Column: Verjaardagsfeestjes!

De laatste tijd is de woningmarkt weer vaak in het nieuws geweest.  Vandaag probeer ik in deze column alle ontwikkelingen even op een rijtje te zetten want door de vele artikelen hierover raak ik zelfs bijna de kluts kwijt.

Vastgoedjournaal gooide zelf als eerste de knuppel in het hoenderhok met de recente headline "De hypotheekrente zal de komende periode explosief gaan stijgen". Uiteraard was dit stuk zoals u van ons gewend bent goed onderbouwd.

Wat misschien wel het meest opvallend was aan dit bericht waren de reacties van onze lezers. Die liepen namelijk nogal uiteen maar waren allemaal sowieso aan de felle kant. Zo riepen diverse makelaars dat wij als medium niet van die negatieve teksten de wereld in moeten sturen omdat dit slecht is voor hun markt “die al zo zwaar geraakt is’’. Andere partijen waren juist weer blij en gaven ons de complimenten dat er eindelijk een vakblad is dat zelf eens stelling in durft te nemen en niet achteraf pas gaat roepen dat ze de rentestijging aan hadden zien komen.

Dan hadden we nog de diverse politici die ook een duit in het zakje deden. Zo riep Ed Nijpels op  tot het bespreekbaar maken van de hypotheerente-aftrek. Vervolgens wist Minister de Jager van Financiën niet hoe snel hij deze uitspraak van de VVD zwaargewicht moest tegenspreken. Verder hadden we topman Ronald Gerritse van de AFM die niet meer blij is met de aftrek en ook De Nederlandse Bank twijfelt aan de houdbaarheid van dit systeem. Dit alles bij elkaar gaat mijn inziens er niet voor zorgen dat de consument kooplustig wordt. Oh ja ik vergeet er een, Jaap de Hoop Scheffer moest ook ineens roepen dat alles bespreekbaar gemaakt moet worden. Het lijkt wel of al die functionarissen elkaar hebben gebeld en afgesproken hebben om alles in 1 week naar buiten te brengen. Maar stoort de woningconsument zich eigenlijk wel aan al die media-uitingen. Het grote gevaar van de ‘kopersstaking’ ligt niet in al die media-uitingen of van de politici en diverse organisaties maar in die duizenden verjaardagsfeestjes die elke dag in het land gehouden worden.

Je durft als woningconsument natuurlijk niet in de vriendenkring bekend te staan als de woningkoper die niets van de vraagprijs af heeft weten te pingelen. Want 20% moet er toch wel vanaf kunnen, zegt een oom. Een collega van hem was heel brutaal en hield zijn poot stijf en lulde een pand van €400.000 naar €310.000 euro. Ja, want zo werkt het gewoon tegenwoordig. Luister maar naar oom Simon. Ik had laatst zelf ook een verjaardagspartij en daar ging ook een leuk verhaal over nieuwbouw te ronde. Als je een huis van €300.000 koopt kan je minstens een gratis keuken en badkamer eisen. Geen bouwrente meer betalen en de ontwikkelaar moet ook maar je oude huis kopen voor een goede prijs, want die is blij dat hij zijn nieuwbouwwoning aan jou kan verkopen.

De woningconsumenten maken elkaar gek en zorgt er voor dat de prijzen op het ogenblik eigenlijk harder aan het dalen zijn dan eigenlijk zou moeten met de huidige lage rente. Het verschil tussen "je bent gek als je niet koopt en blijf nog maar een jaartje huren, want volgende jaar is dat huis 15% goedkoper" is zelden zo groot geweest. Morgen weten we meer want dan publiceren wij exclusief het grote Woningmarktonderzoek onder 200 gemeenten.

John Kerkhoven
Directeur Vastgoedjournaal

Reacties