Ouderen bereid om portemonnee te trekken voor langer thuis wonen

Veel ouderen zien in de bouw van een aanbouw een mogelijkheid om langer thuis te kunnen blijven wonen. Ook lijken ouderen bereid om tussen de 50 tot 150 euro per maand voor aanpassingen te betalen als zij daardoor langer in de eigen woning kunnen blijven wonen. Dit blijkt uit de eerste resultaten van een onderzoek onder ouderen die de zogenoemde ‘Keuze Thuis-woning ‘ in Andelst bezochten. “Over het algemeen zijn ze heel enthousiast over de mogelijkheden die er zijn”, vertelt Marc Jansen, projectleider en directeur van Woonstichting Valburg.

De ‘Keuze Thuis-woning’ is een gezamenlijk initiatief van onder andere Woonstichting Valburg, gemeente Overbetuwe, Stichting Samen Zorgen, Platform31, Energiesprong Zorgvastgoed en Driestroom. Doel van de woning is om inzicht te krijgen in wat ouderen aan aanpassingen kiezen als zij daardoor langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. Door de hele woning zijn aanpassingen fysiek te zien of worden via een beamer op de muur getoond. De woning in Andelst is ingericht vanuit  drie doelgroepen. Als eerste een jong echtpaar van rond de 65 jaar die beiden nog vief en vitaal zijn. De tweede doelgroep betreft een ouder echtpaar van rond de 80 jaar die elkaar, met hun fysieke beperkingen staande houden. . En de derde doelgroep is een vrouw van begin 80  jaar oud en beginnend dementerend. De modelwoning in Andelst is eind juni officieel geopend.

“Sindsdien heeft het huis al  350  bezoekers over de vloer gehad”, vertelt Marc Jansen. “Iedereen krijgt een tablet mee waarop ze vervolgens per aanpassing hun keuze kunnen aangeven.” De gegevens daarvan zijn opgeslagen en worden nu door docent-onderzoeker Dort Spierings van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) verwerkt. “Uit de eerste resultaten blijkt dat een deel nadrukkelijk kiest voor slapen in een aanbouw in plaats van op de verdieping. En ook wil men daarvoor wel een substantieel deel meebetalen”, zegt Jansen. “In de komende periode worden de gegevens verder uitgewerkt en geëvalueerd.”

Enthousiaste reacties
Jansen heeft enthousiaste reacties gekregen van ouderen die de woning bezochten. “Dat wil ik ook, heb ik veelvuldig horen zeggen.” Dan ging het volgens de projectleider  over zaken als de zogenoemde ‘niet thuisknop’ naast de voordeur waarmee je in één keer alle niet noodzakelijke apparaten en lichten uitschakelt. “Of het licht dat onder het bed aanspringt op het moment dat je voet de grond aanraakt.”

Met de Keuze Thuis-woning streeft Jansen drie doelen na. “Het eerste doel is ouderen in verschillende leeftijdscategorieën op ideeën brengen. Daarmee zorgen we voor bewustwording dat er oplossingen zijn die het langer thuis wonen makkelijker maken. Het tweede doel is samenwerking creëren tussen alle partijen die langer thuis wonen mogelijk maken. Er moeten op dat vlak bruggen geslagen worden. En het derde doel is dat iedere aanbieder voor zich kennis kan ontwikkelen over de markt en daar de eigen dienstverlening op kan aanpassen.” Wat betreft het eerste doel concludeert Jansen dat ouderen de problematiek zo lang mogelijk voor zich uitschuiven. “Men wil er gewoon nog niet aan. Ze ontkennen het. Op vlak van bewustwording is er nog veel te winnen. Want juist de vroege senior heeft nu nog de kans om in de woning zaken te realiseren waar hij op latere leeftijd van kan profiteren.”

Aan het eind van het rondje door de woning werd op de tablet zichtbaar wat de aanpassingen zouden gaan kosten. En die financiering is volgens Jansen ook nog wel zoals hij het noemt een dingetje. “Dan zeggen we ze dat ze het natuurlijk niet allemaal zelf hoeven te betalen. Maar een antwoord op de vraag wie dan wel, kunnen we ook niet geven. Is dat de zorgverzekeraar, de overheid, de woningcorporaties of de particulier? Dat is een spel dat nog moet worden gespeeld.” 

Duurzaam thuis
Dat geldt volgens Jansen ook voor aannemers, domotica leveranciers en installateurs die in zijn ogen met de vraag zitten hoe zij die latente markt kunnen activeren voor de aanschaf van hun producten. “Dat is  momenteel nog erg zoeken. Daarom is het initiatief van Energiesprong goed om initiatieven op dat vlak te bundelen en een stap verder te brengen tot marktrijpe proposities.” Daarmee doelt hij op het feit dat de modelwoning in Andelst een voorbeeldproject is van Duurzaam Thuis van Energiesprong Zorgvastgoed, onderdeel van Platform 31. Duurzaam Thuis onderzoekt én experimenteert met energieneutrale woningrenovaties in combinatie met het levensloop bestendig maken van de woningen.   



Reacties


Laatste nieuws