Heb je als koper genoeg aan tien minuten bezichtigingen?

Door de lage rentes zijn de maandelijkse lasten van een hypotheek vaak lager dan van een huurhuis. Het gevolg is dat meer mensen willen kopen. En dus stijgen de huizenprijzen, vooral in de grote steden.

De stad
Voor populaire woningen zoals appartementen in de steden worden door de makelaars geen solo bezichtigingen meer gedaan, maar open bezichtigingen. Potentiële kopers krijgen tien minuten om de woning te bekijken en dienen een bod te doen. Dit was minder dan tien jaar geleden anders. Er was toen een rijkelijk aanbod en er werden open dagen georganiseerd waarbij verkopers hoopten op kopers. Anderhalf miljoen huishoudens stonden in 2014 onder water: de waarde van het huis was lager dan die van de hypotheek.

Bezichtiging
Makelaars raden huizenverkopers aan om bezichtigingen snel achter elkaar te plannen, zodat kijkers maar kort de tijd hebben en zien dat er voor en na hen nog andere gegadigden zijn. Zo ervaren huizenkopers het proces stressvol. Een bezichtiging onder tijdsdruk heeft een grote invloed op hoe je een beslissing neemt.

Zekerheid
Een koper wil graag zekerheid over bouwkundige aspecten zoals; heeft het huis een energielabel, wat is het merk van de verwarmingsketel en hoe is het onderhoud gedaan, hoeveel elektragroepen zijn er en uit welk jaar? Is het wenselijk dat de elektra opnieuw aangelegd wordt door Elektrobode of zijn enkele aanpassingen voldoende? Naast het bouwkundig aspect spelen omgevingsfactoren en bestemmingsplannen een rol.

Te weinig woningen
De vraag naar woningen is groter dan het aanbod. In feite is er woningnood zowel in de hoeveelheid woningen als ook de kwaliteit. Sinds jaren groeit het aantal eenpersoonshuishoudens. Daarbij is er de laatste jaren te weinig nieuwbouw gebouwd. Daar kwam bij dat door de economische crisis en het monetaire beleid van de Europese Centrale Bank de rente sterk is gedaald. In de afgelopen tien jaren is de hypotheekrente omlaag gegaan van ruim 5 procent naar 2 procent. Woningen zijn duurder geworden, maar de maandlast blijft gelijk vanwege de lage hypotheekrente. Wel zijn er maatregelen die enigszins het voordeel temperen. De maximale hypotheek is verlaagd, de aftrek van de rente wordt afgebouwd en er moet nu verplicht worden afgelost.

Wie een huis wil kopen, heeft een onderzoekplicht. Je bent ervoor verantwoordelijk om zo goed mogelijk te onderzoeken wat de staat van de koopwoning is. Het gaat hierbij om de staat van het onderhoud, maar ook of er bepaalde verplichtingen bij het huis horen. Tien minuten is daarvoor veel te kort.

Reacties

Lees onze special over Special Woonvormen