VJ in Helsinki: hoe een lift de bouwtijd met maanden kan versnellen

In het derde en tevens laatste artikel over het bezoek aan Helsinki en lift- en roltrappenfabrikant KONE, aandacht voor de ontwikkeling van de Jumplift. De Jumplift is een bijzonder interessant product voor ontwikkelaars en bouwers. 

De Jumplift is een bijzonder interessant product voor ontwikkelaars en bouwers. Deze lift kan onder andere de bouwtijd behoorlijk versnellen. Niet onbelangrijk in een tijd waarin we jaarlijks duizenden woningen moeten bouwen. De Finse bouwer SRV kan hierover meepraten.

SRV hoort in de top 3 van grootste bouwende ontwikkelaars van Finland. Hun CEO is Saku Sipola met hem sprak VJ over de gebiedsontwikkeling Kalasatama in Helsinki en hoe de toepassing van de KONE Jumplift het bouwproces van hun woontorens met maanden heeft kunnen versnellen. “Toen we begonnen met de bouw van de eerste van de acht torens maakten we gebruik van traditionele bouwliften die bevestigt waren aan de buitenkant van het pand. Het voordeel van die bouwliften is dat het vervoer van bouwmaterialen geen schade veroorzaakt aan het pand of de nieuwe liften, bestemd voor de bewoners. Maar een groot nadeel is dat de bouwliften in verband met veiligheid bij storm en regen niet gebruikt kunnen worden. Voor de realisatie van het de eerste toren hadden we 25 maanden begroot en het werden er ook 25. Voor de twee toren konden we als eerste in Finland gebruikmaken van KONE’s Jumplift voor midrize-buidings.” Sipola is erg gesteld op de samenwerking met KONE. “De kwaliteit van de diverse liftfabrikanten is nagenoeg hetzelfde, maar bij SRV waarderen wij de samenwerking met KONE. Zij denken met ons mee en zijn altijd bezig met innovatie rondom hun producten.”

Wat is een Jumplift?
De Jumplift is een systeem dat bovenop de lift wordt geplaatst die uiteindelijk door de bewoners of gebruikers zal worden gebruikt. Er kunnen op die manier zowel bouwmaterialen als bouwvakkers worden vervoerd, zonder dat er schade kan ontstaan aan de uiteindelijke liftcabine. Op deze manier is het huren van bouwliften niet meer nodig en omdat de Jumplift niet is blootgesteld aan de elementen kan deze dus voortdurend draaien. Een dusdanige tijdsbesparing dat het de ontwikkeling maanden kan verkorten.

Het Jumplift-systeem van KONE is niet nieuw, het bestaat al twee decennia voor hogere gebouwen, maar KONE is er nu ook in geslaagd het systeem dusdanig aan te passen dat het ook rendabel is voor gebouwen met minder verdiepingen. Een Jumplift is een liftsysteem dat naast meer productiviteit nog meer voordelen kent, namelijk meer veiligheid, snelheid en on top of that (wat overigens bij de Jumplift een leuke woordspeling is) hij groeit met het gebouw mee.

 

 

Reacties