Utrechts schaatscomplex De Vechtsebanen gaat ook dicht vanwege coronapas

De directie van het ijsbaancomplex vindt dat iedereen zonder klachten moet kunnen komen schaatsen, wel of niet gevaccineerd. Mocht de coronapasverplichting vanaf 6 november inderdaad gaan gelden voor De Vechtsebanen, dan zal de kunstijsbaan vanaf die dag de deuren gesloten houden.

Dit besluit volgt op de coronapersconferentie van dinsdagavond, waarin bekend werd gemaakt dat sporters een vaccinatiebewijs of een negatief testbewijs moeten laten zien om te worden toegelaten tot een locatie waar amateursport wordt beoefend, zoals een kunstijsbaan.

Vertrouwen in bezoekers
De nieuwe maatregelen zijn gebaseerd op wantrouwen, vindt de directie van De Vechtsebanen. Jan Willem de Langen, directeur: “Wij vertrouwen erop dat onze bezoekers thuisblijven wanneer zij klachten hebben die bij corona horen. Sportaccommodaties worden nu gedwongen om ongevaccineerden uit hun bezoekers te filteren en hen, door hen de toegang te ontzeggen, onder druk te zetten om zich alsnog te laten vaccineren. Voor ons is er geen verschil tussen een gevaccineerde en een niet gevaccineerde met klachten. Bij klachten blijf je thuis.”

Gevaarlijke ontwikkeling
Michael van de Kuit, eigenaar van de sportcampus, is vastberaden de ijsbaan te sluiten als de nieuwe coronamaatregelen worden ingevoerd. “Deze steeds verdergaande testsamenleving is een gevaarlijke ontwikkeling, waarvoor ik mijn ondernemingen onder geen beding laat misbruiken. Schaatsen is een brede volkssport, die mensen uit alle hoeken van de samenleving juist moet verbinden. Treurig dat dit door de politiek om zeep wordt geholpen zonder enige verifieerbare wetenschappelijke onderbouwing.”

Maar 1,2% besmettingen in vrijetijdsbranche
In Nederland is gemiddeld 80% gevaccineerd en dat zal onder de bezoekers van de kunstijsbaan niet anders zijn. Meer dan 70% van de besmettingen wordt bovendien opgelopen bij mensen thuis, tegen slechts 1,2% in de vrijetijdsbranche zoals doorstroom- en sportlocaties. Toch wordt nu de vrijetijdsbranche met een enorme hoeveelheid extra werk opgezadeld, om de kleine groep niet gevaccineerden op te sporen en uit te sluiten.

35 schaatsverenigingen
De Vechtsebanen is een drukbezochte sportaccommodatie. Het populaire ijsbaancomplex heeft bovendien een sterke regionale functie. Elk seizoen komen er zo’n 500.000 mensen schaatsen. Er trainen bovendien ruim 35 schaatsverenigingen in het Utrechtse sportcomplex.

Ook Speelpark Oud Valkeveen dicht
Gisteren kondigde Michael van de Kuit al aan ook de deuren van zijn Speelpark Oud Valkeveen in Naarden per direct te zullen sluiten bij de invoering van de coronapasverplichting. Hierover zei hij: “Onze doelgroep, kinderen in de basisschoolleeftijd, moet niet met politiek worden belast. Alle kinderen, ook die van niet gevaccineerde ouders, moeten onbezorgd bij ons kunnen komen spelen. Voor Oud Valkeveen is ieder kind gelijk, wij zonderen niemand uit.” 

Reacties

Lees onze special over Special Woonvormen 2022