed de transitie naar duurzaamheid en koolstofneutraliteit kan leiden.

De weg naar duurzaam onderwijsvastgoed is een uitdaging, maar tegelijkertijd een kans om niet alleen de ecologische voetafdruk te verkleinen, maar ook om nieuwe onderwijsconcepten te omarmen en innovatieve technologieën te integreren. In deze reis naar een duurzame toekomst is Drees & Sommer een gids en voortrekker, met een focus op langetermijnvisie, anticipatie op toekomstige maatregelen en maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Het onderwijsveld wordt uitgenodigd om duurzaamheid en innovatie te omarmen, niet alleen als een doel op zich, maar als een integraal onderdeel van de weg naar een betere toekomst. De Drees & Sommer Expert Talk over Duurzaam Onderwijsvastgoed biedt een mooi vertrekpunt om de mogelijkheden verder te verkennen.



Reacties


Laatste nieuws