Rentedaling variabele rente waarschijnlijk, maar (forse) daling lange rente wordt niet verwacht

Rentedaling variabele rente waarschijnlijk, maar (forse) daling lange rente wordt niet verwacht

In de huidige rentemarkt is er veel speculatie over de richting van zowel korte- als langetermijnrentes. Terwijl sommige marktanalisten een aanzienlijke rentedaling voorspellen, blijft voor de vastgoedprijzen de vraag of deze daling ook geldt voor vaste rentes en hoe groot deze zal zijn. De lange rente is namelijk bepalender dan de korte rente voor de vastgoedprijzen. Vastgoedfinancieringsexperts Roel van de Bilt en Rob Wismans van Debta verkennen in deze bijdrage voor VJ de verwachtingen voor de rentemarkt in de komende periode en de implicaties daarvan voor de vastgoedsector.

Een te hoge inflatie is dodelijk voor een goede economische ontwikkeling. Reden voor centrale bankiers om meer angst te hebben voor de terugkeer van de inflatie dan de angst voor een zware recessie. Recent is DNB in een goede analyse dieper ingegaan op de oorzaken van de recente inflatieontwikkelingen, en het transmissieproces beschreven van de verkrapping van het monetaire beleid. En wat is nu het huidige beeld?

Kortetermijnrentes: Daling in het verschiet
De verwachting is dat kortetermijnrentes, waaronder variabele rentes, tegen het einde van 2024 zullen dalen. Diverse bronnen wijzen erop dat de ECB-rente in de komende jaren mogelijk een aantal keren zal worden verlaagd. Dit is een signaal dat de centrale bank probeert de economie te stimuleren na een periode van hoge inflatie. In Verenigde Staten gaat de Federal Reserve in de Verenigde Staten waarschijnlijk al in september beginnen met het verlagen van de rente.

Langetermijnrentes: Voorzichtig optimisme, maar met kanttekeningen
Waar de kortetermijnrentes waarschijnlijk een daling zullen zien, is het beeld voor langetermijnrentes nog niet zo eenduidig. Begin dit jaar werd nog een forse stijging vanaf 2025 voorspeld. Is het beeld nu volledig gekanteld of is het slechts tijdelijk? Op dit moment wordt verwacht dat de langetermijnrentes toch ook zullen dalen naarmate de inflatie afneemt, echter minder sterk. Op dit moment is er een inverse rentecurve met een hogere korte rente dan de lange rente. Dit wordt niet als een normale curve gezien. Verwacht wordt dat de rentecurve gaat afvlakken en daarna meer normaal (lees stijgend) gaat worden. De vraag blijft wel op welk niveau? En komt na een daling de eerder door Sylvester Eijffinger (raad van advies bij Adelaer Groep) voorspelde forse stijging niet toch weer terug?

De impact op de vastgoedmarkt
Deze voorzichtig positieve vooruitzichten hebben direct implicaties voor de vastgoedmarkt. Volgens rapporten van vastgoedpartijen zoals CBRE en Cushman & Wakefield, wordt met name door de verwachte lagere rente de tweede helft van 2024 voorzichtig positief ingeschat. Een boodschap die ook door de banken wordt onderschreven. Echter, de mate waarin vastgoedprijzen zullen profiteren van deze rentedaling is onzeker. Het feit dat de lange rente minder snel daalt dan de korte rente, betekent dat de financieringskosten voor langetermijnprojecten relatief hoog blijven, wat de prijsontwikkeling van vastgoed kan beperken.

Lange rente bepalender dan korte
Hoewel de rente naar verwachting zal dalen, zowel op korte als lange termijn, zullen de verlagingen voor de lange termijn waarschijnlijk bescheidener zijn, dan gehoopt. Ook voor de vastgoedmarkt kan dit een gemengd beeld opleveren: lagere korte rentes kunnen de vraag stimuleren, maar minder snel dalende lange rentes kunnen prijsstijgingen temperen. De precieze ontwikkeling van de lange rente blijft onzeker, aangezien deze sterk wordt beïnvloed door externe economische factoren zoals de vraag naar obligaties en mondiale economische omstandigheden. Het blijft daarom belangrijk goed geïnformeerd te blijven en hun strategieën aan te passen aan deze voorzichtig positieve maar onzekere marktontwikkelingen.

Roel van de Bilt en Rob Wismans zijn partner bij vastgoed financieringsadviesbureau Debta en delen tweewekelijks hun kennis van de markt met de lezers van VJ en schrijven over belangrijke actuele ontwikkelingen.



Reacties


Laatste nieuws