26 jun 12:00 uur

Gemeentelijke Vastgoeddag Zaanstad

Congrescentrum PG1, Pieter Ghijsenlaan 1, 1506 PW Zaandam

Wat kunt u verwachten?

Zaandam wil kwaliteit toevoegen en de stad mooier maken. In MAAK.Zaanstad werkt de gemeente samen met inwoners, organisaties, ondernemers en investeerders aan meer en betere woningen, verbindingen en voorzieningen. Want Zaanstad groeit. Daardoor is de druk op de Zaanse woningmarkt enorm. Er staan jaarlijks slechts 300 woningen te koop in deze stad van 155.000 inwoners.

Om door te groeien naar 200.000 inwoners in 2040 zijn 15.000 tot 20.000 nieuwbouwwoningen nodig. Langs de Zaan liggen prachtige plekken met veel kwaliteit en industrieel erfgoed, – zeer geschikt voor woningbouw; in totaal dik 200 hectare. De transformatie van het Hembrugterrein en van het verouderde bedrijventerrein Achtersluispolder in een combinatie van wonen en werken, verbindt Zaanstad definitief met Amsterdam. De oude wijken Poelenburg en Kogerveld worden opgeknapt, en een bedrijventerrein achter Kogerveld getransformeerd.

Hoe de vele interessante ontwikkel- en investeringskansen in Zaanstad te verzilveren? De gemeente heeft nauwelijks grond. Ontwikkelaars, beleggers en corporaties moeten dus zelf posities verwerven. Door versnipperd eigendom is dat soms lastig. De gemeente wil de woningbouw graag versnellen, stelt zich heel coöperatief op, helpt vlot. Marktpartijen als AM, Bouwinvest, HSB en corporatie Parteon zijn enthousiast over de mogelijkheden. Ze hebben zich goed ingekocht. Hoor deze middag hoe zij de hobbels overwonnen hebben, en waarom. Luister hoe Zaanstad de uitdagingen die op haar afkomen samen met de vastgoedsector wil oplossen. En wat de sector van Zaanstad kan verwachten.

Doelgroep: ontwikkelaars/bouwers, vastgoedbeleggers, vastgoedfinanciers, woningcorporaties, ambtenaren, stedenbouwkundigen, architecten, makelaars, adviseurs.

Locatie

Congrescentrum PG1, Pieter Ghijsenlaan 1, 1506 PW Zaandam

Hoofdprogramma en sprekers


12.00-13.00 uur Inloop-lunch


13.00 Inleiding door middagvoorzitter Allard Jolles, schrijver over stedenbouw, planologie, architectuur, en prominente Zaankanter.

 


13.10 Gerard Ram, Wethouder Gemeente Zaanstad, portefeuille EZ, Gebiedsontwikkeling MAAK.Zaanstad (vaststellen van perspectieven en strategieën van de MAAKgebieden en het definiëren van de nieuwe ontwikkelgebieden zoals Achtersluispolder en Kogerveld).

 • Waar gaat de stad naar toe? Hoe maken we de stad mooier?
 • Welke ontwikkelgebieden zijn er? Welke lelijke plekken moeten opgeknapt worden?
 • Wat zijn de ontwikkelrichtingen voor de vier gebieden van MAAK.Zaanstad?

13.40 Arnoud Beens, Programmamanager MAAK.Zaanstad Gemeente Zaanstad.

 • Waarom is de Achtersluispolder de spannendste gebiedsontwikkeling?
 • Het Havenconvenant dat woningbouw in de Amsterdamse havengebieden tegenhoudt, geldt niet voor de Achtersluispolder. Wat zijn de kansen, wat is de globale visie van de gemeente op dit gebied?
 • Hoe op een goede manier, en waarom, wonen te mengen met bedrijvigheid die soms enige herrie, stank of vuil veroorzaakt?
 • Welke dynamiek is er nu al, wat is het effect van de grote broedplaats?

14.10 Annius Hoornstra, Concerndirecteur Stedelijke Ontwikkeling Gemeente Zaanstad.

 • De druk op de woningmarkt is net zo groot als in Amsterdam. Daar is de productie verdubbeld sinds de crisis, in Zaanstad niet. Wat is daaraan te doen?
 • Hoe ziet de ontwikkelpraktijk van de gemeente eruit?
 • Waarom en hoe is de gemeente gekomen tot de selectie en rol van gebieds- en vastgoedontwikkelaar AM om mee te denken over de toekomstscenario’s en sluitende gebiedsexploitatie van het vervallen bedrijventerrein in de wijk Kogerveld?
 • Wat zijn succesvolle samenwerkingsmodellen met marktpartijen? Wat zijn de ervaringen? Wat werkt wel, wat niet?

14.40 Pauze

15.10 Vijf minuten-pitches en reacties op de gemeentelijke aanpak door een ontwikkelaar, bouwer, belegger en woningcorporatie:

 • Waar lopen ze tegenaan als ze iets zoeken? Hoe lossen ze dit op? Hoe denken zij mee met de gemeente? Hoe hebben partijen die succesvol zijn in Zaanstad, dat gedaan? Hoe de corporaties van de huidige 50 nieuwbouwwoningen per jaar naar 300 te brengen?

Peter Heuvelink, Directeur AM Noordwest
Camiel Honselaar, Directeur/eigenaar HSB
Harry Platte, Directeur-bestuurder Parteon
Christian Schouten, Manager Acquistion Management Residential Bouwinvest

Gevolgd door een open discussie tussen hen en met Songül Mutluer, Wethouder Wonen en Bouwen Gemeente Zaanstad, onder leiding van de middagvoorzitter (zonder daarbij in clichés te vervallen als ‘proces versnellen’).


16.10 Conclusies en afsluiting door middagvoorzitter Allard Jolles.


16.15 Zaanse vastgoedmarkt-netwerkborrel


Aanmelden?
Stuur een mail met daarin uw gegevens aan events@vastgoedjournaal.nl o.v.v. ''Gemeentelijke Vastgoeddag Zaanstad''. Vergeet niet uw contactgevens te vermelden. De kosten voor deze dag bedragen 295 euro excl. BTW.

Lees hier onze algemene voorwaarden.

Aanmelden

Hierbij meld ik mij aan voor:

Gemeentelijke Vastgoeddag Zaanstad op 26-06-19:

Aanmelden Stuur ons een e-mail Bel: 023-743 49 09