ING vult stroppenpot aan

De aankoop van vastgoed financieren is geen kleinigheid. De aankoopkosten, de rente over de hypotheek en het periodieke bedrag van de opstalverzekering groeit immers niemand op zijn rug, zeker niet met de huidige inflatie. ING bereidt zich voor op een zware tijd en vult zijn stroppenpot.

Hoogste inflatie in jaren
Voorzichtigheid met financiële aangelegenheden tijdens hoge inflatie is geen overbodige luxe. Niet zo vreemd dus dat ING zijn stroppenpot wat wil vetten. Dat de bank 346 miljoen extra in de pot stort, is wel opvallend. In het afgelopen jaar heeft nog geen andere bank zo’n groot bedrag opzij gezet in zijn VAR.

Hopelijk is de actie van ING geen voorbode van wat vastgoedeigenaren mogen verwachten. Toch ziet de financiële toekomst er tot op heden niet al te rooskleurig uit. De voorlopige cijfers van het CBS wijzen uit dat de inflatie in januari 2022 opliep naar 7,6 procent. Zo’n hoge inflatie heeft Nederland in decennia niet gezien. Huishoudens zijn hierdoor zoveel meer kwijt aan voedsel en nutsvoorzieningen dat de bank verwacht dat een groter deel zijn hypotheek niet zal kunnen betalen. Hoewel deze betalingsproblemen zich nog niet in grote mate hebben voorgedaan, maakt ING zich op voor het ergste. Steven van Rijswijk, ING-topman, legt aan de NOS uit waarom: “Consumenten moeten meer betalen voor dezelfde producten. Klanten die al in de problemen zitten, kunnen daar last van krijgen. Daarom hebben we extra geld in de stroppenpot gestopt”.

Het aantal hypotheekaanvragen neemt toe
Hoewel er nog geen sprake is van een verhoogd percentage vastgoedeigenaren dat de hypotheek niet kan betalen, is de invloed van de inflatie wel degelijk zichtbaar op de hypotheekmarkt. In januari 2022 zijn er circa 55 duizend hypotheekaanvragen gedaan. Dat is volgens de cijfers van het HDN een stijging van 38 procent ten opzichte van dezelfde maand van vorig jaar. De meeste aanvragen zijn van vastgoedeigenaren die een tweede hypotheek willen afsluiten en van oversluiters. Op de kopersmarkt is slechts een zeer lichte stijging te detecteren van 2 procent ten opzichte van vorig jaar. Of het aantal aanvragen enkel zo snel toeneemt ten gevolge van de inflatie is niet vast te stellen. Het HDN denkt dat de stijging van de hypotheekrente er ook wat mee te maken heeft. Daarnaast signaleert NHG dat huiseigenaren steeds vaker hun hypotheek deels gebruiken voor de verduurzaming van hun woning. Deze verduurzamingsmaatregelen mogen worden meegefinancierd wanneer huiseigenaren een nieuwe hypotheek afsluiten, een hypotheek oversluiten of een hypotheek verhogen.Reacties


Laatste nieuws