BAM slechtst presterende aandeel binnen de AEX

BAM koerste dinsdag fors hoger op het Damrak, wat volgens analisten te danken was aan shortcovering. Toch blijven analisten relatief behoudend over het aandeel, wat mede te wijten is aan de negatieve berichtgevingen waarmee het concern begin maart naar buiten kwam. BAM is vooralsnog het slechtst presterende aandeel dit jaar binnen de AEX-index.

Shortcovering
BAM stond dinsdagmorgen ruim 4% hoger, wat volgens analist Dusan Van Leeuwen van Fortis Bank Nederland te danken was aan veel short covering in verband met de aangekondigde claimemissie. Begin maart kondigde BAM aan nieuw kapitaal bij beleggers te willen ophalen door middel van een claimemissie. Short covering is een Engelse term voor afdekken. Hiermee worden ingenomen shortposities ingedekt door beleggers. De analist ziet onderliggend weinig reden voor de koersstijging. Momenteel hanteert Van Leeuwen een reduce-advies met een koersdoel van 5 euro.

Winstwaarschuwing
BAM is de afgelopen maanden door diverse analisten afgewaardeerd. Dit is mede te wijten aan de teleurstellende resultaten die het concern begin maart naar buiten bracht. BAM presteerde het onmogelijke door voor de zoveelste maal een winstwaarschuwing af te geven.

Over 2009 zag het concern zijn nettowinst uitkomen op 31 miljoen euro, wat in lijn lag met de algemene verwachting van analisten. De omzet nam af met 5,5% tot 8,35 miljard euro. Wat echter tegenvallend was voor analisten was de verwachting van BAM dat in 2010 de omzet zal afnemen tot ongeveer 8 miljard euro.

Daarnaast verwacht het concern halverwege 2010 een claimemissie te doen van 250 miljoen euro, ondanks dat het concern ruimschoots binnen de bankconvenanten valt. Het concern wil zich hiermee voorbereiden op wat komen gaat, wat erop duidt dat het concern zware tijden tegemoet gaat.

Grootste daler
Naar aanleiding van deze teleurstellende berichtgevingen hebben diverse analisten het koersdoel voor BAM verlaagd. De analisten van KBC Securities verlaagden het koersdoel van 7,50 euro naar 7 euro, maar handhaafden het accumulate-advies. Zij zijn een van de weinigen die nog relatief positief blijven over BAM. Volgens KBC Securities laat de vastgoedmarkt tekenen van herstel zien en lijkt het ergste volgens hen achter de rug. Het koersdoel impliceert een verwacht rendement van 21,95%.

Andere analisten zijn minder positief gestemd. De hiervoor al genoemde analisten Dusan van Leeuwen van Fortis Bank Nederland verlaagde zijn koersdoel op 10 maart van 5,72 euro naar 5 euro, wat een verwacht rendement oplevert van -12,89%. Daarbij hanteert de analist een reduce-advies. UBS verlaagde het koersdoel van 8 euro naar 5,50 euro, waarbij het advies blijft staan op houden. SNS Securities tot slot verlaagde het koersdoel van 6 euro naar 5,40 euro, waarbij het een houdadvies hanteert.

Met uitzondering van KBC Securities verwachten de hiervoor genoemde analisten allen dat de koers van het aandeel de komende maanden zal gaan dalen. Mede daarom hanteren zij ook relatief behoudende adviezen. In totaal staan er 6 koop-, 6 houd- en 2 verkoopadviezen uit waardoor de consensus voor het aandeel licht positief is. Het sentiment is echter licht negatief vanwege de houdadviezen en de diverse koersdoelverlagingen. BAM is binnen de AEX-index het slechtst presterende aandeel van dit jaar. Het aandeel verloor de afgelopen maanden maar liefst 20% van zijn waarde. Dat verscheidene analisten ervan uit gaan dat de koers de komende periode verder zal dalen wijst niet op veel goeds voor aandeelhouders BAM.



Reacties


Laatste nieuws