Bank werkt mee aan vrijwillige huizenveiling voor hogere verkoopprijzen

Huizen die executoriaal door de bank verkocht worden, gaan gemiddeld voor slechts 65% van de marktwaarde van de hand. Bij een vrijwillige huizenveiling is de gemiddeld opbrengst echter een stuk hoger: ruim 89%. Om die reden heeft een Nederlandse bank de krachten gebundeld met Vastgoed-Auctions.nl, marktleider in vrijwillige huizenveilingen.

In samenwerking met de Bijzonder Beheerafdeling van deze bank – die niet met name mag worden genoemd - is een verkoopconcept ontwikkeld dat ervoor moet zorgen dat woningen die in een executieverkooptraject dreigen te komen, binnen zes tot acht weken verkocht worden. Lukt dat, dan wordt executieverkoop voorkomen.

“Wij bieden huiseigenaren met ons vrijwillig veilingplatform de kans om hun woning in vier weken tijd voor de optimale marktwaarde te verkopen. Kopers kunnen bieden vanaf een lage inzetprijs, en is een bod te laag, dan kan de verkoper dit gewoon afwijzen. Door het sluitingsmoment van de veiling, kan een aankoopbeslissing geforceerd worden”, aldus Ron Ruijs, directeur van Vastgoed-Auctions.nl.

Laagdrempelig en transparant

Het grootste voordeel van deze veilingvorm ten opzichte van een executieveiling is dat het bieden laagdrempelig via internet kan en de prijsvorming transparant is. Ruijs: “Hierdoor trekken wij voornamelijk particuliere kopers aan. Die hebben net als bij reguliere koop, gewoon drie dagen bedenktijd na de ondertekening van de koopakte en kunnen kopen met financieringsvoorbehoud. Om de woningen te kunnen bezichtigen worden er kijkdagen georganiseerd.”

De gemiddelde opbrengst op een executieveiling ligt op dit moment rond de 65% van de marktwaarde, bij de woningen die volgens het verkoopconcept van Vastgoed-Auctions.nl worden verkocht is dit 89% van de marktwaarde. “Hier kan een enorme verliespost gereduceerd worden”, zegt Ruijs.

Samenwerking met NVM Makelaar Huizenier

Voor de verkoop is een samenwerking aangegaan met de landelijk opererende NVM Makelaar Huizenier. Er zijn inmiddels al enkele tientallen woningen met hulp van dit nieuwe verkoopconcept verkocht, in opdracht van een debiteur of de hypotheekverstrekker.

Reacties

Lees onze special over Vastgoedfinanciering Special 2022