‘Noodzaak verduurzaming kantoren duidelijk, tijd voor concrete stappen’

VJ sprak met Martin Mooij, programmamanager bij Dutch Green Building Council, over de urgentie van het verduurzamen van vastgoed en aan welke zaken vastgoedeigenaren moeten denken. “Het is tijd om nu duurzaam voorraadbeleid op te stellen en tot uitvoering over te gaan.”

Het verduurzamen van het kantorenbestand in Nederland is terecht een megaopgave te noemen. Zo telt Nederland maar liefst 92 miljoen verhuurde kantoormeters die verduurzaamd moeten worden. Om aan de doelen van het Parijse akkoord te voldoen , dat in 2015 is gesloten, moet er in 2030 50% CO2-reductie gerealiseerd zijn. Dat moet weer uitmonden in een volledig CO2-neutrale energievoorziening in 2050. Om vastgoedeigenaren daarbij te helpen heeft Dutch Green Building Council (DGBC) samen met de bouw- en vastgoedsector het Deltaplan Duurzame Renovatie opgestart.

Noodzaak is duidelijk, nu actie
Martin Mooij is de programmamanager van dit initiatief en namens DGBC tevens betrokken bij het Klimaatakkoord. Mooij vertelt aan VJ: “We zijn het allemaal eens over de noodzaak van het Paris Proof maken van vastgoed en duurzaamheid staat op de agenda. Maar een concreet stappenplan met handvatten voor de sector hebben we nog niet, dus daar richten we ons nu op. We merken dat er nog best veel misverstanden zijn over welke stappen je kunt nemen en welke verplichtingen eraan komen.”

Stappenplan
Daarbij wil Mooij niet alleen de koplopers bereiken die zich al bezighouden met de wetgeving rondom kantorenlabel C, maar ook de kleinere partijen. “De private belegger met een paar panden in zijn portefeuille moet straks ook snappen wat van hem verwacht wordt. Ieder stuk vastgoed heeft zijn eigen uitdagingen, komt uit een ander bouwjaar en heeft een ander energieverbruik. Om het overzichtelijk te maken willen wij stappenplannen maken zodat in één opslag duidelijk is waar de kansen liggen om te verduurzamen.”

Duurzaam voorraadbeleid
Volgens Mooij moeten vastgoedeigenaren de komende tijd goed naar hun eigen portefeuille kijken. “Ik raad aan om het vastgoed te inventariseren wat er gedaan moet worden. Maar ook jezelf de vraag te stellen, wat wil ik met dit pand de komende jaren? Bijvoorbeeld het uitfaseren van aardgas is zo’n moment waar de sector zich op moet voorbereiden.”

Een langetermijnvisie is hierbij belangrijk, zegt Mooij tot slot: “Het is goed om label C na te streven in 2023, maar daar zal het niet bij blijven. Dus je moet goed kijken naar het toekomstperspectief van een gebouw. Zijn er nog kansen om te verbeteren naar label A of hoger of is vervangende nieuwbouw een beter alternatief?”

13 november
Meer weten over de verduurzamingsopgave en de uitdagingen voor vastgoedeigenaren? Kom naar het VJ congres ‘Mega-opgave voor kantoor-eigenaren’ op 13 november in Amsterdam. DGBC is aanwezig en directeur Annemarie van Doorn zal u verder bijpraten, naast onder andere Peter Göbel, Directeur ING Real Estate Finance Nederland en België en Niels Bloem, partner en director Valuations bij Colliers International Netherlands. Klik hier voor het hele programma of om u aan te melden!



Reacties


Laatste nieuws