Drama stikstofuitspraak veel groter: 18.000 projecten getroffen

De gevolgen van de recente stikstofuitspraak van de Raad van State zijn nog veel erger dan verwacht. Maar liefst achttienduizend projecten in Nederland zijn hierdoor getroffen. Dat blijkt uit een nog ongepubliceerde rondgang in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit waarover NRC wist te melden.

Het is volgens de NRC de eerste keer dat de omvang van de uitspraak is vastgesteld. In eerdere schattingen was onder andere de woningbouw op lokaal niveau nog niet meegerekend. Het gaat om een breed scala aan projecten waaronder infrastructuur en (woning)bouwprojecten.

PAS niet meer toegestaan
De RvS zette in mei van dit jaar een streep door het Programma Aanpak Stikstof (PAS). Op basis van het PAS konden overheden in Nederland toestemming geven voor bouwprojecten in de buurt van zogeheten Natura 2000-gebieden, ondanks dat er stikstof werd uitgestoten. Onder het PAS hoefden de schadelijke gevolgen voor de natuur niet gelijk gecompenseerd te worden.

De RvS oordeelde dat die toestemming in strijd was met Europese wetgeving, daardoor moeten projecten, zoals de aanleg van nieuwe wegen, die zijn opgestart met de PAS opnieuw worden bekeken.



Reacties

Dossier Stikstof & PFAS

Laatste nieuws