Drama stikstofuitspraak veel groter: 18.000 projecten getroffen

Drama stikstofuitspraak veel groter: 18.000 projecten getroffen

De gevolgen van de recente stikstofuitspraak van de Raad van State zijn nog veel erger dan verwacht. Maar liefst achttienduizend projecten in Nederland zijn hierdoor getroffen. Dat blijkt uit een nog ongepubliceerde rondgang in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit waarover NRC wist te melden.

Volg het VJ dossier Stikstof om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws.

Kom ook naar onze bijeenkomst over stikstof op 19 september, klik hier voor het gehele programma. 

Het is volgens de NRC de eerste keer dat de omvang van de uitspraak is vastgesteld. In eerdere schattingen was onder andere de woningbouw op lokaal niveau nog niet meegerekend. Het gaat om een breed scala aan projecten waaronder infrastructuur en (woning)bouwprojecten.

PAS niet meer toegestaan
De RvS zette in mei van dit jaar een streep door het Programma Aanpak Stikstof (PAS). Op basis van het PAS konden overheden in Nederland toestemming geven voor bouwprojecten in de buurt van zogeheten Natura 2000-gebieden, ondanks dat er stikstof werd uitgestoten. Onder het PAS hoefden de schadelijke gevolgen voor de natuur niet gelijk gecompenseerd te worden.

De RvS oordeelde dat die toestemming in strijd was met Europese wetgeving, daardoor moeten projecten, zoals de aanleg van nieuwe wegen, die zijn opgestart met de PAS opnieuw worden bekeken.

Reacties
Dossier Stikstof & PFAS
'Spoedwet aanpak stikstof een eerste stap die erg laat komt'

'Spoedwet aanpak stikstof een eerste stap die erg laat komt'

De Tweede Kamer bespreekt op 4 en 5 december de Spoedwet aanpak stikstof die ervoor moet zorgen dat de woningbouw en een aantal infrastructuurprojecten op korte termijn weer vlotgetrokken worden. De Raad van State benoemde al eerder veel juridische pijnpunten in de wet, maar volgens brancheorganisaties gaat de wet nog niet ver genoeg. 

Woningbouwsector gematigd positief over stikstofpakket

De woningontwikkelaars reageren niet onverdeeld positief op de aangekondigde stikstofmaatregelen. Ze zijn verheugd dat de woningbouw voorrang krijgt, maar ze zijn ontevreden dat nog steeds niet duidelijk is hoe een en ander vorm wordt gegeven en vanaf wanneer vergunningen weer verleend gaan worden.

14 november 2019 om 10:05 | 3 min
Bouwers overwegen miljardenclaim bij kabinet neer te leggen

Bouwers overwegen miljardenclaim bij kabinet neer te leggen

Door het getalm van het kabinet rond de PFAS-crisis - het niet verplaatsen van grond wegens giftige stoffen - zien bouwers geen andere uitweg dan het neerleggen van een miljardenclaim bij het kabinet. De claim is gebaseerd van €100 per verloren man- en machineuur vanaf 1 oktober.

14 november 2019 om 09:13 | 2 min

Lees onze special over Energietransitie