Drama stikstofuitspraak veel groter: 18.000 projecten getroffen

Drama stikstofuitspraak veel groter: 18.000 projecten getroffen

De gevolgen van de recente stikstofuitspraak van de Raad van State zijn nog veel erger dan verwacht. Maar liefst achttienduizend projecten in Nederland zijn hierdoor getroffen. Dat blijkt uit een nog ongepubliceerde rondgang in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit waarover NRC wist te melden.

Volg het VJ dossier Stikstof om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws.

Kom ook naar onze bijeenkomst over stikstof op 19 september, klik hier voor het gehele programma. 

Het is volgens de NRC de eerste keer dat de omvang van de uitspraak is vastgesteld. In eerdere schattingen was onder andere de woningbouw op lokaal niveau nog niet meegerekend. Het gaat om een breed scala aan projecten waaronder infrastructuur en (woning)bouwprojecten.

PAS niet meer toegestaan
De RvS zette in mei van dit jaar een streep door het Programma Aanpak Stikstof (PAS). Op basis van het PAS konden overheden in Nederland toestemming geven voor bouwprojecten in de buurt van zogeheten Natura 2000-gebieden, ondanks dat er stikstof werd uitgestoten. Onder het PAS hoefden de schadelijke gevolgen voor de natuur niet gelijk gecompenseerd te worden.

De RvS oordeelde dat die toestemming in strijd was met Europese wetgeving, daardoor moeten projecten, zoals de aanleg van nieuwe wegen, die zijn opgestart met de PAS opnieuw worden bekeken.

Reacties
Dossier Stikstof
NEPROM stuurt brandbrief naar Adviescollege Stikstofbesluit

NEPROM stuurt brandbrief naar Adviescollege Stikstofbesluit

Vorige week pleitte de NEPROM voor noodwetgeving, meldde VJ exclusief, maar nu gaat de branchorganisatie een stapje verder met een brandbrief naar het Adviescollege Stikstofproblematiek. Ze pleiten om op korte termijn met een beoordelingskader te komen dat woningbouwprojecten vrijstelt van de regels ten aanzien van stikstofuitstoot. Lees hier de hele brief.

26 augustus 2019 om 15:56 | 2 min | 5