DCMF richt zich nu ook op buy-to-let

Het Amsterdamse DCMF was een van de eerste partijen in Nederland die zich exclusief richtte op het verstrekken van kortlopende financieringen voor zogenaamde value-add projecten. Projecten dus waarmee een waardesprong gemaakt kan worden. Na inmiddels vele honderden van dergelijke projecten, meest transformatieprojecten, mogelijk te hebben gemaakt, gaat DCMF zich nu ook op de buy-to-let markt begeven.

Over die nieuwe stap spreken we met DCMF’s CEO John van Gerwen die er graag meer over vertelt: “Behalve op de kortlopende, zogenaamde bridge, financieringen gaan we ons nu ook richten op lange termijn financieringen. Het past heel erg goed bij wat we nu doen en sluit er eigenlijk naadloos op aan.” Volgens John van Gerwen is dit buy-to-let product dan ook ontwikkeld als antwoord op vragen van klanten. Nadat een transformatieproject is voltooid met behulp van een bridge financiering, is een klant meestal op zoek naar een partij die de herfinanciering voor de lange(re) termijn voor hem wil verzorgen. John van Gerwen: “Wij kregen regelmatig de vraag: kan dat niet bij jullie? Logisch eigenlijk, want je hebt een relatie opgebouwd met die klant en wilt ook samen verder. Maar tot nog toe konden we die behoefte niet invullen, omdat het ook om een heel andere fundinglijn vraagt. Die terugkerende vraag zette ons natuurlijk wel aan het denken. Daarom zijn we aan de slag gegaan met het opzetten van een andere fundinglijn. Het lijkt dus heel logisch, maar het is echt wel een ander product, met andere rentetarieven en andere kaders. We hebben ook veel tijd geïnvesteerd in het bouwen van een IT-systeem, omdat je bijvoorbeeld ook te maken krijgt met een ander aanvraagproces en de leningen langer lopen waardoor ook het beheer van leningen belangrijker wordt.”

Kruisbestuiving
Met die andere kaders moeten we volgens John van Gerwen vooral denken aan een wat grotere mate van standaardisatie. Hij legt uit: “Een bridge financiering is altijd maatwerk, omdat ieder project weer anders is. Dit buy-to-let product is wat meer gestandaardiseerd. Waarbij we overigens wel de ruimte hebben om uitzonderingen te maken, want ik wil wel vasthouden aan het ambacht van kredietverlening. Als iemand komt die niet in het gemiddelde past, maar wel een goed verhaal heeft, dan wil ik ‘m toch kunnen financieren. Overigens richten we ons met dit buy-to-let product niet alleen maar op klanten die bij ons een bridge hebben gedaan, maar ook op alle andere klanten die behoefte hebben aan een lange termijn financiering. Onze klanten die vastgoed ontwikkelen hebben meestal ook een vastgoedportefeuille en kunnen we nu ook op dit onderdeel prima bedienen. Maar we richten ons ook op de puur beleggende klant. Ook voor het intermediair worden we interessanter, omdat we nu niet alleen korte termijn financieringen aanbieden, maar ook lange termijn. We verwachten daardoor ook een zekere kruisbestuiving, omdat we twee complementaire producten aanbieden. Dat maakt het extra interessant.”

Marktontwikkelingen
De introductie van dit nieuwe product voor DCMF komt op een moment dat markten erg onrustig en onzeker zijn. John van Gerwen: “ Toen we begonnen aan dit project had ik me een andere introductie voorgesteld en ik had zeker niet voorzien dat rentetarieven in zeer korte tijd zo hard zouden zijn gestegen. Maar dit is wel de nieuwe werkelijkheid en ik denk dat de markt een nieuwe balans moet vinden. Bovendien is er ook in een lastige markt altijd behoefte aan financiering en met onze kennis en ervaring kunnen we daar een prima oplossing voor bieden”



Reacties


Laatste nieuws