Regeerakkoord einde studentenhuisvesting?

Uit het nieuwe regeerakkoord blijkt dat het systeem voor de woningwaardering sterk wordt vereenvoudigd. Waar voorheen sprake was van een puntensysteem op basis waarvan de maximaal redelijke huurprijs werd vastgesteld, is het kabinet voornemens een systeem in te voeren waarbij de maximaal redelijke huurprijs wordt vastgesteld op 4,5% van de WOZ-waarde van de woning.  

Daarnaast wordt het scheefwonen aangepakt waarbij voor huurders met een bruto jaarinkomen boven de €43.000 de maximale huur tijdelijk buiten werking wordt gesteld. Op deze manier wil het nieuwe kabinet het scheefwonen aanpakken, maar ook de sociale woningvoorraad in stand houden.

Blijkbaar is er onvoldoende rekening gehouden met de studentenhuisvesting. Voor de meeste studentenhuisvesters geldt dat de huren van de woningen boven de 4,5% van de WOZ-waarde liggen. De WOZ-waarde van de complexen waar de studenten zijn gehuisvest zijn simpelweg te laag om een maximale huurprijs vast te stellen op 4,5% van de WOZ-waarde. Ten gevolge van het voorgenomen kabinetsbeleid zouden er voor sommige kamers huren resteren van onder de €100 per maand. 

Het voornemen van diverse studentenhuisvesters om de studentenhuisvesting uit te breiden, komt daardoor in het gedrang. Erger nog, de kans is groot dat de studenthuisvesters het hoofd niet meer boven water kunnen houden, ondanks een goed financieel beleid. Het doel om de sociale woningvoorraad in stand te houden en dan met name om genoeg woningen voor studenten te behouden, is een doel dat geenszins wordt bereikt door het voorgenomen kabinetsbeleid.

Het kabinet moet er dan ook van worden weerhouden om het systeem van de maximale redelijke huurprijs op 4,5% van de WOZ-waarde onverkort door te voeren. Blijkbaar is onvoldoende nagedacht over de gevolgen voor sommige categorieën van woningen. Let er derhalve als verhuurder op dat u niet een te lage WOZ-waarde heeft, omdat dit ook van invloed kan zijn op de door u te berekenen maximale huurprijs.

Jeroen Brinkman is advocaat Huur- en onroerend goedrecht bij Poelmann van den Broek advocaten in Nijmegen. Voor vragen of opmerkingen is hij bereikbaar op j.brinkman@poelmannvandenbroek.nl of op telefoonnummer 024 381 14 25.



Reacties


Laatste nieuws