Zaanstad gaat akkoord met nieuwbouwplannen NUON terrein

Twee jaar geleden tekenden de gemeente Zaanstad en Verwelius Zaanoever, eigenaar van het voormalige NUON-terrein, een overeenkomst met afspraken over de ontwikkeling van het terrein waar tot 1952 een gasfabriek was gevestigd. De grond is een aantal jaar geleden gesaneerd.

Samen met de architecten/stedenbouwkundigen Sjoerd Soeters, Onno Vlaanderen en Frits Palmboom, het architectenbureau Mies en Verwelius is een gezamenlijke opzet tot stand gekomen. Deze plannen zijn nu door de gemeente Zaanstad goedgekeurd.

De industrieel
Het project krijgt de naam De Industrieel en is geïnspireerd op de industriële omgeving van de Zaanoevers. De Industrieel zal bestaan uit twee appartementengebouwen (met appartementen van ca. 60 tot ca.140m2), zeven grote herenhuizen, twee penthouses (van meer dan ca. 200m2) en een vrijstaande villa.

Appartementengebouwen
Het grotere appartementengebouw telt acht bouwlagen met daaronder ruimte voor parkeren en bergingen. Het wordt uitgevoerd in donkergekleurd metselwerk met grote leefbalkons/terrassen. De binnenzijde krijgt een lichtere uitstraling.

De penthouses staan op het dak van dit gebouw en zijn geïnspireerd op de technische huisjes die op het dak van de gasfabriek stonden.

Het tweede appartementengebouw staat haaks op de Westzijde op een verhoogde plint. Ook deze appartementen hebben grote leefbalkons. De gevels worden uitgevoerd in een lichtere kleur metselwerk met contrasterende kozijnen.

Herenhuizen en villa
De herenhuizen hebben vier woonlagen met daaronder ruimte voor parkeren en krijgen elk hun eigen uitstraling. De grote tuin loopt door tot aan de oever van de Zaan. Voor de vrijstaande villa is gekozen voor een klassieke uitstraling, uitgevoerd in metselwerk met verschillenden ornamenten.

De definitieve indelingen en koopprijzen van de verschillende woningen zijn op dit moment nog niet bekend. 

Bezoektip die aansluit bij dit artikel
26 juni - Gemeentelijke Vastgoeddag Zaanstad

 

Reacties

Lees onze special over Special Vastgoedfinanciering