'Beveiligingscamera’s faciliteren het vastgoedbeheer en verhogen de klanttevredenheid'

De kansen voor video in vastgoedbeheer zijn groot. Beelden, sensors en de daaruit vloeiende data kunnen namelijk worden gebruikt om betere keuzes te maken in bedrijfsvoering en helpen bij het optimaliseren van verhuurcontracten. VJ sprak hierover met Thomas Zwart, directeur van Capital C en Rishi Lodhia, Managing Director EMEA van Eagle Eye Networks.

Thomas Zwart zegt: “Ik ben een grote fan van nieuwe techniek en toepassingen. Wij maken al 2 jaar gebruik van o.a. Office App en dat vind ik dus echt een partij die waarde toevoegt voor gebouwen en haar gebruikers. Via de app boekt men vergaderruimtes in ons gebouw maar kan ook worden aangegeven als er een stoel of een lamp stuk is. Ook zijn alle gebouwinstructies en laatste nieuwtjes te vinden op de app en is er een hechte community tussen de huurders. Informatie delen op basis van relevantie. Daarnaast dient de app om mensen toegang te verlenen tot het gebouw. Iedere gebruiker binnen het gebouw kan zo zijn eigen werkdag indelen.”

“Natuurlijk zijn er veel zaken die me opvallen in het pand als ik er langsloop. De volgende stap voor mij dan ook is om te kijken of we met een integratie met camera’s dit automatisch kunnen detecteren. Een voorstander van de Cloud ben ik altijd al geweest. Dit is nou eenmaal veiliger dan een lokale hardware-oplossing. Met bijvoorbeeld een Cloud Camera oplossing van Eagle Eye Networks heb ik alles in 1. Ik heb te maken gehad met situaties waarbij mijn hoofdserver en back-up beschadigd werden door waterschade en dan zit je met je handen in je haar. Dat is met de cloud geen enkele issue meer, dus dat is gewoon hosanna in mijn ogen.”

Betrouwbaarheid en schaalbaarheid van de cloud
Rishi Lodhia voegt hier aan toe: “Met ons Cloud Platform halen we veel problemen voor gebruikers weg. Je hoeft je geen zorgen te maken over hoe lang kan ik nog opslaan, hoe groot zijn de harde schijven, doen ze het nog wel? Wij nemen al deze zorgen weg en schalen niet alleen op, maar ook af. Als je door de huidige Covid-19-situatie minder panden in je beheer hebt, maar in de toekomst weer gaat groeien dan zit je met deze spullen in je maag. Het is een pay-as-you-go en multi-site-usage product.”

Zwart en Lodhia zijn het erover eens: de camera is de sensor van de toekomst. Het gaat gebruikers en eigenaren veel leren over hoe je installaties binnen gebouwen maximaal kan benutten. Ook zorgt het voor een efficiëntieslag: met een camera kun je sneller zien wat er aan de hand is en hoe je dat het beste op kunt lossen zonder dat je ernaar toe moet. 

De rol en verantwoordelijkheid van camera’s verandert
Ook ziet Zwart voordelen voor gebruikers, want met camera’s en sensoren kan je eigenlijk gebruik makkelijker in kaart brengen. “Met strak beheer, neem je waar hoe een ruimte gebruikt wordt en detecteer je eerder technische problemen. Op deze manier kun jij bijvoorbeeld het schoonmaakrooster aanpassen op basis van gebruik. Hierbij kan je op voorrijkosten van een inspecteur besparen omdat je direct de juiste informatie kan toesturen aan de facilitaire dienst zodat zij de juiste spullen bij zich hebben. Als laatste biedt het ook de mogelijkheid om op feitelijk gebruik te gaan afrekenen, dus ‘per use’ in plaats van een duur servicecontract.” 

Lodhia vervolgt: “Wat we nu heel sterk zien is dat de rol van camera’s erg aan het veranderen is en ook de verantwoordelijkheid. Vroeger was het simpel. Toen had je een afdeling fysieke beveiliging die zich met camera’s bezig hield. Deze dienden puur ter beveiliging van het pand en verder niets, net zoals het slot van de deur. Toen de IP Camera opkwam en deze dus geconnecteerd moest worden aan het netwerk, begon de verandering. Netwerkbeheer werd gedaan door IT security en camera’s was daar vaak geen onderdeel van. Inmiddels zijn er vele voorbeelden van Camera’s die onveilig gekoppeld werden aan het netwerk met alle cybersecurity risico’s van dien. Nu staat gelukkig cybersecurity voorop en kan met een veilige Cloud oplossing zoals die van Eagle Eye Networks de camera’s aan het netwerk verbonden worden. Dit zorgt ervoor dat de toepassingen voor camera’s alleen maar toenemen zoals de integratie met Toegangscontrole van bijvoorbeeld Brivo of Salto en met integraties in Office App om een all-in one oplossing te bieden voor klanten.”

Reacties

Lees onze special over Special Woonvormen 2022