Tips voor een duurzaam kantoor

Bedrijven stappen over naar duurzamere gebouwen en passen hun beleid aan om milieuvriendelijker uit de verf te komen. In 2050 moet aardgas compleet uit Nederland gebannen zijn en in de samenleving moet iedereen zo groen mogelijk leven. Dit heeft effect op zowel de individuele burger als bedrijven. Toch begint zo’n omschakeling naar een groene werkomgeving met kleine dingen. In dit artikel vind je tips die je helpen om ook tijdens je werkuren zo duurzaam mogelijk te zijn.

Duurzame kantoorartikelen
De eerste stap is zuinig omgaan met kantoorartikelen, wat in de eerste plaats betekent: gebruik niet meer dan nodig is. Gebruikt papier kan nog prima als kladpapier dienst doen. Bovendien kan gekozen worden voor artikelen die minder belastend zijn voor het milieu, zoals kringlooppapier of papier voorzien met een FSC-keurmerk. Kies voor de inrichting van je kantoor ook voor duurzaam kantoormeubilair. En kies je voor hout? Ook dit meubilair wordt gekenmerkt door een FSC-keurmerk.

Duurzaam vervoer
Carpool met collega’s in plaats van alleen van en naar kantoor te rijden. Ook kun je er voor kiezen om met de trein, bus of fiets te gaan. Dit laatste is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee

Bespaar op energie en kies voor groen
Kies voor ledverlichting en doe het licht uit in kantoren wanneer deze even niet gebruikt worden. Op deze manier kunnen zeker grote bedrijven veel geld besparen. Overstappen van energie kan er ook voor zorgen dat je kantoor groener wordt. Het beste is om hiervoor een energievergelijker raad te plegen en dan te te kiezen voor een zakelijk contract met duurzame energie.

Koffiebekers
Op kantoor gaat er dagelijks behoorlijk wat koffie en thee doorheen. Plastic bekertjes worden maar een keer gebruikt en zijn belastend voor het milieu. Zorg er daarom voor dat het kantoor beschikt over thee- en koffiemokken, zodat het gebruik van plastic wordt verminderd.

Eerlijke koffie
Let niet alleen op de bekers die je gebruikt, maar ook op de koffie. Veel koffieboeren worden uitgebuit en krijgen maar weinig geld voor hun harde arbeid. Kies voor fairtrade-producten, zodat alle collega’s zonder schuldgevoel van hun koffie kunnen genieten.

Zet wat planten neer
Planten hebben een rustgevende werking op mensen en zullen hierdoor de productiviteit verhogen. Bovendien zorgen ze voor een hoger zuurstofgehalte in de lucht en regulering van de luchtvochtigheid. Ook filteren ze schadelijke stoffen uit de lucht.

Schoonmaak
Misschien huurt je bedrijf een schoonmaakbedrijf in of hebben ze zelf schoonmaakpersoneel in dienst. Maak afspraken over de gebruikte middelen. Zo zullen ecologische reinigingsmiddelen net zo effectief werken als de chemische varianten. Bovendien kan er vaak bespaard worden op schoonmaakproducten door de juiste hoeveelheden af te meten. Vaak wordt er namelijk te veel schoonmaakmiddel in een emmer gegoten, terwijl dit helemaal geen toegevoegde waarde heeft.

Print zuinig
Door zo min mogelijk te printen kun je heel wat geld besparen. Bovendien is printinkt belastend voor het milieu. Is het niet mogelijk minder te printen? Introduceer dan het Ecofont lettertype dat gratis te downloaden is. Ecofont gebruikt in vergelijking tot sommige lettertypen wel 20 procent minder inkt en is nog steeds zeer goed leesbaar.

Het belangrijkste… teamwork!
AWees niet de enige die zijn eigen koffiemok meeneemt, de achterkant van papier gebruikt en zuinig print. Praat met je collega’s en motiveer ze om mee te doen aan deze groene golf.

Reacties