Joshua Camera in nieuwe podcastreeks: ‘Particuliere belegger kan woningnood oplossen’

De hypotheekrente is dit jaar fors gestegen. “Met name mensen die een beleggingspand erbij hebben, gaan straks vastlopen”, waarschuwt vastgoedontwikkelaar Joshua Camera in de eerste aflevering van de nieuwe zesdelige podcastserie ‘VastgoedZaken’. In gesprek met financieel journalist Jelle Maasbach bespreekt Camera zijn zienswijzen op actuele onderwerpen, juist om de volgens hem zo belangrijke particuliere beleggers wegwijs te maken.

Ook plaatst Joshua Camera de ontwikkelingen in perspectief. “De stijgende hypotheekrente is maar een klein onderdeel van de huurmarkt”, legt hij uit. “De particuliere belegger kan de hele woningnood oplossen, alleen worden daar de mogelijkheden niet toe geboden.” Camera laakt dan ook het gebrek aan kortetermijnvisie van gemeentes. “Er zijn genoeg particuliere beleggers die veel meer aankunnen, maar dan moeten overheden daar wel in mee willen gaan”, stipt hij aan. “Dat doen ze onvoldoende en de stijgende hypotheekrente maakt het alleen maar nog lastiger om genoeg te ontwikkelen.”

Joshua Camera: “Rekensom komt niet uit als je nú objecten wil aankopen”
Bij Camera zelf, directeur-eigenaar van projectontwikkelaar PEX Real Estate, leidt de stijgende hypotheekrente vooralsnog niet tot overmatige bezorgdheid. “Maar ik kan me voorstellen dat je rekensom niet uitkomt als je nú objecten wil gaan aankopen”, erkent hij. Slapeloze nachten voorspelt Camera dan ook op het moment dat beleggers hun vastgoed moeten herfinancieren tegen een aanzienlijk hogere rentestand dan waarvoor zij de hypotheek aanvankelijk afsloten. “Daar kunnen forse bedragen mee gemoeid zijn, sterker nog, ik denk dat in vele gevallen de rente dan niet meer van de huurstroom kan worden betaald”, voorspelt Camera. “En dan heb je een heel groot cashflowprobleem.”

Kleine particulieren in het nauw
Toch hoeft niet elke belegger zich druk te maken. “Als je je portefeuille op orde hebt, is er niet zo heel veel aan de hand”, benadrukt Joshua Camera. “Als je dan moet gaan herfinancieren, heb je genoeg liquiditeiten om de klappen op te vangen.”

Daarentegen gaan vooral de kleine particulieren volgens Camera in het nauw komen. Deze groep kampt immers met fors gestegen kosten, terwijl de huurinkomsten gelijk blijven. “Zij hebben geen cashflow meer en kunnen de lasten niet meer betalen, in ieder geval niet uit de huur”, voorziet Camera. “Dan zal de bank vragen om bij te schieten en zul je meer moeten gaan aflossen.” Wie daar de liquiditeit niet voor heeft, komt al snel in de problemen. “Maar dan ga je wel zien wie in deze markt de juiste spelers zijn”, stelt Camera.

Wekelijks nieuwe afleveringen
De eerste aflevering van ‘VastgoedZaken’, geheel in het teken van de hypotheekrente, is vanaf vandaag te beluisteren via Spotify, Apple Podcasts en YouTube. Daarin bespreekt Joshua Camera ook de gevolgen van de stijgende rentestanden voor de prijsontwikkeling en betaalbaarheid op de beleggingsmarkt, de bereidheid van commerciële partijen en kredietverstrekkers om hierin te blijven investeren, de verhouding tussen lenen en de eigen inleg, de veranderende wet- en regelgeving van gemeenten en de uitvoerbaarheid van de huidige plannen.

Elke week, op woensdag, verschijnt een nieuwe aflevering van de zesdelige serie.

Reacties