Daiwa House verovert vanuit Montfoort Europa met toekomstbestendige woningbouw

Het Provada thema voor dit jaar, ‘act now for a better tomorrow’, lijkt in Montfoort bedacht te zijn. Want aan de rand van dit Utrechtse stadje wordt al jaren hard gewerkt om bouwen slimmer, sneller, schoner en duurzamer te laten plaatsvinden. CEO Harry van Zandwijk vertelt in een enthousiast gesprek met Vastgoedjournaal waarom Jan Snel al bijna een kwart eeuw geleden met modulair bouwen koos voor een circulaire, toekomstbestendige aanpak.

En hoe ze daarmee uitgroeide tot één van de grootste spelers op het gebied van modulaire en duurzame bouwoplossingen in Europa. En ook hoe die modulaire revolutie wordt voortgezet als Daiwa House Modular Europa. De nieuwe naam waaronder de bouw van grondgebonden woningen en appartementen op modulaire grondslag verder wordt uitgerold in Nederland en daarbuiten. Want sinds anderhalf jaar maakt Jan Snel deel uit van het Japanse Daiwa House Group, de grootste industriële bouwer ter wereld. Waarmee tegemoet kan worden gekomen aan de vraag naar permanente huisvestingsoplossingen. 

Waarom modulair bouwen
Harry van Zandwijk legt om te beginnen uit waarom Jan Snel eind vorige eeuw al koos voor de modulaire aanpak: “Modulair bouwen is sneller, kent minder faalkosten, heeft geen meerwerk, zorgt voor minder overlast voor de omgeving en zorgt voor een forse afvalreductie. Door productie in de fabriek onder perfecte omstandigheden is de kwaliteit altijd hoog. En past het perfect in het plaatje van toekomstbestendig, duurzaam en circulair bouwen.” De industriële aanpak op modulaire grondslag heeft zich in de afgelopen decennia voldoende bewezen en wordt nu met de bouw van een nieuwe fabriekshal, in Montfoort op een next level gebracht, aldus Harry van Zandwijk. “Jan Snel richt zich op de modulaire en industriële bouw en verhuur van 13.000 modules om tijdelijke huisvestingsoplossingen te bieden. Voor een breed scala toepassingen, variërend van tijdelijke school- en kantoorgebouwen, tot ziekenhuizen, laboratoria en sportfaciliteiten. Met die activiteiten, de productie, verhuur en het refurbishen van modules, gaan we door op een nieuwe locatie van 7.200 m2 in Bunnik, onder de naam Jan Snel. Daardoor ontstaat hier in Montfoort ruimte voor een flinke uitbreiding van de productiecapaciteit van Daiwa House Modular Europe. Zo wordt de bestaande staalhal uitgebreid met zo’n 1.500 m2 en in een nieuwe hal van bijna 5.000 m2 komt een volautomatische U-vormige woningbouwlijn met zestien werkstations. Daarmee kunnen we de productiecapaciteit verdubbelen van 10.000 naar 20.000 modules.”

Automotive
De nieuwe productie-aanpak in Montfoort is volgens Harry van Zandwijk vergelijkbaar met die van de auto-industrie: “We hebben een ingenieursbureau dat werkzaam is op dat gebied in de arm genomen, om het verder uit te werken. We gaan over tot volledige automatisering en robotisering; daar gaan we de komende jaren heel veel in investeren. We gaan daarmee een stap verder dan wat ons moederbedrijf Daiwa House doet in Japan, waar sprake is van 2D. Wij werken 3D: wij produceren complete modules in de fabriek, dus met alles wat erin moet zitten: keuken, badkamer, wand- en vloerafwerking, et cetera.” Om daarbij optimaal tegemoet te komen aan de individuele woonwensen en -eisen, wordt uitgegaan van 13 verschillende woonvormen met verschillende afmetingen, op basis waarvan grondgebonden woningen en appartementen gebouwd kunnen worden. Daiwa verzorgt de engineering en de lay-out, terwijl de gevel door de architect bepaald kan worden, zodat er individualiteit ontstaat.

Experience Center
Om een indruk te geven van de eindeloze mogelijkheden, beschikt Daiwa in Montfoort over een eigen Experience Center. Harry van Zandwijk: “Hier kunnen onze klanten, woningcorporaties en ontwikkelaars met hun architect, fysiek kennismaken met de mogelijkheden die we bieden. Voor ons is het natuurlijk heel belangrijk dat we al vanaf het begin bij het bouwproces betrokken zijn. Dan kan de klant ook optimaal gebruik maken van onze expertise en de mogelijkheden die we bieden. Dat zorgt voor meer efficiency en kostenbesparingen. Natuurlijk hebben wij ook te maken met zaken als hogere grondstofprijzen en personeelstekorten. Maar door onze aanpak hebben we er minder last van. Want modulair, industrieel en gerobotiseerd bouwen is niet alleen veel efficiënter, sneller, maar kent ook veel minder faal- en afvalkosten.”      

Voor de eerste megaorder van 22.500 woningen zijn de handtekeningen al gezet. Dat zijn zo’n 60 tot 80 duizend modules!

Capaciteit
Met zo’n enorme productiecapaciteit kan Daiwa House als geen ander inspelen op de enorme huidige vraag naar betaalbare huisvesting, die ook nog eens snel moet worden gerealiseerd. Want om aan de urgente huisvestingsbehoefte te voldoen, zouden er voor 2030 bijna één miljoen woningen moeten worden gebouwd. Dat gaat met de traditionele aanpak niet lukken. Ook al omdat er de komende jaren een verder groeiend tekort zal zijn aan arbeidskrachten. Er werd door Jan Snel overigens al in 2014 een begin gemaakt met grootschalige woonconcepten, met name op het gebied van studentenhuisvesting. Zo werd in 2015 een complex van 800 studentenwoningen met een omvang van 28000 m2 in 11 maanden gerealiseerd. Harry van Zandwijk: “Die snelheid haal je alleen maar met industrieel, modulair bouwen, waarbij je tegelijkertijd kunt werken aan het te realiseren gebouw als aan het bouwrijp maken van de locatie.”    

De grens over
Ook internationaal timmert de Montfoortse onderneming al langer aan de weg. Zo wordt in Bochum, Duitsland een kwalitatief hoogwaardig complex van 737 studentenwoningen gerealiseerd, dat op dit moment met een gebouwhoogte van meer dan 35 meter het hoogste modulaire gebouw van Europa is. Het krijgt een vervolg met de bouw van een fabriek ten zuiden van Berlijn. Harry van Zandwijk: “We zijn hier samen met vastgoedbelegger Capital Bay bezig met de realisatie van een nieuwe fabriek op een terrein van 22 hectare. Over drie jaar kunnen we op deze locatie jaarlijks 15 duizend woningen produceren voor de Duitse markt. Voor de eerste megaorder van 22.500 woningen zijn de handtekeningen al gezet. Dat zijn zo’n 60 tot 80 duizend modules! In Berlijn komt trouwens ook een experience center. Verder werken we ook in Engeland aan het opzetten van een productie unit voor 500 grondgebonden woningen. Kortom, we zijn lekker bezig!”        



Reacties


Laatste nieuws