Brandveiligheid kantoren voortaan nu te checken met Brandcheck

Met behulp van de digitale tool Brandcheck, ontwikkeld door bedrijf TBQ, kunnen kantoren en zorginstellingen op basis van de risicomethodiek van TNO aantonen dat zij aan alle wet- en regelgeving van brandveiligheid voldoen.

Via de rapportage laten beheerders en facility managers hiermee zien dat zij de juiste maatregelen nemen die de veiligheid waarborgen en waarmee het bevoegd gezag geïnformeerd kan worden.

Met een dashboard is in één oogopslag de brandveiligheid van de gehele gebouwvoorraad te zien. De tool bespaart volgens TBQ in de meeste gevallen meer dan 40% aan inspectietijd en de mogelijk te nemen maatregelen.

Technologie en methodiek van TNO
De nieuwe tool, die bestaat uit een website en app, is ontwikkeld door Tools 4 Building Quality, kortweg TBQ. Deze organisatie werkt met de technologie en methodiek van TNO en de kennis van ISSO. De beide organisaties zijn ook de ‘founding fathers’ van TBQ.

Alle activiteiten die TBQ de komende jaren ontplooit, zijn gericht op het creëren van digitale hulpmiddelen en diensten. Deze tools helpen eigenaren, beheerders en facility managers om de kwaliteit efficiënter te inspecteren, te verbeteren, te borgen en de veiligheid te vergroten.

Website en app
Brandcheck is het eerste product van TBQ en is gebouwd door Pro4All. Het bestaat uit een voor de gebruiker eigen website, met daarin alle gebouwen die een beheerder onder zijn hoede heeft. De data en resultaten blijven dus in eigen beheer. Het dashboard toont de resultaten op verschillende niveaus: voor de gehele organisatie, de locatie, het gebouw en de afdeling.

Daarnaast biedt TBQ applicaties voor smartphones en tablets waarmee de beheerder, al lopend door het gebouw, brandveiligheidsscans eenvoudig en snel kan uitvoeren. Met gebruiksvriendelijke functionaliteiten zoals het invoeren van plattegronden, maken van foto’s, toevoegen van opmerkingen en plaatsen van pinpoints.

De applicaties gaan uit van de informatiebehoefte en het kennisniveau van de gebruiker. Daarbij maakt de tool onderscheid tussen expert- en medewerker scans. Na een scan kunnen taken ter verbetering uitgezet en gevolgd worden.

Risicobenadering
TNO ontwikkelde het rekenmodel dat de basis vormt voor Brandcheck. Dit model rekent alle bouwkundige, installatietechnische, organisatorische en culturele maatregelen door op hun effectiviteit. Het model is gebaseerd de bouwvoorschriften van de overheid om brand te voorkomen of te vertragen.

Dit doet het model niet alleen vanuit de regelgestuurde benadering, maar hanteert daarbij ook de risicobenadering. De antwoorden van verschillende vragenlijsten worden geanalyseerd en deze analyse bepaalt of en in welke mate afwijkingen significant bijdragen aan het brandrisico of dat via gelijkwaardige oplossingen aan de gestelde eisen kan worden voldaan. Hierdoor worden eventuele risico’s inzichtelijk gemaakt.

Voor meer informatie: www.tbq.nl

Reacties