Drama stikstofuitspraak veel groter: 18.000 projecten getroffen

De gevolgen van de recente stikstofuitspraak van de Raad van State zijn nog veel erger dan verwacht. Maar liefst achttienduizend projecten in Nederland zijn hierdoor getroffen. Dat blijkt uit een nog ongepubliceerde rondgang in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit waarover NRC wist te melden.

Volg het VJ dossier Stikstof om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws.

Kom ook naar onze bijeenkomst over stikstof op 19 september, klik hier voor het gehele programma. 

Het is volgens de NRC de eerste keer dat de omvang van de uitspraak is vastgesteld. In eerdere schattingen was onder andere de woningbouw op lokaal niveau nog niet meegerekend. Het gaat om een breed scala aan projecten waaronder infrastructuur en (woning)bouwprojecten.

PAS niet meer toegestaan
De RvS zette in mei van dit jaar een streep door het Programma Aanpak Stikstof (PAS). Op basis van het PAS konden overheden in Nederland toestemming geven voor bouwprojecten in de buurt van zogeheten Natura 2000-gebieden, ondanks dat er stikstof werd uitgestoten. Onder het PAS hoefden de schadelijke gevolgen voor de natuur niet gelijk gecompenseerd te worden.

De RvS oordeelde dat die toestemming in strijd was met Europese wetgeving, daardoor moeten projecten, zoals de aanleg van nieuwe wegen, die zijn opgestart met de PAS opnieuw worden bekeken.

Reacties
Dossier Stikstof & PFAS

Remkes: 'Geen andere sector die zo hard geraakt is als de bouwsector' + reactie NEPROM

Het Adviescollege Stikstofproblematiek, geleid door oud-minister Remkes, heeft net haar eindrapport gepresenteerd. Vastgoedjournaal haalt de krenten uit de pap: wat voor adviezen zijn gegeven voor de bouw- en vastgoedsector? UPDATE: VJ sprak met Jan Fokkema van NEPROM over de adviezen. 

Commissie-Remkes presenteert eindrapport over aanpak stikstof

In perscentrum Nieuwspoort in Den Haag presenteert het Adviescollege Stikstofproblematiek, geleid door oud-minister Remkes, vandaag haar eindrapport. Hierin staan het advies met langetermijn maatregelen om de stikstofproblematiek in Nederland aan te pakken. Wat voor impact gaat dit hebben op de bouw- en vastgoedsector? 

EIB: Orderportefeuilles bouw toegenomen

In november is de werkvoorraad in de bouw ten opzichte van de maand ervoor flink gestegen met drie tiende maand naar 9,7 maanden werk. Toch blijft de PFAS en stikstofproblematiek zorgen voor stagnatie, evenals het uiblijven van orders. Dit meldt de EIB in hun nieuwste maandelijkse overzicht. 

29 januari 2020 om 10:03 | 2 min

EIB: Groei bouwsector valt stil in komende twee jaar

Ondanks de robuuste groei van 4% in de bouw afgelopen jaar, valt de groei van de bouw in 2020 en 2021 stil. Vooral de nieuwbouw van woningen en infraprojecten worden zwaar getroffen als gevolg van de stikstofproblematiek, blijkt uit de nieuwste prognose van EIB. Echter vanaf 2022 kan de bouw weer een sterke groei tegemoet zien.

22 januari 2020 om 12:00 | 5 min

Stikstofcrisis belemmert bouw kazerneterrein Ede

De stikstofcrisis is de oorzaak dat de helft van de bouwplannen in de gemeente Ede momenteel niet door kunnen gaan. Met de vergunning die er nu ligt mag niet overal op het voormalig kazerne terrein in Ede worden gebouwd. Wat zijn de consequenties voor de woningbouw en het  World Food Center Experience?

20 januari 2020 om 16:34 | 2 min

Europees verbod op PFAS in de maak

Het voorstel van Nederland voor een Europees verbod op PFAS kan op ruime steun rekenen in de Milieuraad in Brussel. Minister van Veldhoven (Milieu) is kartrekker van het zogenoemde restrictievoorstel waarbij PFAS in alle niet-essentiële toepassingen wordt verboden. Wanneer kunnen we het verbod verwachten? 

20 december 2019 om 12:07 | 3 min

Lees onze special over Rotterdam Special