‘Waar banken ophouden met financieren beginnen wij’

VJ sprak met Pieter Schoen, mede-oprichter van Swishfund, een financier gespecialiseerd in kortlopende bedrijfsleningen en brugfinancieringen. Sinds kort is de financier ook actief binnen de vastgoedmarkt, wat is het onderscheidend vermogen van Swishfund? “Binnen 24 uur heb je antwoord op je financieringsaanvraag.”

Swishfund is eind 2015 opgericht en heeft al meer dan €200 miljoen aan bedrijfsleningen verstrekt. Een van de oprichters is Pieter Schoen, bekend van onder de succesvolle onderneming Nederlandse Energie Maatschappij. Schoen wil net zoals met NEM een ‘disruptor’ zijn in de financieringswereld.

“Swishfund is opgericht door ondernemers, voor ondernemers. Van grote bedrijven tot zzp’ers. De afgelopen jaren hebben we veel ondernemers kunnen helpen, maar we merken dat er binnen de vastgoedmarkt ook een grote vraag is aan kortlopend kapitaal. Banken worden steeds logger en kleine leningen willen ze niet verstrekken omdat dit niet meer hun core business is. In dit gat willen we springen en partijen helpen met een lening zodat ze hun plannen kunnen realiseren.”

Leningen voor de vastgoedmarkt
De afgelopen jaren heeft Swishfund bedrijfsleningen verstrekt maar heeft sinds kort deze dienstverlening verder uitgebreid met vastgoedfinanciering specifiek voor projectontwikkeling. Wat zijn de mogelijkheden bij Swishfund?

Schoen vertelt: “Waar we eerst alleen reguliere leningen aanboden, willen we ons werkgebied nu uitbreiden met leningen voor de vastgoedmarkt. We willen deze brede markt in zijn totaliteit bedienen en we beginnen met het aanbieden van kort lopende leningen voor projectontwikkeling.” Schoen verduidelijkt dat het gaat om het financieren van de renovatie of transformatie van het object. “Maar voor een brugfinanciering voor het aankopen van vastgoed staat onze deur ook open.”

Vanaf €5.000
Het gaat daarbij om leningen tussen de €5.000 en €500.000 met verschillende termijnen, van 3 maanden tot maximaal één jaar. “Maar in overleg zijn er hogere bedragen en langere termijnen beschikbaar,” aldus Schoen.

Om in aanmerking te komen voor deze overbruggingsleningen kijkt Swishfund naar een transactieoverzicht van de zakelijke rekening en een taxatierapport van het desbetreffende object. Op basis hiervan wordt een voorstel op maat gemaakt.

Binnen 24 uur een antwoord
Met hun snelheid en flexibiliteit wil Swishfund zich onderscheiden, binnen 24 uur krijg je namelijk antwoord op je financieringsaanvraag. De reden dat Swishfund zo snel kan werken komt omdat alles volledig geautomatiseerd gaat, licht Schoen toe. “Alles is digitaal, van aanvraag tot afhandeling. We zijn een volledig fintech bedrijf.” Bij de toekenning van het krediet heb je meteen toegang tot het geld. De mogelijkheden tot terugbetaling is flexibel, maar de terugbetaling gaat altijd automatisch.

Terugkerende klanten
Op dit moment heeft Swishfund in de drieënhalf jaar dat ze opereren zo’n 10.000 leningen verstrekt, met een gemiddelde waarde van €20.000 per lening. Swishfund gebruikt voor de financiering hiervan deels eigen kapitaal, maar werkt ook samen met een Nederlandse bank. Het bedrijf is niet alleen in Nederland actief, maar ook in het Verenigd Koninkrijk.

Volgens Schoen zijn een groot deel van de verstrekte leningen van terugkerende klanten. “We merken dat als partijen ons eenmaal hebben gevonden, tevreden zijn en ook terug komen voor andere financieringsaanvragen. We willen ook een langdurige relatie opbouwen met onze klanten en hierin investeren zodat we ze ook betere voorwaarden kunnen bieden.”

Grootste bank in het vastgoed
Ambitie heeft Schoen genoeg met Swishfund, zo wil hij naar eigen zeggen ‘de grootste bank in het vastgoed zijn’ en doorgroeien naar het verstrekken van €1 miljard aan leningen per jaar. “Uiteindelijk zou het mooi zijn als we behalve kortlopende leningen ook langere krediet aan kunnen binnen met een looptijd van 3-5 jaar, met een rente die competitief is met banken en zo een goede portefeuille opbouwen.”

“Er zijn wel risico’s aan verbonden, zo hebben wij in onze portefeuille ook een percentage bad debt. Maar wij begrijpen vastgoed en we willen daarom een facilitator zijn binnen de markt. Van ontwikkelingen tot verbouwingen, waar banken ophouden beginnen wij.”

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van een lening bij Swishfund? Bekijk hier de website met meer informatie. Neem vrijblijvend contact op via info@swishfund.nl of via 085 064 4144.

 



Reacties


Laatste nieuws