Adelaer Capital Markets groeit binnen Adelaer

In vijf jaar tijd groeide Adelaer uit tot een succesvolle ‘financial architect’ van commercieel vastgoed in Nederland. Als een van de eerste en nu grootste ‘debt brokers’ zocht het ook financiers buiten de traditionele bancaire wereld. Inmiddels in het werkgebied behoorlijk uitgebreid, met Adelaer Capital Markets als sterkst groeiende. Daan Reekers (CCO): "Wij zijn veel meer een verbindingsplatform geworden dan sec een financier."

Met 21 medewerkers, van wie dertien zelfstandige adviseurs, is Adelaer een relatief klein bedrijf. Maar, beoordeeld naar meer dan twee miljard aan vastgoedfinancieringen die het inmiddels heeft gearrangeerd, is het een van de grootste. Reekers: "Als debt broker heb je allerlei potjes om uit te putten en bedenk je creatieve manieren om projecten mogelijk te maken. Steeds vaker met buitenlandse financiers." Sinds april 2019 heeft Adelaer ook een eigen Capital Markets afdeling; een tak uitsluitend voor, door en met eigen relaties. "Het is een platform dat een wisselwerking tussen onze klanten realiseert. Kruisbestuiving op het hoogste niveau. Waar verkoop voor de een mogelijkheden schept voor financiering, is het voor een ander de start van een nieuwe fase."

Cees de Jong, CEO Adelaer Capital Markets, vult aan: “Zo brengen wij – volledig onafhankelijk – verschillende partijen bij elkaar. Juist in deze tijd is Capital Markets een must om de cirkel rond te maken. Soms is een verkoop juist ook een oplossing in een financieringsvraagstuk.’

Internationale positie
De Jong vervolgt: “Vooral voor buitenlandse investeerders is de Nederlandse vastgoedmarkt vanwege grote mate van professionaliteit en transparantie, interessant. We zien dan ook veel partijen uit de VS en Azië op de Nederlandse markt toetreden. Zij zoeken exposure in euro’s. Daarom investeren wij als Adelaer in onze internationale positie. Nederland blijft aantrekkelijk om in te investeren vanwege het degelijke (juridisch) hoogwaardige vastgoed en onze hoge betalingsmoraal. Wij presenteren nu Adelaer als allround platform voor acquisitie (Capital Markets), financiering (Financial Architect) en managen van deze assets (Asset Management). Met onze dertien adviseurs, hebben we samen meer dan tweehonderd jaar ervaring in vastgoed in Nederland! Er is geen steen in Nederland die we niet kennen. Daarom zijn we de ogen en oren voor buitenlandse investeerders. We staan met onze voeten in de klei en mede dankzij onze vijf vestigingen verspreid over het land en in Londen, veel feeling met de markt."

Verbindingsplatform
Wat maakt Adelaer Capital Markets anders dan de gemiddelde Capital Market afdeling? Reekers antwoordt: “Toen wij begonnen, waren we een vreemde eend in de bijt. Inmiddels zijn er meerdere debt brokers op de Nederlandse markt actief maar wij doen meer dan financieren. We focussen ons op waar de klant behoefte aan heeft en zijn daarom steeds meer een verbindingsplatform, daar liggen kansen. Klanten die wij hielpen bij het financieren van projecten, willen deze daarna graag weer verkopen aan een andere partij”.

De Jong vult aan: “Die andere partij kan sec een klant van ons zijn. Dat maakt ons uniek! Wij werken alleen voor, door en met eigen relaties. Ook voor de verkoop zijn wij dus nadrukkelijk geen standaard kantoor; de ene relatie helpt de ander vooruit, en zo is de cirkel weer rond. Als voorbeeld hebben wij vaak te maken met distressed assets van banken waarmee we samenwerken. Zo hebben wij zojuist 2 panden verkocht voor Goldman Sachs aan een ontwikkelende klant van Adelaer. Dat noemen we reciprociteit. Adelaer is een typisch voorbeeld van ‘samen staan we sterk’. Ons bedrijf is een platform voor professionals; alle adviseurs zijn zelfstandige partners en daarom zeer bevlogen”.

”In het aanbod van diensten staan we ook ‘samen sterk’. Ondernemende adviseurs; daarom worden we gezien; dit is het DNA van Adelaer en zo kunnen wij ook doorgroeien," aldus Reekers. 

Team met veel ervaring
Hoe groot is het team van Adelaer Capital Markets? De Jong antwoordt: ”Ik ben trots leiding te geven aan een team met zoveel ervaring. Zo is het team uitgebreid met Dennis Storms. Een door de wol geverfde professional met veel ervaring. Ook Patrick Guttenberg die de helft van zijn carrière ook als bankier bij Duitse banken heeft gewerkt, maakt de dynamiek groter. Hij heeft weer een andere insteek en invalshoek en zijn contacten met juist de andere kant van de balans van een bank is zeer waardevol. Bart Joosten is een allrounder maar vooral met focus op Asset Management. Met Clementine van Staveren als onze rechterhand en asset- en operations manager zijn we een zeer sterk team."

"Vergeet niet dat wij ook leunen op het acquisitie apparaat van alle overige financial architects en analisten. Als een project wordt gefinancierd is de dataroom beter gevuld dan bij een normale vastgoedtransactie en derhalve ook makkelijker om daar een gedegen IM of due diligence op uit te voeren. Met Adelaer kunnen wij meer dan ons mannetje staan binnen het internationale geweld van de grotere reuzen om ons heen. Juist die positie willen wij ook hebben, de David tussen de grotere Goliaths!’

Foto bijschrift: het team van Adelaer Capital Markets, Cees de Jong (CEO),  Daan Reekers (CCO), Patrick Guttenberg (Senior Partner), Dennis Storms (Senior Partner), Bart Joosten (Senior Partner), Clementine Van Staveren (Asset Manager). 

Meer informatie? Adelaer Capital Markets is te bereiken op: T. 088 1 300 400, E. info@adelaer.nl of W. www.adelaer.nl

Reacties