Zo richt je een woning in na splitsing

De woningnood in Nederland is nog altijd groot. Mensen wonen in hun auto of in een iets gunstiger geval op zolder bij de ouders of bank hoppend van het ene naar het andere adres. Daarom komt het steeds vaker voor dat woningen worden gesplitst. Een wat groter huis kan dan voor twee huurders worden ingericht. Splitsen mag en kan niet zomaar, hiervoor moet aan strenge regels worden voldaan. Maar als het mogelijk is kunnen er meerdere woningzoekenden mee worden geholpen.

Een huis waar een hypotheek op rust mag niet worden gesplitst zonder uitdrukkelijke toestemming van de hypotheekverstrekker. Ook een kamer onderverhuren mag alleen als de bank hier vooraf toestemming voor geeft. Houd hier dus rekening mee als je dit soort plannen hebt. Geen toestemming vragen voor woningsplitsing kan ertoe leiden dat de bank de hypotheek opeist en dat de woning dus per direct moet worden afbetaald of verkocht.

Is woningsplitsing de oplossing voor de woningnood?
Het splitsen van een woning kan zeker bijdragen aan de woningnood. Het lijkt een druppel op een gloeiende plaat als met het splitsen van een huis niet één maar twee huurders kunnen worden geholpen. Maar het is in ieder geval weer een woningzoekende minder op de oververhitte woningmarkt in Nederland. Bij het opdelen van een huis kan het handig zijn om een interieur winkel in Maastricht in te schakelen voor de inrichting. Je kunt een woning ook gestoffeerd verhuren. Vooral expats en andere mensen die tijdelijk een huurwoning nodig hebben stellen dit vaak erg op prijs. Als je een huis voor een jaar of twee jaar wilt huren, dan is het vaak niet rendabel om dit helemaal te gaan inrichten. De vloerbedekking en meubels kunnen vaak niet mee als je weer vertrekt.

Hoe werkt het als je een gesplitste woning huurt?
Als een woning gesplitst wordt dan moeten alle huurders in principe een eigen ‘voordeur’ hebben. Dat wil zeggen dat je niet door het huis van de ene huurder heen moet hoeven lopen om in je eigen woning te kunnen komen. Het kan dus alleen als er in de hal bijvoorbeeld een trap is, zodat de huurder van de bovenste etage naar zijn woning kan gaan zonder de benedenburen te hinderen. Het is dus niet zo dat twee naambordjes op de voordeur bevestigen voldoende is. Natuurlijk kun je wel afspraken maken als huurders, maar dan is er meestal sprake van kamerverhuur met gezamenlijk gebruik van keuken en sanitair. Bij woningsplitsing heb je een eigen keuken en eigen toilet en badkamer. Zorg dat je er zeker van bent dat de verhuurder de woning op deze manier mag verhuren. Als dat niet zo is, sta je immers op straat als de hypotheekverstrekker niet akkoord gaat en de hypotheek opeist.

Een gesplitste woning inrichten
Je kunt een gesplitste woning inrichten met interieur design in Maastricht. Je hebt immers de beschikking over eigen vertrekken en die mag je naar eigen inzicht inrichten. Soms gelden er hooguit voorschriften over het leggen van vloeren. Een ‘harde’ vloer is soms niet toegestaan als je benedenburen hebt in verband met geluidsoverlast.Reacties


Laatste nieuws