'Zolang het zakelijk vastgoed is, kan Mogelijk het financieren'

Tijdens een uitgebreid gesprek met algemeen directeur Folkert Eggink kwam Vastgoedjournaal meer te weten over Mogelijk, dat zichzelf omschrijft als ‘een vastgoedbedrijf dat zakelijke financieringen verstrekt’. Eggink vertelt over de manier waarop (een deel van de) financieringen iedere dinsdagochtend tot stand komen, de veiligheid voor de investeerder, de nieuwe producten en deelt hij tot slot zijn visie over de toekomst van Mogelijk en die van vastgoedfinancieringen in Nederland.

Folkert Eggink heeft sinds november 2020 de dagelijkse leiding over het team van Mogelijk. “Deze maand viert Mogelijk het eerste lustrum. In vijf jaar tijd zijn wij uitgegroeid naar een hechte organisatie waar dagelijks 60 mensen, ieder binnen hun eigen vakgebied, hetzelfde doel voor ogen hebben: namelijk het zo goed mogelijk helpen van onze klanten. Ongeveer 50 van hen zijn direct betrokken bij het begeleiden en afsluiten van vastgoedfinancieringen.” Eggink vergelijkt werken bij Mogelijk dan ook met ‘topsport in teamverband’, waarbij er elke dag weer een topprestatie wordt neergezet voor de klanten. En die klant kan een ondernemer, een vastgoedbelegger of investeerder zijn.

Werkwijze
Hoe gaat een financiering bij Mogelijk in zijn werk? “Als Mogelijk zijn we trots op de sterk groeiende groep investeerders binnen ons netwerk die we kunnen koppelen aan de financieringsaanvragen die wij ontvangen. Halverwege 2020 waren dat er zo’n 1.100, op dit moment hebben al 2.000 investeerders een account op het platform van Mogelijk. Dit kunnen overigens zowel particuliere als institutionele partijen zijn. Iedere dinsdagochtend om 09:00 uur worden ongeveer een dertigtal nieuwe investeringsaanbiedingen op de website van Mogelijk gepubliceerd. Vanaf 11:00 uur krijgen de investeerders de kans om hierop te reageren. Gemiddeld genomen ligt rond 11:30 uur 75% van het aanbod al onder optie. Een duidelijk teken dat investeren in zakelijke hypotheken met het vastgoed als onderpand gewild is”, aldus Eggink.

Daarbij komt ook dat Mogelijk de investeerder goed beschermt tegen eventuele risico’s; onder andere met bijvoorbeeld de secundaire opstalverzekering. Mocht de exploitant ooit zijn opstalverzekering niet hebben betaald, dan is het pand alsnog verzekerd. Daarnaast heeft de investeerder altijd het eerste recht van hypotheek. En het debiteurenrisico op de maandelijkse rente en aflossing ligt bij Mogelijk. Mogelijk zorgt ervoor dat de verschuldigde rente en aflossing maandelijks op de bankrekening van de investeerder wordt bijgeschreven. Meer informatie over de werkwijze van Mogelijk is te vinden in een eerder verschenen interview dat Vastgoedjournaal met Mogelijk had in september 2020.

Alle objecten worden, voordat ze daadwerkelijk opgenomen worden in het investeringsaanbod, uitgebreid gescreend en beoordeeld door de vastgoedexperts van Mogelijk. Zij hebben allemaal een lange track-record in de vastgoedmarkt.

Nieuwe producten
“Mogelijk is vijf jaar geleden ontstaan vanuit de toenemende vraag van projectontwikkelaars, die vaak moeite hadden om bij grootbanken een juiste financiering voor hun projecten te krijgen. Tot op de dag van vandaag passen wij ons productaanbod aan op de vragen uit de markt. Wij spreken dezelfde taal als onze aanvragers”, vertelt Eggink. Zo biedt Mogelijk sinds kort ook transformatie- en overbruggingskredieten en daarnaast ook financieringen voor agrarische grond. Eggink: “Agrarische grond is écht een onderscheidende propositie. Maar vanuit een investeerder gezien is het risico laag. Doorgaans blijft de grond zijn waarde behouden, of wordt zelfs beter. Ook kunnen vastgoedbeleggers bij Mogelijk terecht om De Verhuurhypotheek af te sluiten. Beleggingspanden, woningen en appartementen voor de verhuur zijn erg in trek. Wij financieren beleggingspanden vanaf 2,9% rente per jaar en in heel Nederland.”

Eggink: “We kunnen dus voor nagenoeg iedere zakelijke vastgoedfinancieringsaanvraag vanaf €50.000 wel íets betekenen.” Ook vertelt hij dat het mogelijk is om bij Mogelijk een kortlopende financiering af te sluiten, om bijvoorbeeld het pand te transformeren naar appartementen voor de verhuur. Eggink: “Voor Mogelijk is het oplossen van de klantvraag het belangrijkst.”

En kon men tot voor kort bij Mogelijk terecht voor financieringen tot €1 miljoen, kan men dankzij de komst van de Clubdeal nu ook voor financieringen tot €3 miljoen terecht. Dat zijn investeringen waar meerdere investeerders voor kunnen intekenen.

Toekomst
Op de vraag hoe Eggink Mogelijk over pakweg drie jaar voor zich ziet, zegt hij: “We willen doorgaan op de ingeslagen weg om zoveel mogelijk mensen blij te maken met het verkrijgen van een vastgoedfinanciering die in de traditionele markt moeilijk te bereiken is. Dit op een zo persoonlijk mogelijke manier, maar zeker ook door gebruik te blijven maken van de juiste digitale middelen.”

Sinds de oprichting heeft Mogelijk inmiddels zo’n 2.000 vastgoedprojecten voor €375 miljoen voor weten te financieren. En qua omzet verwacht Eggink dit in 2021 te gaan verdubbelen. Over drie jaar hoopt hij met zijn team een paar miljard aan gefinancierde transacties te hebben bereikt. “De grootste uitdaging zit hem in het kunnen blijven opschalen van het bedrijf, zodat we aan de vraag van onze klanten kunnen blijven voldoen”, aldus de algemeen directeur.

Over het algemeen verwacht Eggink in de nabije toekomst wel een toename van het aantal vastgoedfinanciers in Nederland, waaronder ook partijen uit het buitenland. “De vraag naar vastgoed zal niet afnemen. En Nederland heeft een veilig investeringsklimaat. Maar ondanks de toenemende concurrentie ziet Mogelijk de toekomst vol vertrouwen en met de juiste producten tegemoet. We zijn de perfecte financier, omdat wij verstand hebben van vastgoed.”

Kijk voor meer informatie op Mogelijk.nl of bel met 0346 - 250 171

Reacties

Lees onze special over Special Woonvormen 2022