Eind vorig jaar hebben woningcorporaties, gemeenten en het Rijk onder noemer Nationale Prestatieafspraken 2025-2035 afspraken gemaakt over verduurzaming. Voor met name woningcorporaties brengt dit de nodige uitdagingen met zich mee: de route naar Parijs 2050, het uitfaseren van E-F-G labels en aanpak van energiearmoede. Het zijn stuk voor stuk belangrijke aanleidingen om de woningvoorraad te verduurzamen. Eén van de maatregelen die relatief eenvoudig is te realiseren, is het plaatsen van een hybride warmtepomp, aldus Rick Bruins van Remeha.

Rick Bruins, Director National Key Accounts NL, focust zich op de grootste klanten van deze Apeldoornse onderneming die al 90 jaar oplossingen biedt voor een comfortabel binnenklimaat. Zijn team werkt samen met grote installatiebedrijven, zoals Feenstra, Essent en Breman. Een hot topic op dit moment is verduurzaming: het moet steeds slimmer en vooral zuiniger. Met het oog op het bevriezen van de huurinkomsten is de hybride warmtepomp een gunstige oplossing, omdat het een groot effect heeft tegenover een relatief lage investering.
 

 

Uitdagingen
Woningcorporaties staan voor flinke uitdagingen op het gebied van verduurzaming. Hun huurders zijn de afgelopen jaren geconfronteerd met fors gestegen energieprijzen, zowel voor gas als elektriciteit. Om invulling te geven aan de verduurzamingsopgave moet er energiebeleid worden opgesteld. Daarbij is het een uitdaging om een balans te vinden tussen technische, maatschappelijke en financiële belangen. Voor woningcorporaties is een hybride warmtepomp een aantrekkelijke oplossing. Daarmee kan tot wel 75% op gas worden bespaard en dus ook op CO₂-uitstoot.

Verreweg de meeste woningen in corporatiebezit lenen zich uitstekend voor een hybride warmtepomp. Bruins: “Woningcorporaties hebben de opdracht om hun woningvoorraad te verduurzamen, het is belangrijk dat de woonlasten hierbij beheersbaar blijven. Door een relatief eenvoudige ingreep als het installeren van een hybride warmtepomp kan daarop worden ingespeeld. Binnen één dag is de installatie voltooid, zonder dat bewoners hun huis hoeven te verlaten. Kortom: de installatie van een hybride warmtepomp zorgt voor een verbetering van het energielabel, een verlaging van de energielasten (tot maar liefst zo’n 700 tot 800 euro per jaar op basis van de huidige energieprijzen!) én een verhoging van de vastgoedwaarde. Bijkomend voordeel voor corporaties is dat de installatie geen gedragsverandering van de bewoner vereist: hij of zij merkt er – behalve aan de energierekening – niets van.”

 

 

Een hybride past (bijna) altijd!
Het overgrote deel van het vastgoedportfolio van woningcorporaties bestaat uit bestaande woningen. Juist hiervoor is een hybride warmtepomp volgens Bruins vaak een uitstekende oplossing, mede doordat de negatieve impact op netcongestie minimaal is. Die doet zich immers niet 24 uur per dag voor. Bruins: “Een hybride warmtepomp met slimme regeling kan schakelen tussen elektriciteit en gas. Op piekmomenten, zoals ’s ochtends en aan het einde van de middag, kan het systeem tijdelijk overschakelen op gas. De capaciteit van de warmtepomp wordt afgestemd op het meest voorkomende buitenklimaat in Nederland, waardoor dit heel energie-efficiënt kan worden ingericht. In de winter is dat 5 tot 10 graden. Is het kouder, dan fungeert de gasketel als back-up. Een ander groot voordeel is dat je altijd kunt kiezen tussen gas en elektriciteit op basis van beschikbaarheid én prijs.”

Dat er bij hybride systemen nog deels gas wordt gebruikt, maakt ze niet per definitie minder duurzaam. “Het kan ook om duurzaam gas gaan, zoals biogas,” legt Bruins uit. “Als we erin slagen de aardgasconsumptie in Nederland drastisch terug te dringen door bijvoorbeeld waterstoftoepassing, en we onze woningen verwarmen met groen gas, dan zijn hybride warmtepompen geen tussenoplossing, maar een volwaardige eindoplossing.”

 

 

Collectieve oplossing
Een hybride warmtepomp is bovendien toepasbaar voor alle soorten woningen. Naast de traditionele oplossingen voor individuele woningen biedt Remeha ook collectieve oplossingen voor gestapelde bouw. Deze bestaan onder andere uit een monoblock warmtepomp in combinatie met afgiftesets. Er zijn twee varianten: klein collectief (tot tien woningen) en groot collectief (vanaf tien woningen). Eén warmtepomp voorziet meerdere woningen van verwarming en warm tapwater, in combinatie met een collectieve of individuele ketel of een afgifteset per woning. Zo kunnen tot wel honderd woningen met één systeem worden verwarmd.

Om de kosten per huishouden inzichtelijk te maken, levert Remeha in samenwerking met Fortes een afleverset die het verbruik nauwkeurig registreert. Bruins: “De afleversets zijn digitaal op afstand te regelen. Ze zijn optioneel voorzien van een boilervat van 15 liter en hebben een compact formaat. Hierdoor zijn ze breed toepasbaar en bovendien uitermate geschikt om ook kleine woningen te verduurzamen.”

 

 

Reacties

Volledig toegang tot Vastgoedjournaal?