Professionaliseren door digitalisering

Al sinds 2009 timmert Riva Rentals aan de weg als vastgoedspecialist. De oorsprong van het Rotterdamse bedrijf is erg bijzonder. Waar Riva ooit begon als verhuurder van woningen voor havenarbeiders, zijn zij inmiddels marktleider op het gebied van expat- en studentenhuisvesting.

Het succes is te danken aan hard werken, het ontzorgen van verhuurders en gebruikmaken van automatisering. De ambities zijn nog steeds groot en inmiddels is Riva ook internationaal gegaan. Als het aan algemeen directeur Priscilla Smit ligt, gaat de groei van Riva Rentals nog lang door.

Van Maasvlakte tot Marbella
Toen Riva Rentals in 2009 werd opgericht als Maasvlakte Rentals wist niemand nog wat de toekomst zou brengen. Het bedrijf startte met het vinden van woningen voor werknemers van de Rotterdamse haven. Er lagen veel kansen in die tijd waardoor er na een paar jaar werd overgegaan op de Riva Groep. Daarbij lag de focus op Rotterdam. Deze keuze bleek een gouden zet. Rotterdam bood immers plek aan hoofdkantoren van talloze multinationals als Unilever, Shell, BP en een aantal internationale scholen. Tevens waren er diverse grote beleggers geïnteresseerd in de kansen in deze stad. 

Niet alleen het vinden van woningen was prioriteit. Er werd veel aandacht besteed aan service voor verhuurders en huurders. Complete ontzorging van eigenaren was en is daarbij van groot belang. Het harde werken werd in 2016 beloond. In dat jaar werd Riva marktleider in Rotterdam waar zij het grootste aandeel hadden in gemeubileerde woningen met een huurprijs van boven de 1.000 euro per maand.  Vervolgens transformeerde Riva in een vastgoedspecialist waar inmiddels ook vastgoedontwikkelaars projecten bij onderbrengen.

Meer tijd voor belangrijke zaken door automatiseren
Sinds 2019 beheert Riva haar vastgoedportefeuilles met Bloxs. Dat was meteen de aanzet om een aantal werkzaamheden te automatiseren. Algemeen directeur Priscilla Smit: 'Onze ambitie was om te groeien met 60 procent. Om te groeien in volume moesten we een nieuw systeem aanschaffen. Dit gaf ons mogelijkheden om werk efficiënter in te richten en meer professionaliteit uit te stralen naar onze klanten. Inmiddels is die ambitie ruim overtroffen want we zijn zelfs meer dan verdubbeld. Ook realiseren we meer omzet met minder mensen en we hebben daarom meer ruimte om ons te focussen op het geven van advies.'

Violet Bode, operationeel manager bij Riva, vult aan: 'Voorheen deden we ontzettend veel handmatig. Nu gaat vrijwel alles geautomatiseerd, dat scheelt niet alleen werk, de doorlooptijden zijn ook veel korter. Een verhuurder moest voorheen weken langer wachten op een huurafrekening en dus ook zijn huurinkomsten. De snelheid waarmee dat nu gaat waarderen ze enorm. Huurders merken de snelheid ook, ze worden bij een achterstand ook direct herinnerd. Des te eerder je herinnert des te kleiner de kans is dat het problematisch wordt en dat is prettig voor iedereen. Dat allemaal zonder dat ik zelf nog actie hoef te ondernemen.' 

Priscilla Smit gaat verder: 'Deze vergaande automatisering haalt veel werklast weg bij de medewerkers. Het werk wordt gewoon leuker voor hen. Ze kunnen zich focussen op de belangrijke zaken en proactief aan de gang met advies en relatiebeheer. De hele digitalisering heeft ons professioneler gemaakt en daar gaan we ook mee door. Door de plannen van minister Hugo de Jonge is de kans is groot dat de verhuurmarkt gaat krimpen. Dat betekent dat wij het verschil moeten blijven maken op kwaliteit en betrouwbaarheid.' 

Winnaar Gamechanger Award voor hyperautomation 
Een beloning voor het automatiseren kwam tijdens de PROVADA in 2022. Riva Rentals won de Gamechanger award in de categorie Hyperautomation. Daarmee waren zij afgelopen jaar de absolute voorloper op het gebied van automatisering met Bloxs. Riva Rentals paste het fenomeen ‘No Hands Real Estate Management’ op vrijwel alle vlakken toe waardoor de Gamechanger award voor Hyperautomation zeer op zijn plek was. Zo werd er weer een succes bijgeschreven in de toch al succesvolle geschiedenis. De toekomst ziet er positief uit.

Op de foto van links naar rechts Jan van Haren (Bloxs), Violet Bode en Priscilla Smit (Riva Rentals) en Bas Janssen (Bloxs). 



Reacties


Laatste nieuws