VJ Commentaar: Geen komkommertijd in vastgoedland

Net terugkomend van een vakantie op een Waddeneiland zit ik het laatste vastgoednieuws door te nemen. Hoewel in de zomermaanden minder nieuwsberichten op onze redactie binnendruppelen, kunnen we niet zeggen dat het komkommertijd is in vastgoedland. OK, ons bericht over de ‘opstand’ van de chique Larense bevolking tegen de klimmende winkelleegstand binnen hun gemeente valt niet echt onder categorie ‘hard nieuws’ maar is evenmin te negeren.

Het laat immers goed zien dat leegstand niet een exclusief probleem is dat alleen de vastgoedsector aangaat maar tot een echt maatschappelijke kwestie dreigt uit te groeien. Tot nu toe was het idee dat de meeste leegstaande kantoorpanden en winkels niet tot plaatselijke verloedering leidt. De Larense bevolking die hun lommerrijke centrum zeer koesteren, vreest die verloedering wel nu bijna 20 panden daar vergeefs op een nieuwe winkelhuurder wachten. En eist dus actie. De bevolking krijgt steun van de lokale partij Larens Behoud die samen met de VVD zitting heeft in de gemeenteraad van Laren. Zo is Larens Behoud een plan gestart om de huren van leegstaande winkels omlaag te krijgen of te verhuren aan andere groepen zoals kleine bedrijfjes en galeries.

Aan de andere kant van het spectrum zien we de halfjaar- of 2e kwartaalcijfers van publieke vastgoedfondsen langskomen. De recentste was die van Homburg Invest. Dit veelgeplaagde vastgoedfonds dat bovendien op de huid wordt gezeten door haar gelijknamige oprichter publiceerde niet echt bemoedigende 2e kwartaalcijfers die zoals gewoonlijk moeilijk te doorgronden waren. Zo miste ik - ook nadat ik contact heb gezocht met de investor relations afdeling - de balanscijfers en weten we dus niet hoe het staat met het eigen vermogen. Die was al niet hoog, maar zal nu weer een stukje lager zijn geworden door de afwaarderingen op de vastgoed(ontwikkelings)portefeuille. De nieuwe ceo Jan Schöningh belooft echter meer transparantie en betere informatievoorziening. Hij kan wat mij betreft direct aan de slag.

Dan de woningmarkt: menig makelaar kijkt reikhalzend uit naar de effecten van de recente verlaging van de overdrachtsbelasting. Om mij heen zie ik steeds meer verkoopborden verdwijnen, dus er zal wel een effect zijn, maar volgens woningmarktonderzoeksbureau Woningmarktcijfers.nl kunnen we pas rond oktober echt iets zinnigs hierover zeggen. Tegen alle trends in signaleert dit bureau een verhoging van de gemiddelde verkoopprijs ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Ik kan dat nauwelijks geloven hoewel ik het wel hoop voor de woningeigenaren en de bemiddelende makelaars. Eerlijk gezegd denk ik dat de prijsdaling van individuele koopwoningen nog wel zal doorzetten of hooguit stijgend met een deel van de inflatie. Het is onwaarschijnlijk dat gezien de litanie aan crises de huizenprijzen zoals vroeger weer dik gaan stijgen.


Rogier Hentenaar
Hoofdredacteur Vastgoedjournaal


NB: Wie graag de problemen van de herfinancieringsmarkt voor wil blijven, die adviseer ik een kijkje – klik HIER - te nemen bij ons nieuwste aanbod aan masterclasses dat wij in samenwerking met opleidingsinstituut FOI hebben samengesteld.



Reacties


Laatste nieuws