Effect dalende marktrente beperkt terug te zien in de hypotheekrentes

Afgelopen week is de marktrente gedaald vanwege het goede nieuws over de daling van inflatie in de Eurozone van 4,3 procent in september naar 2,9 procent in oktober. Ondanks dat is deze daling van de marktrente nog maar beperkt terug te zien in de hypotheekrentes.

Dit meldt de Van Bruggen Adviesgroep. De rentedaling komt vooral door de daling van de energieprijzen. Dit is belangrijk nieuws voor de Europese Centrale Bank (ECB), want die ziet hierdoor dat haar rentebeleid voldoende effect heeft. Voor haar is er dus minder reden om de rente verder te verhogen. De Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve (Fed), liet afgelopen woensdag de belangrijkste rentetarieven ongewijzigd. Dat was in lijn met de verwachting van beleggers. Verder bleek uit de toelichting op het rentebesluit dat een verwachte renteverhoging bij een volgende vergadering van de Fed waarschijnlijk uitblijft. Dalende marktrentes en de hypotheekrentes volgen met enige vertraging

Verlaging beperkt terug te zien
De marktrentes zijn behoorlijk gedaald op dit nieuws. Die verlaging is echter nog maar heel beperkt terug te zien in een verlaging van de hypotheekrentes. In de eerste helft van vorige week waren er nog behoorlijk wat hypotheekrenteverhogingen. In de tweede helft waren er meer verlagingen. Over de hele week gezien hielden het aantal verhogingen en verlagingen elkaar behoorlijk in evenwicht. De komende week verwacht hypotheekadviseur Van Bruggen Adviesgroep vooral hypotheekrenteverlagingen te zien.

Normale rentestructuur
Een paar maanden geleden lagen de marktrentes voor verschillende looptijden behoorlijk dicht bij elkaar. De korte rente voor bijvoorbeeld staatsleningen voor vijf jaar lag op een bepaald moment hoger dan de rente voor tien jaar vast. De afgelopen maanden is een normale rentestructuur teruggekeerd, waarbij geldt dat de rente hoger ligt naarmate de renteperiode langer is.

Dit beeld vertonen ook de hypotheekrentes. Twee maanden geleden lag de gemiddelde vijf jaar vaste hypotheekrente nog 0,05 procent hoger dan de hypotheekrente bij tien jaar vast. Inmiddels is de gemiddelde tien jaar vaste hypotheekrente 0,1 procent duurder dan die voor vijf jaar vast. Ook het verschil tussen de gemiddelde tien en twintig jaar vaste hypotheekrente komt langzaamaan iets hoger te liggen.



Reacties


Laatste nieuws