Revolutionaire modulaire woonconcepten komen tot leven in Montfoort

Vanuit het interactieve Experience Center op het terrein van de 30.000 m2 grote woningfabriek in Montfoort deelt de ceo van Daiwa House Modular Europe, Harry van Zandwijk, zijn inzichten over de vele toepassingsmogelijkheden en voordelen van 'bouwen met blokken' en vertelt hij over de Nederlandse primeur die hen te wachten staat: het verplaatsen van 800 studentenwoningen op de Zuidas.

Mochten er anno 2023 nog steeds mensen zijn die sceptisch zijn over modulaire woningbouw, dan zullen die in het Experience Center zonder twijfel aangenaam worden verrast. Niet alleen kan men hier in een hightech -en tegelijkertijd ook huiselijke - omgeving met eigen ogen zien én ervaren dat modulaire bouw voldoet aan alle eisen, woonwensen en comfort van nu, maar leert men ook waarom deze manier van bouwen 50 procent sneller en 50 procent schoner is dan traditionele bouw.

Tot op de millimeter nauwkeurig
Maar ook bouwtechnisch zijn deze woningen beter' zegt ceo Harry van Zandwijk, 'De machines in onze fabriek, die nu jaarlijks circa 2.500 woningmodules afleveren, zijn niet tot op de centimeter nauwkeurig, maar tot op de millimeter.' Ook zijn de woningen aardbevingsbestendig. Daarom is Daiwa House geselecteerd door Nationaal Coördinator Groningen om in Groningen diverse wijken met rijtjeswoningen te realiseren, die fungeren als tijdelijke wisselwoning voor bewoners afkomstig uit het aardbevingsgebied.

800 studentenwoningen verplaatsen? Geen probleem
Binnen de muren van Daiwa House Modular, komen drie woorden steeds weer naar voren: slimmer, sneller en schoner. En de betekenis van die drie woorden heeft de modulaire bouwer allemaal laten toetsen. Zo is het gedeelte ‘schoner’ onlangs gemeten door een onafhankelijke partij, die uitkwam op een CO2-reductie van vijftig procent in vergelijking met de traditionele bouwmethode van een gelijkwaardige woning. En de geluidsvervuiling tijdens het assembleren van de modules is fors minder. En omdat de woningen relatief makkelijk verplaatsbaar zijn, komt het aspect ‘schoner’ ook nog terug als men de modules ergens anders neer wil zetten, wat in de praktijk geldt voor 83 procent van de gebruikte modules. ‘Dan blijven in principe alleen wat afgeknipte elektriciteitsdraden over door de ontkoppeling’, aldus de ceo. Over circa twee jaar staat Daiwa House Modular op dit vlak overigens een Nederlandse primeur te wachten, dan verplaatst de woningbouwer 800 modulaire studentenwoningen van de Zuidas naar een andere, nader te bepalen, locatie. Het is duidelijk zichtbaar dat Van Zandwijk zin heeft in die uitdaging: ‘Toen de studio’s destijds werden gerealiseerd, stond de Zuidas nog aan het begin van de grootschalige ontwikkeling. De waarde van de grond is enorm gestegen en de gemeente heeft andere plannen met de kavel en kwam bij ons met de vraag of het pand verplaatst kan worden? Geen enkel probleem. En als men onverhoopt geen grote kavel kan vinden voor de 800 units, zouden ze eventueel ook verdeeld kunnen worden over de stad.’ (tekst gaat verder onder de foto van het studentencomplex Ravel op de Zuidas).

Voor elk segment een passend aanbod
In het Experience Center krijgen bezoekers de mogelijkheid om verschillende woningtypen van binnen te bekijken en te ervaren. Zo staat er in de opstelling een rijtjeswoning met drie slaapkamers, een levensloop bestendig appartement voor ouderen, een Friends-appartement voor woningdelers, waarbij aan weerzijde van de woonkamer een slaapkamer met badkamer is. Maar ook kan men een kijkje nemen in een modulaire hotelkamer en studentenstudio. Van Zandwijk: ‘Voor elk segment hebben wij een passend aanbod. Ook een ‘straatje erbij’ behoort tot de mogelijkheden.’ Moeten geïnteresseerden nog rekening houden met een minimale afname? Volgens Van Zandwijk is er over alles te praten, maar wordt het echt rendabel vanaf circa 35 woningen. Deze kunnen zowel gekocht als gehuurd worden.

Flexwoningen
Van de 2.000 flexwoningen die minister De Jonge onlangs heeft aangekocht, zullen er 480 afkomstig zijn uit Montfoort. Van Zandwijk: ‘Helaas hebben we er nog maar 84 kunnen plaatsen. Doodzonde. We hebben in Nederland een tekort aan woningen en we hebben haast.’ Kortom: de woningen zijn er al, het wachten is alleen op de grond.  

Dat er voor het oog en oor van de bewoner eigenlijk geen sprake is van een module blijkt uit het ontbreken van de naden bij de aansluitingen van de bouwblokken. Ook zijn de opgestelde demowoningen niet gehoriger dan een ‘normaal’ huis. Het is echt een volwaardige woning, die eenvoudig op een tijdelijke locatie kan worden neergezet. (tekst gaat verder onder de afbeelding van Landsbergerallee in Berlijn.)

Om het grootste Europese residentiële project van Daiwa House te bekijken, moet men naar Berlijn. Op de Landsbergerallee komen 1.500 modulaire woningen, verdeeld over vier bouwdelen. Van Zandwijk legt uit dat hier nauw is samengewerkt met (landschaps)architecten, om de woningen en de omgeving op elkaar aan te laten sluiten zoals een goed woonconcept betaamt.



Reacties


Laatste nieuws