Verslag congres Care Meets Real Estate: Code oranje voor zorgvastgoed

De impasse doorbreken. Dat was het thema van het drukbezochte Vastgoedjournaal Care Meets Real Estate congres in Amsterdam. “Wie gaat een omgeving bieden aan mensen die lichte zorg nodig hebben en wie gaat dat betalen?”

Volgens spreker Michiel Wentges van Bob Advies worden wonen, welzijn en zorg een geïntegreerd product, waarover door beleggers moet worden nagedacht. Daarbij zijn strategische allianties en out of the box denken onmisbaar. “Zorg was altijd gedicteerd, nu moeten wonen, zorg en welzijn een belevenis zijn. De differentiatie van het product vraagt om een andere insteek. Het zorgproduct strekt zich uit van het gebouw tot de gehele woon- en leefomgeving”, weet Wentges. “Er liggen kansen voor partijen die meer willen zijn dan beleggers in stenen, zij die willen samenwerken en geloof hebben in het product.”

Spreker Machiel van Driel, directeur van Driel Fruijtier BTW Specialisten stipte aan dat er veel BTW-knelpunten zijn bij nieuwbouw of verbouwing van zorgvastgoed. Er zijn tal van zaken waar eigenaren op moeten letten; “Zoals: Wie is de afnemer? Koopt u van één of twee partijen, en hoe kom je in een verhuurplus-situatie terecht voor het creëren van recht op btw-aftrek?”

Wegvallen inkomstenstroom

Directeur Jeroen van den Oever van zorgkolos Fundis vertelde over de inkomstenstroom die voor zijn instelling wegvalt door de scheiding van zorg en wonen. “Partijen gaan omvallen door leegstand en volumedaling. Je wilt daar wel op acteren maar corporaties geven niet thuis, zijn niet flexibel. Ondertussen ontstaat een groeimarkt naast ons. Er ligt een tijdbom van miljarden onder het bestaande zorgvastgoed.”

Dat beaamde John Paul, directeur van Coresta Healthcare: “Marktpartijen kunnen ook concepten in de markt zetten en onder de prijs gaan zitten.” Hij stelde dat voor zorginstellingen de gebruikerstevredenheid belangrijk is. Dat staat haaks op het doel van beleggers: geld verdienen.”

Animo beleggers niet groot

Ook tijdens de paneldiscussie met Norbert Bol Grontmij Capital Solutions, Marijn Snijders van Capital Value, Ruud Mans van het zorgcluster van het Leger des Heils, Aad Lambert van Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) en Luurt van der Ploeg van Vesteda Investement Management, bleek dat het animo van institutionele beleggers om te investeren in zorgvastgoed niet groot is. “Beleggers moeten meer te zeggen krijgen op het langdurige contract”, aldus Snijders. Ook Van der Ploeg gaat voor prestatie-afspraken met zorgpartijen om enige zekerheid op rendement te krijgen,

Lambert, adviseur bij de bouwgroep van de LHV, stelt dat het belangrijk is dat zorgwoningen in welke vorm dan ook gemakkelijk om te buigen moeten zijn naar andere type woningen. “De waarde van het vastgoed moet zijn waarde behouden”, zei Van der Ploeg. Norbert Bol stelt dat zorgvastgoed gewoon vastgoed moet zijn. Hoe specifieker het vastgoed, hoe lastiger voor de belegger. Want als de technologie en regelgeving verandert is er meer kans op leegstand. Dan verandert de belegger in een financier.”

In de rij voor kleinschalige projecten

Een deelnemer aan het congres vertelt dat voor kleinschalige zorgprojecten, particuliere beleggers in de rij staan. Marijn Snijders van Capital Value onderstreept dat. “Het is een groeiende markt voor kleine beleggers die maatschappelijk verantwoord investeren hoog in het vaandel hebben, waar rendement misschien een minder grote rol speelt. Maar een klein project is nog geen portefeuille.”

Op de stelling dat er genoeg geld in de markt is waarschuwt Van der Ploeg voor dubbeltelling. “We hoeven de dijken niet op te hogen.”Voordat beleggers überhaupt overwegen om in te stappen moeten partijen zorgen voor een stevige zorgaanbieder met een net zo stevige trackrecord.”

DOWNLOAD HIER DE GEHELE POWERPOINT PRESENTATIE 

Barbara Sanders

Wilt u nog meer weten over zorgvastgoed? Meld u dan aan voor het nieuwe Building Business seminar Alles over Toekomstbestendig Zorgvastgoed op 9 december aanstaande. Klik HIER voor alle details.



Reacties


Laatste nieuws