‘De camera is de sensor van de toekomst’

Video wordt een steeds belangrijker onderdeel van vastgoedbeheer. Niet alleen voor bewaking, maar ook als toegevoegde waarde en verdieping van alle andere sensoren in een smart building. Vastgoedjournaal sprak hierover met Stefan de Haas, directeur van Fortezza Security Solutions en Rene Calis, sales representative bij Eagle Eye Networks.

Fortezza Security Solutions is een gespecialiseerd beveiligingsinstallatiebedrijf dat zich bezighoudt met het adviseren, ontwerpen en installeren van allerhande beveiligingsinstallaties. Sinds 2019 valt het bedrijf onder de paraplu van Nexton Smart Building, een samenwerkingsverband dat bestaat uit 15 bedrijven. De Haas vertelt: ”Het doel van Nexton is om te kijken hoe we in het commercieel vastgoed de vastgoedeigenaar kunnen helpen met het slimmer maken en verduurzamen van hun gebouw. En daar kan camerabeveiliging of een camerasysteem, een belangrijk onderdeel van zijn.”

Cloudoplossingen
Fortezza werkt hierbij tevens samen met Eagle Eye Networks. Dit bedrijf maakt binnen zijn cloud-platform gebruik van artificial intelligence voor nieuwe toepassingen van camerabeveiliging en helpt bedrijven in alle delen van de wereld met het verbeteren van veiligheid, beveiliging, bedrijfsprocessen en klantenservice. De Haas vertelt: “De concurrentie zit niet stil, om je heen zie je allemaal cloudoplossingen in de markt verschijnen. Daar moeten we op inspelen en het liefst een stap voor blijven.” Zo maakt Eagle Eye gebouwen slimmer en veiliger met camerabeveiliging en toegangscontrole, maar is het bedrijf ook actief op het gebied van cybersecurity.

Rene Calis, sales representative bij Eagle Eye Networks voegt hier aan toe: “Eagle Eye Networks zal steeds nieuwe dingen blijven ontwikkelen en producten blijven verbeteren. Zoals het koppelen van bestaande systemen met camera’s, denk aan zonnepanelen en laadpalen. Zodat wanneer er sensors afgaan, je ondersteunende beelden hebt en zo de situatie beter kan inschatten. Uiteindelijk is het doel om er samen voor te zorgen dat de gebruiker in het commerciële vastgoed alle mogelijkheden tot zijn beschikking heeft.” 

Camera wordt een sensor
Dus worden camera’s straks niet alleen gebruikt voor videobewaking maar ook als een soort sensor? De Haas reageert: “Je hebt straks een aantal camera’s hangen in of rondom een gebouw, en daar liggen mogelijkheden. Zoals detectie, gezichtsherkenning, zelfs emotie. Al die data kan je verzamelen en inzetten voor vastgoedbeheer. Dus we hebben geen klassiek alarmsysteem meer nodig, maar juist een goed camerasysteem wordt essentieel.” Calis zegt tevens: “Eagle Eye Networks’ kracht zit hem in het koppelen van detectiesystemen in combinatie met video. Of het nu een alarm is of beweging op temperatuur.”

Business case
Maar hoe vertaal je dit in een goede business case voor de klant? De Haas vertelt: “Hier zit de uitdaging. We willen klanten laten zien wat er allemaal mogelijk is en een keuzemenu aanbieden, zodat iedereen hun eigen wensenlijstje kan aangeven. Op basis hiervan kunnen we een pakket op maat aanbieden. Net zoals een boekhouder, een goede beveiligingsintegratie verdient zichzelf terug. De kosten van beveiligingsintegraties kan je terug verdienen door de besparingen die je maakt.”

Daarnaast geeft een Cloud oplossing met een maandelijks abonnement juist de mogelijkheid om initiële hoge CAPEX investeringen te voorkomen en juist te werken met een maandelijks OPEX model. In een traditionele oplossing met een recorder moet de klant de recorder direct aanschaffen. Met een Cloud oplossing betaal je puur op basis van gebruik. Ook als je in de toekomst meer capaciteit nodig hebt, hoef je geen extra hardware aan te schaffen maar kun je direct opschalen.

Algoritmes
De Haas vervolgt: “Ik denk dat de camera de schakel is voor alles wat in en rondom een gebouw kan plaatsvinden. Dus je kunt met het platform van Eagle Eye Networks allemaal algoritmes bedenken, die de juiste data kunnen genereren om een soort actie uit te zetten. Zoals inbraak beveiliging, verlenen van toegang, detecteren van brand, ongewenst bezoek, maar ook het tellen van bezoekers en temperatuurdetectie wat nu tijdens de coronacrisis belangrijke data is.”

“Als die camera er toch hangt, hoef je niet altijd nog een sensor erbij te hangen. Je kan het ook inzetten om snel te controleren of een bepaalde verdieping of kamer wel moet worden schoongemaakt. Dit scheelt tijd voor de schoonmaker en uiteindelijk kosten.”

“Wat je met sensoren kan meten, kan ook met je videobeelden: als niemand in de ruimte zit, hoef je ook de verwarming niet aan te zetten. En als een ruimte boven een bepaalde temperatuur zit zal je ook alvast de zonwering naar beneden kunnen doen, omdat er over een uur een afspraak is in die ruimte. Oftewel, je kan de camera als basis gebruiken voor allerlei gebouw automatiseringsdoeleinden,” aldus De Haas.

Inzetten voor meerdere doeleinden
Calis voegt hier aan toe: “Het is niet meer dan alleen beveiliging of observatie, je kunt de beelden nogmaals gebruiken om personeel te wijzen op bepaalde zaken. Zoals in een drogisterij, waar normaal gesproken een storemanager rond moet rijden om alle vestigingen te bezoeken. Maar via camerabeelden kan hij ook checken of alle producten goed gespiegeld staan.”

De Haas zegt tot slot: “Dus op het gebied van facilitaire kosten heb je al heel snel een kostenbesparing. Maar het gaat verder: vaak zijn er bij dit soort bedrijven potjes voor verschillende kostenplaatsen. De kostenplaats beveiliging staat vaak onderaan maar ICT staat heel hoog op de lijst. Echter kan je ook op je ICT-kosten besparen, want je kunt het ook op deze post boeken. ICT en beveiliging gaan steeds meer hand in hand en hebben steeds vaker met elkaar te maken.”



Reacties


Laatste nieuws